Ap-leder avfeier lederdebatt

Jonas: - Ikke jeg som står på valg 9. september

Tross krisemålinger og ordførermurring avviser Jonas Gahr Støre at det er noen lederdebatt i Ap.

MOT ØKTE FORSKJELLER: Bak seg på veggen har Ap-leder Jonas Gahr Støre 83 forslag til politikk som skal redusere forskjellene. Støre satser på at denne politikken skal få velgere ned fra gjerdet og til Ap fram mot valget. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix
MOT ØKTE FORSKJELLER: Bak seg på veggen har Ap-leder Jonas Gahr Støre 83 forslag til politikk som skal redusere forskjellene. Støre satser på at denne politikken skal få velgere ned fra gjerdet og til Ap fram mot valget. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpixVis mer

Væpnet med 83 forslag mot økte forskjeller og et budskap om at Erna Solbergs firepartiregjering er i indre strid og svakere enn noen gang skulle Ap-leder Jonas Gahr Støre oppsummere stortingsvåren i dag. Det gjorde han.

Men pressekonferansen ble i stor grad preget av et oppslag i Klassekampen der 90 ordførere har uttalt seg om kriseoppslutningen for Ap. På Ipsos maimåling fikk Ap 26, 9 prosent. Men på andre målinger ligger Ap langt lavere.

Blant de 90 ordførerne som er kontaktet av Klassekampen, åpner ni av dem for diskusjon om Støres framtid som partileder dersom høstens lokalvalg går så dårlig målingene kan tyde på. Mange mener Ap og ledelsen ikke når ut til velgerne.

- Opplever stor støtte

Men Støre avfeier enhver debatt om egen stilling.

- Helt og fullt. Jeg hører ingen stemmer om det. Og jeg ser heller ikke noe i Klassekampen som peker i den retning. Så i det daglige, i kontakten med ordførere hver dag, opplever jeg stor støtte, sier Støre til Dagbladet.

- Men hvordan reagerer du på at Ap-ordførere, ved inngangen til en valgkamp, tenker høyt om egen ledelse og kommer med kritikk?

- Jeg får ikke høy puls av det. Avisa har snakket med 90 ordførere, og de har vel vært på jakt etter de drøyeste utsagnene. Og jeg synes ikke det er noen drøye utsagn.

- Ingen enmannsjobb

- Ap er et stort folkeparti. Vi har folk fra hele landet og fra alle samfunnslag. Det er engasjement rundt dette. Jeg tolker dette som utålmodighet og frustrasjon over at vi ikke får løftet oss. Det må vi gjøre sammen. Det er alle enige om. Dette er ikke en enmannsjobb. Det er ikke jeg som er på valg 9. september, det er alle våre ordførerkandidater. Dem skal stortingsrepresentantene og jeg stille opp for, sier Støre.

En av ordførerne, Lilly Gunn Nyheim fra Surnadal sier til Klassekampen at Jonas er en bra person.

- Men han er ikke fra arbeiderklassen, og det tror jeg Ap får svi for, sier hun.

Flere er fornøyde med at Bjørnar Skjæran fra Nordland er blitt nestleder.

- Arbeidsnever?

Solveig Vestenfor fra Ål i Hallingdal sier: - Jeg møtte Bjørnar Skjæran, tok han i neven, og kjente at det var arbeidsnever.

På spørsmål om klassebakgrunn og arbeidsnever er relevant svarer Støre:

KLASSEBAKGRUNN: - Min bakgrunn har vært kjent lenge. Tre landsmøter har valgt meg, sier Jonas Gahr Støre, som opplever å ha bred tillit i partiet. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix
KLASSEBAKGRUNN: - Min bakgrunn har vært kjent lenge. Tre landsmøter har valgt meg, sier Jonas Gahr Støre, som opplever å ha bred tillit i partiet. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix Vis mer

- Jeg var en sterk støtte til å få Bjørnar Skjæran inn i ledelsen. Jeg har fulgt han i flere år, og han er et stort politisk talent i Ap. Han supplerer ledelsen på en god måte. Hvis alle var som meg, eller alle var som deg, ville vi være dårlige. Vi er et fellesskap med stor spredning. Min bakgrunn har vært kjent lenge. Tre landsmøter har valgt meg, sier Støre.

Han ble på pressekonferansen bedt om å vurdere sin egen innsats det siste året.

- Fysisk står det til en blank sekser. Jeg har stått på, reist og jobbet. Vi har utvidet lederteamet, og vi har et Ap-landsmøte bak oss som vedtok ambisiøs politikk. Så jeg opplever at jeg er på et veldig sterkt lag. Vi skal vinne som lag. Og jeg gleder meg til valgkampen, sa Støre.

Skjønner frustrasjonen

Han gjentok at han opplever å ha bred tillit i Ap.

- Jeg skjønner frustrasjonen og utålmodigheten mange føler når vi ligger lavere på målingene enn vi ønsker. Men fellesnevneren er en brennende ambisjon fordi vi har et oppdrag mot økende forskjeller og de verdiene vi deler. Så det er en kraftig motivasjon til å stå på og være på vårt beste, sier Støre.

Ordførerne etterlyser et tydeligere parti og en mer offensiv opposisjon til regjeringen. De får et tydelig svar fra Støre:

- Arbeiderpartiet er ikke et slagordparti. Vårt svar er å presentere en helhetlig politikk på en tydelig måte, sa Støre på pressekonferansen.

Velgere på gjerdet

Han er imidlertid ikke fornøyd med meningsmålingene. Ap har falt og ligger på landsbasis rundt 25 prosent. I Bergen tyder målinger på at Ap kan komme til å gjøre sitt dårligste valg siden 1925 og bli mer enn halvert.

- Jeg skal være den første til å si at Arbeiderpartiet ikke gjør det bra nok på meningsmålingene.

Han finner trøst i at de velgerne Ap har mistet, sitter på gjerdet og har ikke gått til regjeringspartiene.

- Vår jobb blir å få dem ned igjen, sier han.

Det skal Støre og Ap gjøre ved hjelp av politikken som er vedtatt på landsmøtet. Et gratis skolemåltid per dag og gratis SFO er blant de 83 tiltakene Ap går til velgerne med. Heltidsstillinger og seriøst arbeidsliv i kommunene og en bedre eldreomsorg er andre hovedsaker.

Med seg på pressekonferansen hadde Støre med seg to Ap-ordførere og en ordførerkandidat som presenterte satsingene under overskriften «sterkere fellesskap mot økende forskjeller»: Ida Pinnerød, Bodø, Nils Røhne fra Stange og Kari Nessa Nordtun fra Stavanger. Arbeiderpartiet lanserer inn mot høstens kommunevalg.

På spørsmål om Støre vil vurdere sin stilling dersom valget går så dårlig som målingene nå tyder på, svarer Støre kontant:

- Nei.

-Jonas gjør et enormt arbeid

Om «ordføreropprøret» i Klassekampen sier Pinnerød:

- Det er veldig mange Ap-ordførere rundt i landet, og så er det en liten brøkdel som har uttalt seg om ledelsen. Men det er også veldig mange som ville sagt at vi støtter Jonas fullt ut. Vi har nettopp gjenvalgt han fordi han gjør en god jobb. Han legger ned et enormt arbeid ute i partiet. Han er en leder som bistår og støtter oss ordførere. Slik jeg kjenner ordførerne, er veldig enig at Jonas er vår gode, dyktige og riktige leder.

- Hvorfor er oppslutningen om Ap så svak nå?

- Oppgaven vår nå er å få satt på dagsorden de store sakene som skiller mellom oss og høyresiden, om hva slags samfunn vil ha. Det er også det velgerne sier når de rømmer fra regjeringspartiene. For er det viktig å vise hvorfor det er viktig at vi styrer.

Ap er et godt styringsparti, og da er vi nødt til å jobbe helhetlig. Det å gå til valg på helhet er kanskje krevende, og det kan være lettere å nå fram med en enkelt sak. Men når alt kommer til alt er mange velgere opptatt av helheten av saker, sier Pinnerød.