PUTIN TIL FINNMARK? Finnmark fylkeskommune har bedt statminister Erna Solberg invitere Russlands president Vladimir Putin til frigjøringsjubileet i Finnmark i oktober neste år. - Regjeringen er taus. Men jeg kan på vegne av Ap si at det bør vi gjøre, sa Jonas Gahr Støre på AUFs landsmøte i dag. Foto: Chritian Roth Christensen
PUTIN TIL FINNMARK? Finnmark fylkeskommune har bedt statminister Erna Solberg invitere Russlands president Vladimir Putin til frigjøringsjubileet i Finnmark i oktober neste år. - Regjeringen er taus. Men jeg kan på vegne av Ap si at det bør vi gjøre, sa Jonas Gahr Støre på AUFs landsmøte i dag. Foto: Chritian Roth ChristensenVis mer

Vil ha Russlands president til Finnmark

Jonas: - Norge bør invitere Putin til frigjøringsjubileet

Ap-leder Jonas Gahr Støre støtter forslag fra Finnmark om å invitere Vladimir Putin til jubileet neste år.

Ap-leder og tidligere utenriksminister Jonas Gahr Støre mener det er i Norges interesse, som naboland til Russland, å invitere Russlands president til 75-årsjubileet for frigjøringen av Øst-Finnmark neste år.

- Det bør vi gjøre som naboland og som berørt land. Jeg merker meg at den franske presidenten har invitert Vladimir Putin til hundreårsjubileet for slutten på den første verdenskrigen. Hvis Emmanuel Macron kan gjøre det i Europa, kan Norge gjøre det i nord hos oss, sier Støre til Dagbladet.

- Det som er riktig med å gjøre det på denne måten, er at vi minner både befolkningen og lederne om historien. Og historien i 1944 er at Russland var med på å befri Norge fra nazistisk okkupasjon, sier Støre.

Det var i et svar til et innlegg om nordområdene på AUF-landsmøtet i ettermiddag, at Støre sa Ap stiller seg bak forslaget fra Finnmark om å invitere Putin.

- Verdig og ryddig

- Og det å si til Putin at det er en opptreden vi anerkjenner, er jo også et kraftig signal mot annen politikk som begrenser nabolandenes frihet. Så dette er et besøk Norge kan ta imot på en ryddig og verdig måte, sier Støre. til Dagbladet.

Han avviser at en slik invitasjon til Putin vil undergrave Norges holdning til Russland gjennom NATO.

- Nei, for vi helt tydelige på at vi står sammen med NATO-partnere om viktige spørsmål som gjelder menneskerettigheter og folkerett, og vi reagerer på brudd fra russisk side. Og det kan vi gjenta når vi møter russiske parter, sier Støre.

Frigjorde Finnmark

Det var i et svar til et innlegg om nordområdene på AUF-landsmøtet i ettermiddag, at Støre sa han støtter forslaget fra Finnmark om å invitere Putin. Det var ordfører i Sør-Varanger, Rune Rafaelsen (Ap), som først lanserte forslaget.

Tidligere i oktober sendte fylkesordfører Ragnhild Vassvik i Finnmark og Sør-Varanger-ordfører Rune Rafaelsen brev til statsminister Erna Solberg med forslag om å invitere Russlands president Vladimir Putin til 75-årsmarkeringen for frigjøringen av Øst-Finnmark.

Finnmarkspolitikerne viste i brevet til at Øst-Finnmark ble frigjort fra tysk okkupasjon i 1944, da sovjetiske soldater ankom Bjørnevatn den 25. oktober 1944. Fra 23. - 25. oktober neste år vil Finnmark fylkeskommune og Sør-Varanger kommune markere jubileet, blant annet med en konferanse.

- Fra vår side mener vi at det vil være riktig å invitere øverste politiske nivå i Russland til markeringa i Sør-Varanger. Vi ber statsministeren om å medvirke til det, skriver fylkesordfører Ragnhild Vassvik og Sør-Varanger-ordfører Rune Rafaelsen i brevet til statsministeren, som Altaposten først omtalte.

Til vurdering

De ønsker også at statsministeren og Kong Harald kommer til markeringen.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) har ikke utelukket å invitere Russlands president. Hun sa i september til NTB at regjeringen vurderer saken.

- Jeg vil understreke at det fortsatt er tidlig i prosessen, fordi dette ligger ett år fram i tid. Det er viktig for oss å markere denne årsdagen på en god og respektfull måte, som vi også har gjort ved tidligere anledninger, sa Søreide-.

Hun understreket likevel at tradisjonen har vært å invitere på utenriksministernivå.

Høsten 1944 ble Øst-Finnmark det første området som ble norsk igjen etter tysk okkupasjon. Frigjøringen startet med en stor offensiv av Den røde armé.

Siden har det vært tradisjon å invitere russere på besøk til Kirkenes når frigjøringen markeres. Under 70-års markeringen var den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov til stede.