Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Jon Lilletun er død

KrF-politikeren ble 60 år gammel..- Et av Norges rauseste mennesker, sier Bondevik.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Tidligere parlamentarisk leder Jon Lilletun  i Kristelig Folkeparti døde i natt. Lilletun ble sykmeldt i februar 2005, da det ble kjent at han hadde kreft.

Han kom tilbake på Stortinget i fjor høst, men var fremdeles under medisinsk behandling. Etter fjorårets valg tok han fatt på sin fjerde periode på Stortinget.

Nå sørger familie og kolleger over tapet av KrF-strategen. Lilletun etterlater seg kone, to døtre og fire barnebarn. 

 Partileder Dagfinn Høybråten har dette å si om sin tidligere partifelle.

- Jon var lett å bli glad i, derfor var så mange glad i ham. Det store tomrommet han nå etterlater seg er en dyp og smertefull realitet for alle oss i partiet og i det politiske miljøet. Han vil bli dypt savnet av venner, kjente – og ukjente, sier partileder Høybråten i en pressemelding.

Innførte morgenbønn

Lilletun var innvalgt fra Vest-Agder og satt første gang som fast representant på Stortinget i 1989. Fra 1997 til 2000 var han Kirke-, utdannings- og forskningsminister i sentrumsregjeringen - Bondevik 1.

Som kirkeminister gjeninnførte Lilletun praksisen med morgenbønn i alle departementer partiet ledet. Dermed ble dagen innledet med bønn om kraft, styrke og arbeidsglede.

image: Jon Lilletun er død

– Vi ber om at du er med oss i de avgjørelser vi skal ta i dag, sluttet Lilletun dagens bønnestund.

Av andre saker han kjempet for stod både skolereformer, voksenopplæring og pc-dekning i alle norske skoler høyt på agendaen.

Under Kjell Magne Bondeviks andre regjering fra 2001 til 2005 gikk Lilletun inn som parlamentarisk leder. Etter forrige valg var han visepresident i Lagtinget. Lilletun var også medlem av Utenrikskomiteen fra 2001.

-Et av Norges rauseste mennesker

Tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik betegner partiets nestleder gjennom 12 år som «et av Norges rauseste menensker:»

- Både for hans kjære familie, for norsk samfunnsliv, for KrF og for meg personlig er det et stort tap. Han representerte det beste i KrF og formidlet visjonen om et varmere samfunn på en ekte måte. Han var en omsorgspolitiker som alltid stod på de svakes side, skriver Bondevik i en pressemelding i formiddag.

Lett å bli glad i

Bondevik beskriver også Lilletun som en person som  var lett å bli glad i og som ble lett glad i andre. Og ikke bare var han en verdifull politiker for KrF, men Bondevik regnet ham også som en meget nær og god venn gjennom nesten førti år.

Jon Lilletun: I TV 2s Tabloid-studio før debatten om boikott av israelske varer tidligere i år. Foto: Scanpix
Jon Lilletun: I TV 2s Tabloid-studio før debatten om boikott av israelske varer tidligere i år. Foto: Scanpix Vis mer

- Jon var en solid samarbeidspartner, støttespiler og rådgiver for meg både som nestleder i partiet, som statsråd i Sentrumsregjeringen og som parlamentarisk leder under Samarbeidsregjeringen.

- Jon Lilletun var engasjert, kunnskapsrik og veldig klok og raus. Han var gjennom hele sitt liv opptatt av å kjempe for de som ikke hadde det så bra, både her i Norge og ikke minst i andre land. Hans gode humør og glimt i øyet vil bli dypt savnet, skriver Bondevik.

Hvordan husker du KrFs Jon Lilletun?