Jon (64) er superbyråkraten som skal rydde opp i selvforsvarsrotet

Jon Blaalid (64) er hyret inn som «cleaner» i et krise-rammet Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartement.

DREVET FRA SKANSE TIL SKANSE: Situasjonen internt i Audun Lysbakkens departement beskrives av flere kilder som svært krevende.   Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
DREVET FRA SKANSE TIL SKANSE: Situasjonen internt i Audun Lysbakkens departement beskrives av flere kilder som svært krevende. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Han er en mann som «kan lånes ut når det er behov for det», som en sentral kilde uttrykker det. Blaalid bekrefter oppdraget overfor Dagbladet.

- Jeg jobber til vanlig i 4. etasje, og gikk én etasje opp. Departementsråd Harald Nybøen er ute med lungebetennelse, og det har vært nærmest en epidemi her. Jeg er her som ekstra arbeidskraft i den administrative på grunn av mye sykdom og ekstra arbeid, sier Blaalid.

Blaalid, som har en lang karriere bak seg i embetsverket, er leid ut fra Fornyings- og administrasjonsdepartementet til BLD for å bidra til oppryddingen. Byråkratveteranen med tittelen spesialrådgiver, har tidligere vært administrerende direktør i Statsconsult, arbeidsdirektør, og hatt høye stillinger i flere departementer, inkludert som departementsråd.

Nylig har han vært direktør for Departementenes servicesenter, samme instans som bistår BLD i dokumentjakten.

Hektisk aktivitet Det var fredag for en uke siden at Blaalid ble engasjert for å bistå BLD. Samme dag avslørte Dagbladet en e-post som statsråd Audun Lysbakken to dager tidligere benektet eksistensen av. E-posten er viktig fordi den viser at det SV-kontrollerte departementet faktisk
besvarte det første pengefrieriet fra Sosialistisk Ungdom (SU).

Utover kvelden sto lyset på i femte etasje i Barne- og likestillingsdepartementet. På innsida foregikk en nitid ryddejobb: All dokumentasjon med relevans til selvforsvarssaken måtte gjøres rede for. I løpet av ettermiddagen ble det avholdt krisemøte i sentralstyret og stortingsgruppa til SV, gjennom helgen var det hektisk virksomhet i departementet, og søndag ble hele landsstyret i SV informert om saken.

Spesialrådgiver Jon Blaalid vil ikke kommentere ekstrajobben nærmere. I krisehåndteringssaker som angår hele regjeringen og statsministeren tar regjeringsråd Nina Frisak styringen. Det er trolig hun som har skaffet krisehjelp til BLD.

I forrige uke ble det også kjent at statssekretær ved Statsministerens kontor, Hans Kristian Amundsen (Ap), og statssekretær i kunnskapsdepartementet, Roger Sandum (SV) har bistått og delvis vært til stede i BLD's kontorer.

Intense søk Etter at Dagbladet avslørte at nær halvparten av e-post-korrespondansen i saken ikke var journalført, har Lysbakken blitt drevet fra skanse til skanse. Situasjonen internt i departementet beskrives av flere kilder som svært krevende.

Nye e-poster har dukket opp, og Lysbakken har selv overfor Dagbladet henvist til SMS-er som ennå ikke er offentliggjort.

Statsminister Jens Stoltenberg har krevd full gjennomgang, og kontroll- og konstitusjonskomiteen har forlangt at alle kort legges på bordet.

Bekreftet I går morges, etter en uke med intense søk, bekreftet kommunikasjonsrådgiver Raheela Chaudhry overfor flere presseorganer at flere
dokumenter skulle offentliggjøres i løpet av dagen.

Et par timer seinere kom kontrabeskjed fra kommunikasjonssjef Maria Brit Espinoza:

- Om det har blitt framstilt tidligere at vi helt sikkert kom til å sende ut dette i dag, beror det på en misforståelse. Vi hadde et håp om å sende det ut i dag, men det er ingen dramatikk i dette, sier Espinoza.

Hun vil ikke svare på spørsmål om instanser utenfor BLD stanset offentliggjøringen.

- Redde - De er nok redde for at de ikke skal ha fått med seg alt, sier en regjeringskilde. En annen sentralt plassert kilde underbygger dette, og sier at departementet og deres hjelpere rett og slett ikke ble tidlig nok ferdige med å kvalitetssikre søkene etter flere dokumenter.

- Den andre forklaringen kan være at de har funnet noe som gjør at de må bruke helga til å finne ut hvordan de skal håndtere det, sier en kilde med kjennskap til prosessen til Dagbladet.

Nå fortsetter de med tekniske søk gjennom helga for å sikre at det faktisk er alle dokumenter i saken som blir lagt fram på mandag. Da vil Lysbakken også fortelle når han kan legge fram departementets gjennomgang av alle tilskudd fordelt av BLD i 2011.

RYDDEGUTT: Jon Blaalid. Foto: Olav Olsen
RYDDEGUTT: Jon Blaalid. Foto: Olav Olsen Vis mer