OMSTILLING:  Det er denne regjeringen som har startet omstillingen av økonomien, ikke Ap, sa statsminister Erna Solberg i Stortinget i formiddag. Store deler av spørretimen var et oppgjør om hvilken politikk som virker for å skape nye arbeidsplasser og holder ledigheten lav. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix
OMSTILLING: Det er denne regjeringen som har startet omstillingen av økonomien, ikke Ap, sa statsminister Erna Solberg i Stortinget i formiddag. Store deler av spørretimen var et oppgjør om hvilken politikk som virker for å skape nye arbeidsplasser og holder ledigheten lav. Foto: Terje Pedersen / NTB ScanpixVis mer

Jonas: - For lite, for seint mot ledighet. Erna: - Det er vi som gjør noe

Toppoppgjør om ledighet i Stortinget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ap-leder Jonas Gahr Støre angrep regjeringen for å være på etterskudd overfør økende ledighet i formiddagens spørretime.
Statsminister Erna Solberg svarte at det er hennes regjering som har startet omstillingen av norsk økonomi.

- Ap foreslo mindre impuls i budsjettet i høst. Vi vrir penger og investeringer nettopp til tiltak som bidrar til høyere aktivitet, både kortsiktig og langsiktig.

Vi har økt vedlikeholdsbudsjettet til vei og bane slik at niåvet er rekordhøyt. For første gang ser vi at etterslepet går ned.
Vi gjør de tingene som er nødvendige framover. Vi har jo satt i gang hele omstillingsprosessen som Ap ikke begynte på da de satt i regjering, sier statsministeren til Dagbladet.

Må svelge ekstra - Ap kritiserte oss for å vise for lite måtehold før jul. De ville bruke mindre penger. Så dette er egentlig -, jeg tror de å svelge litt mye hver gang de sier dette.

For de foreslo mindre aktivitet. De har ikke i sitt budsjett det som bidrar til å stimulere økonomien og bedriftene framover. Et svar som betyr å øke skattene med ti milliarder er ikke svaret i den økonomiske situasjonen vi er i nå.

- Ap har liten troverdighet - Ap har liten troverdighet når de sier at vi kommer med for lite for sent. Det er denne regjeringen som har startet omstillingen, sier statsminister Erna Solberg til Dagbladet.

- Men du mener også at ledigheten nå er for høy?

- Jeg mener det er en grunnleggende velferdsverdi i Norge er at folk har en trygg jobb å gå til. Derfor handler veldig mye av regjeringens  politikk om å skape et differensiert og robust næringsliv, og at vi skaper flere arbeidsplasser.

Ap har jo ingen arbeidsplasser å trylle opp av en hatt, sier Solberg.

Hun understreker at regjeringen også har endret permitteringsreglene i tråd med utviklingen i arbeidsmarkedet og foreslått flere tiltaksplasser.

Jonas Gahr Støre avviser på det sterkeste kritikken fra statsministeren.

- Det er en pussig argumentasjon. De har valgt å bruke milliarder til skattekutt som de finansierer ved økt oljepengebruk. Vi gjør ikke det. Dermed kan vi ha både flere på tiltak, og vi kan bruke mindre oljepenger. Vi mener det er en bedre dosering.

- Selektiv historiefortelling - Så vil jeg sterkt tilbakevise denne gjentatte påstanden at det ikke skjedde omstilling i vår tid. Tvert imot, det ble skapt 350 000 nye arbeidsplasser, to tredeler i privat sektor, i små og mellomstore bedrifter.

Vi førte en økonomisk politikk gjennom finanskrisa, men også en aktiv næringspolitikk, som gjorde at ledigheten ble holdt nede og nye bedrifter ble skap. Så Solbergs historiefortelling er selektiv og feil, sier Støre.

- Få svar Han er ikke imponert over statsministerens svar i Stortinget.

- Hun kom med mange spørsmål, men med få svar. Vi etterlyser den næringspolitiske strategien. Så er det veldig fint at de følger opp nasjonal transportplan med bevilgninger til vei og jernbane. Det er vi for.

- Mangler næringspolitikk - Men aktivitet som støtter nye bedrifter, Innovasjon Norge og næringsrettet utvikling i hele landet, er ordninger regjeringen har kuttet i. Derfor etterlyser jeg den næringspolitiske strategien. Der hører jeg at er svaret er infrastruktur og skattekutt.

Vi har stilt spørsmål om kan man påvise noen dymanisk effekt av skattekuttene, og svarene varerier at det er det ikke, til at det er det ikke mulig å få fastslå, sier Støre.

Regjeringen har anslått i revidert nasjonalbudsjett at ledigheten vil stabilisere seg på dagens nivå.

- Det er ikke et betryggende anslag, 112 000 er ledige, og tallet stiger, mener Støre.

AP-KRITIKK: Ap-leder Jonas Gahr Støre kritiserte statsminister Erna Solberg (H) og  regjeringen for å være på etterskudd i forhold til den økende arbeidsledigheten i spontanspørretimen i formiddag. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix
AP-KRITIKK: Ap-leder Jonas Gahr Støre kritiserte statsminister Erna Solberg (H) og regjeringen for å være på etterskudd i forhold til den økende arbeidsledigheten i spontanspørretimen i formiddag. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix Vis mer