SE HELE DUELLEN: Civita arrangerte valgkampens første duell mellom Erna Solberg og Jonas Gahr Støre på Cafe Christiania i Oslo. Video: NTB Scanpix Vis mer

Statsministerduellen

Jonas: - Erna har brukt våre barns sparepenger i et tempo vi ikke har sett før

- Jonas er opptatt av å bruke de store pengene. Jeg er opptatt av å skape dem, svarer Erna.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De to statsministerkandidatene, Erna Solberg og Jonas Gahr Støre, møttes i dag tidlig til den første store statsministerduellen i denne valgkampen. Som ventet sto slaget først og fremst om skatt, jobbskaping og arbeidsledighet.

Ap har sagt at de vil øke skattene med 15 milliarder i neste periode, for å finansiere eldreomsorg og andre velferdstjenester.

- Regjeringens kutt i formuesskatten for å skape jobber, har vært mislykket. Din modell som vil produsere flere nullskatteytere, har ikke virket i andre land, og heller ikke virket her, sa konstaterte Støre i duellen som ble arrangert av tankesmia Civita i et fullstappet restaurantlokale i Oslo sentrum.

TEMPERATUR: Civita arrangerer valgkampens første duell mellom Erna Solberg og Jonas Gahr Støre. Under debatten om økonomi og arbeidsliv, ble det høy temperatur de to imellom. Video: NTB Scanpix Vis mer

- Gammeldags politikk

Solberg fastholdt at formuesskatten hindrer jobbskaping, og viste til en at bedriftsledere mener fjerning av denne skatten vil gjøre at de kan skape flere arbeidsplasser.

SKATTEKRANGEL: Ap-leder Jonas Gahr Støre anklaget regjeringen for å ha brukt det meste av handlingsrommet i norsk økonomi uten å ruste Norge for framtida. Ap vil øke skattene med 15 milliarder for å bruke på velferdstjenester. Statsminister og Høyre-leder Erna Solberg mener skatteøkninger er feil oppskrift for næringslivet som skal lage nye arbeidsplasser, og anklager Støre for å velge gammeldagse løsninger. Foto: NTB scanpix
SKATTEKRANGEL: Ap-leder Jonas Gahr Støre anklaget regjeringen for å ha brukt det meste av handlingsrommet i norsk økonomi uten å ruste Norge for framtida. Ap vil øke skattene med 15 milliarder for å bruke på velferdstjenester. Statsminister og Høyre-leder Erna Solberg mener skatteøkninger er feil oppskrift for næringslivet som skal lage nye arbeidsplasser, og anklager Støre for å velge gammeldagse løsninger. Foto: NTB scanpix Vis mer

Solberg anklaget Støre for å være mer opptatt av å bruke de store pengene enn å skape dem.

- Vi bør ikke basere oss på økte skatter. Det er ekstra uklokt når vi gjør det slik at norske bedrifter må betale mer enn utenlanske i en omstilling.

- Den motoren dere lente dere på, oljen, kommer ikke igjen. Da må vi ha en bredspektret strategi, og da er 15 milliarder i skatteøkning ikke oppskriften. For første gang på lang tid Ap går til valg på økte skatter, sa Solberg.

- Modernisering, ikke reversering

- Vi skal gjennomføre flere endringer i skattesystemet for å gjøre det attraktivt å starte for seg selv. Vi skal ikke føre en gammeldags politikk, med høye skatter. flere reguleringer og statlig styring. Vi må møte framtida med modernisering ikke reversering, sa statsministeren.

Solberg minnet om at norsk økonomi ble utsatt for sitt verste sjokk på flere tiår, da oljeprisen i 2014 falt dramatisk.

- Situasjonen var verre enn under finanskrisen som ble utløst i 2008. Regjeringens økonomiske politikk har fram til i dag i stor grad handlet om å avhjelpe skadevirkningene av oljekrisen, sa Solberg.

- Lente seg på høye oljepriser

Overfor Dagbladet utdyper hun kritikken av Ap:

- De bruker masse ord om hva de skal bruke de store pengene på. Men den store utfordringen for Norge er å skape de store pengene, som er grunnlaget for velferden framover.

Når de ser bakover og bruker den perioden da de satt i regjering som sannhetsvitne, så er jo ikke det medisin for framtiden. Det var jo først og fremst høye oljepriser som gjorde at vi fikk en voldsom vekst i norsk økonomi.

Utfordringen nå er både å skape vekstgrunnlag for norsk økonomi, og å sørge for at folk er kvalifisert for nye jobber. Dette har vi jobbet med hele tiden. Det dreier esg om målrettede tiltak, sier Solberg til Dagbladet.

FORMUESKATTEN: Erna Solberg og Jonas Gahr Støre møttes til duell i Oslo. Her ble det høy temperatur da fPormueskatten ble diskutert. Video: NTB Scanpix Vis mer Vis mer

- Har ikke skapt noe

- Det er resultatene som teller. Ernas problem er jo at hun ikke har skapt, svarer Støre.

- Det er skapt færre arbeidsplasser under Erna Solberg enn i snitt hvert år under Stoltenbergs regjering. Høyre/Frp-regjeringen har brukt de store pengene av våre barns sparepenger i et tempo vi ikke har sett før. Det er oppsiktsvekkende at en regjering konsekvent har foreslått å bruke mer penger enn opposisjonen. Det pleier å være omvendt, sier Støre til Dagbladet etter debatten.

- Ifølge Solberg lente Ap seg på oljen sist partiet var i regjering. Hva er din kommentar til det?

- Hvis det er en som har lent seg på oljepenger, er det Erna Solberg. Hun har gjort Norge mer oljepengeavhengig enn vi var.

Da hun overtok i 2013, var Norge det åttende beste landet å etablere bedrifter i.

Vi hadde høy syttelsetting og lav ledighet. Nå har vi den laveste andelen på jobb på 20 år, vi har høy ledighet, og handlingsrommet i økonomien er nesten brukt opp. Det er et dårlig regnskap etter fire år. Erna har ikke brukt handlingsrommet til å ruste Norge for framtida. Det er fire tapte år, sier Støre.

- Vi tar ansvar

Han sier skatteøkningene som Ap vil gjennomføre hvis de får overta, er nødvendige fordi Høyre/Frp-regjeringen har brukt opp det meste av handlingsrommet i norsk økonomi.

- VI tar ansvar for en situasjon der regjeringen har brukt opp handlingsrommet. Vi ser hva som venter oss. Vi trenger flere lærere og bedre eldreomsorg. Høyre og Frp går jo til valg på skattekutt mellom 20 og 50 milliarder kroner som medisnin for å få fart på norsk økonomi. Det er tradisjonell høyrepolitikk som går ut på at om vi kutter på toppen, vil det komme alle til gode.

Vi tror på det motsatte: Styrker du folks kompetanse og har god skole og gode velferdstjenester, kommer jobbene deretter, sier Støre.

Han påpeker at å ta inn to tredeler av det regjeringen har karakterisert som moderate skattekutt er til å håndtere.Vi ruster oss for å kunne investere på helt nødvendige områder.

- Vi er ærlige om skatt

- Og det vil velgerne godta?

- Vi har ikke foreslått økt skatt som en popularitetssak, som som en ansvarlig sak. Vi er ærlige med velgerne. Det velger Høyre og Frp å ikke være, sier Støre.

.