INNSPURT: Ap-leder Jonas Gahr Støre holder appell på Grünerøkka lørdag formiddag. Den siste uka handler det om å få fram forskjellene mellom regjeringens politikk og Ap, verdi- og veivalgene og sakene, og hva hans regjering skal gjøre de første 100 dagene. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
INNSPURT: Ap-leder Jonas Gahr Støre holder appell på Grünerøkka lørdag formiddag. Den siste uka handler det om å få fram forskjellene mellom regjeringens politikk og Ap, verdi- og veivalgene og sakene, og hva hans regjering skal gjøre de første 100 dagene. Foto: Hans Arne Vedlog / DagbladetVis mer

Kampen om makta

Jonas: - Erna har freidighet til å si at jeg kunne sittet i hennes regjering

- Erna prøver å viske ut forskjellene mellom Ap og Høyre, sier Jonas Gahr Støre

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg merker fra høyresiden at de i retorikk har beveget seg tett opp til Ap, at de noen uker før valget sier de vil ha tidlig innsats i skolen, at de nå, etter fire år i regjering, skal ha kvalitetsløft i eldreomsorgen. De forsøker å viske ut forskjeller.

- Og Erna har freidighet til å si at jeg kunne ha sittet i hennes regjering. Svaret er at hun kunne ikke sittet i min, med den politikken hun fører, sier Støre, og viser til Erna Solbergs utspill i Nettavisen.

1000 nye lærere neste år

Han har nå lagt en plan for en Støre-ledet regjerings første hundre dager. Blant løftene er 1000 nye lærere på budsjettet for 2018.

GATELANGS: Jonas Gahr Støre vandret gatelangs i Oslo sentrum i strålende sol og sommervarme. Dårlige målinger til tross, Ap-lederen planlegger for valgseier og regjeringsskifte. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
GATELANGS: Jonas Gahr Støre vandret gatelangs i Oslo sentrum i strålende sol og sommervarme. Dårlige målinger til tross, Ap-lederen planlegger for valgseier og regjeringsskifte. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Det har vært min plan at vi i den siste uka skal tydeliggjøre politikken, slik at skillelinjene og valgene kommer fram, og der velgerne skal oppleve at det er en forskjell i politikk. Regjeringen har tydeligvis interesse av å viske ut forskjeller. Men både i det vi sier og i det vi gjør, vil vi få fram at det er forskjeller. Det er en viktig jobb i innspurten.

- Og vil vi vil fra første dag ha endringspolitikk på dagsorden. Den sittende regjeringen har gjort feil som vi må gjøre om: Vi skal sette i gang et lovarbeid for å reversere generell adgang til midlertidige ansettelser og styrke arbeidsmiljøloven, og vi skal stoppe forsøkene på privatisering og oppsplitting av jernbanen. Det er ting vi vil ta tak i med én gang, sier Støre.

LEGGER FRAM PLAN: Jonas Gahr Støre og hans medarbeidere legger fram en plan for regjeringens første 100 dager. 1000 nye lærere neste år og reversering av arbeidsmiljølovens adgang til midlertidighet er blant punktene. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
LEGGER FRAM PLAN: Jonas Gahr Støre og hans medarbeidere legger fram en plan for regjeringens første 100 dager. 1000 nye lærere neste år og reversering av arbeidsmiljølovens adgang til midlertidighet er blant punktene. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Han satser på at endringene i arbeidsmiljøloven kan vedtas våren 2018.

- Tenker du også på hvem som skal lede ulike departementer?

- Det gjør jeg, og jeg har pålitelige mennesker som også jobber med det, sier Støre.

Aps plan

Han understreker at 100-dagers planen er Aps plan, og ikke «framforhandlet» med eventuelle regjeringspartnere. Det blir ikke komme noen slik fellesplan før valget, ifølge Støre. Støre har sagt at han foretrekker en samarbeidsregjering, men har ikke utelukket at Ap kan styre alene.

- Ap, Sp og SV er et mulig regjeringssamarbeid. Vi har vært det før, og kan bli det igjen.

Vi er enige om hovedretningen i politikken, og vi ser at det som er av ulikheter mellom oss, kan vi håndtere. Så vi har ikke noe å bevise på det området. Partiene har presentert seg hver for seg nå, etter åtte år i regjering. Det er de partiene som står oss nærmest, og de 10 punktene for våre første 100 dager jeg legger fram neste uke, de vet jeg vil vekke gjenklang hos dem, sier Støre.

Hva valget handler om

Støre mener det er en tydelig strategi fra Høyre nå å tilsløre forskjeller mellom Høyre og Ap.

For Støre handler det seg nå i sluttfasen tvert i mot om å få fram forskjellene og konkretisere hva Ap skal bruke de store pengene til, allerede fra dag én i regjering.

- Det er viktig å få fram at det er forskjeller, det er det valget handler om. Det er forskjell i bruk av penger, i hva vi satser på, og hva vi vil Norge skal stå for. Vi legger til uka vår plan for våre første 100 dager med regjeringsansvar, hvor vi viser at det blir en klar forskjell i politikk, for arbeidsliv, skole, fordeling, satsing på ny teknologi, sier Støre til Dagbladet.

Møte folk

- Nå handler det om å være rundt i landet, møte folk og snakke om disse sakene som har betydning i folks hverdag. 3000 nye lærere over fire år er et stort løft over statsbudsjettet. Men i Hammerfest blir det første et løft når de hører hvor ekstra mange lærere som kommer til en bestemt skole og til et klasserom.

- Vi har lagt fram gjennomarbeidet politikk på skole, helse, eldre og arbeid. Men det skal oppsummeres og legges fram på en måte for velgerne som treffer dem. Det handler innspurten om, sier Støre.

I strålende stol og sensommervarme sjarmerte Ap-leder Jonas Gahr Støre seg gjennom gågatene, fra Grønland til Grünerløkka i Oslo, i formiddag. Støre delte ut roser, fikk mange godord og heiarop tilbake, og mange ville ha selfies med mannen som satser på å bli statsminister i løpet av høsten.

Norge på kryss og tvers

P- Vi har drevet valgkamp i seks uker, men det er den siste uka jeg møter folk på gata som sier «stå på», og som engasjerer seg. At en million velgere ikke har bestemt seg, er den store muligheten. Det er nå jeg kommer i samtale med dem, sier Støre, som neste uke planlegger et intenst reiseprogram. Det begynner med Vest-landsturnée gjennom fire fylker mandag.

Støre har sammenlignet valgkampen med ei fem-mil. Og som kjent avgjøres distansen som oftest på de siste kilometrene før mål. Den godt trente og skikyndige Støre hevder å ha disponert kreftene godt.

- Jeg er ikke sliten. Jeg har planlagt kreftene til å stå dette løpet ut og mer til, så jeg er i og form for dette. Og så blir jeg løftet av alle mine partifeller som rører meg når jeg ser hvordan de står på med engasjement og tro på dette.

Får engergi

FÅR ENERGI: Folk ville ha selfier, og mange sa de ville stemme Ap. Møtet med mennesker gir energi, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
FÅR ENERGI: Folk ville ha selfier, og mange sa de ville stemme Ap. Møtet med mennesker gir energi, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Og så er ikke jeg uberørt av å gå gjennom gatene her og møte mennesker som jeg aldri har sett før, som kommer til meg og sier at de skal stemme Ap eller allerede har gjort det, og som sier det er viktig med et skifte.

Det er lett for meg å si at det samsvarer med det jeg tror og håper, men å få det bekreftet. Det gir ekstra energi. Jeg har heiet på folk som går femmila de siste kilometrene, og vet at det støtten kommer godt med, sier Støre.

Økt skatt

Ap har gjort det klart at de vil øke skattene med inntil 15 milliarder i neste periode. I appellene han holdt i dag, understreket han at velferdsreformene kommer til å koste.

- Vi skal ha så lav skatt som mulig, men så høy som nødvendig. Det viktigste er ikke tallet, men hva vi skal bruke skatteinntektene til, sier Støre.

Han har tidligere slått fast at de som tjener 600 000 kroner i året vil få samme eller lavere skatt.

Ap-lederen la i en kronikk i Klassekampen i dag fram partiets fireårsplan for å rydde opp i det norske arbeidslivet. Han vil straffe regelbrudd hardere. Han vil regulere bemanningsbransjen, doble fagforeningsfradraget og stille krav om flere lærlinger og faste ansettelser.

Ruste opp eldreomsorgen

Ap-lederen fortalte tidligere i sommer hvordan han vil ruste opp eldreomsorgen, blant annet gjennom tre reformer. Eldresatsingen skal finansieres gjennom styrket kommuneøkonomi. Kommunene vil få 2–3 milliarder kroner mer å rutte med neste år dersom Ap kommer til makten, sa Støre til Dagbladet i juli.

Støre lover 1 milliard kroner over fire år til velferdsteknologi. Det skal være en del av en «bo hjemme-reform» som skal gjøre det mulig for flere eldre å bo hjemme lenger.

I tillegg vil de ha en kvalitetsreform og en aktivitetsreform. Som en del av kvalitetsreformen vil Ap innføre hvilke krav om hvilke kvalitet det skal være på omsorgen i alle norske kommuner. Støre vil innføre en «kjærlighetsgaranti» for å sikre at ektepar og samboere kan få bo sammen på sykehjem.

Før helga la Støre fram en sykehusplan med løfte om tre milliarder hvert år for å få i gang bygging av flere sykehus, og for å sikre lik tilgang til behandling og medisiner.