- Jon bare skryter

Hackere fra hele verden raser mot Jon Johansen. De mener at det var andre som knekte DVD-koden, og at 16-åringen feilaktig har tatt æren for «bragden».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg hadde først tenkt å bare la det gå, men nå begynner det å bli litt for kvalmt. Jon Johansen er en gedigen bløff, og alle i den indre internasjonale IT-kretsen vet dette, skriver en hacker i en mail til Dagbladet.

En annen skriver:

- Etter at media har skrytt «geniet» Jon Johansen opp i skyene for å ha knekket den «uknekkelige» DVD-koden, synes jeg det er greit å få fram sannheten: Jon Johansen hadde ikke noe med knekkingen av DVD koden å gjøre. Det sto en anonym tysker for.

Skrytepave

I Dagbladets nettutgave reagerer flere på at Johansen har gjort det som i hackerkretser er helligbrøde: Å skryte offentlig av det du har gjort.

- Er det Jon Johansen har gjort ulovlig? Niks. Er han et geni? Neppe. Å gjøre et hack er bra, å stå fram med fullt navn i avisene, med skjevt glis, er utilgivelig, skriver én.

Amerikaneren Kevin Mitnick er verdens mest kjente databanditt. Som 17-åring ble han i 1982 tatt for å ha brutt seg inn i systemet som styrer USAs atomvåpen. Han ble fengslet i 1989. Etter å ha rømt under permisjon, ble han tatt i 1995 etter et innbrudd i datasystemet til et japanskeid firma. Han sitter fremdeles fengslet.

Angrer ikke

Jon Johansen tar kritikken med stor ro.
- Jeg har sagt hele tida at dette ikke handler om å knekke en kode. Det kan heller sammenliknes med å bruke et utdrag av en bok og gjengi det med egne ord i en prosjektoppgave. Dessuten har jeg hele tida gjort det klart at jeg ikke var alene om dette, sier han.

SKRYTEPAVE: Hackere over hele verden kritiserer Jon Johansen (16), som tar æren for å ha knekket DVD-koden.