Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Aps landsmøte

Jonas:- Min viktigste tale

Ap-leder Jonas Gahr Støre lånt­e Obama-løftet: Å ikke gjøre «stupid shit».

APPLAUS: Jonas Gahr Støre ble møtt med jugel og ovasjoner etter sin landsmøtetale i formiddag. Talen som markerer starten på valgkampen er den viktigste talen Støre har holdt, medgir han. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
APPLAUS: Jonas Gahr Støre ble møtt med jugel og ovasjoner etter sin landsmøtetale i formiddag. Talen som markerer starten på valgkampen er den viktigste talen Støre har holdt, medgir han. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Ja, dette er den viktigste talen jeg har holdt som partileder. Vi er i oppkjøret til et valg, og vi skal vedta et program etter tre år med forberedelser. Og det å innlede for landsmøtet på en måte som setter stemning, var viktig, sier Jonas Gahr Støre til Dagbladet.

Og talen skapte jubel og begeistring i salen. Etter applausen å dømme traff Ap-lederen godt. Slik opplever han det selv også.

- Jeg opplevde en utrolig kontakt med salen og en sterk respons. Det var viktig å få opp stemningen fra dag én, sier Støre.

Jobbet lenge med talen

Han har tenkt på den viktige landsmøtetalen i flere uker, på punktene han ville ha med.

- Så har jeg jobbet med språk og formuleringer sammen med mine nærmeste medarbeidere. Vi har laget mange utkast, sier Støre.

Mens landsmøtet i tidligere år har startet med en stor bolk med kultur og innleide kjente artister, startet det denne gangen video om Aps verdier og forankring som er laget på partikontoret. Så kom Jonas Gahr Støre inn på scenen.

Etter det Dagbladet erfarer, har det vært jobbet lenge og grundig med både talen og framføringen, hvordan partilederen skulle framstå foran landsmøtet. Støre er blitt anklaget for utydelighet og vingling fra opposisjonen. Selv om han selv og partiet har avvist kritikken kategorisk, var det viktig at partilederen etter tre år med politikkutvikling framstå med klart og tydelig budskap.

- DET VAR EN STRÅLENDE TALE: Martin Kolberg roser Gahr Støre for åpningstalen han holdt på landsmøtet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
- DET VAR EN STRÅLENDE TALE: Martin Kolberg roser Gahr Støre for åpningstalen han holdt på landsmøtet. 
Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Strålende

Mottakelsen fra landsmøtet tyder på at Støre lyktes godt.

Ap-veteran Martin Kolberg, som ledet valgkomiteen som pekte ut Støre som Stoltenbergs etterfølger, var storfornøyd.

- Det var en strålende tale. Strålende. Den peker ut retningen for sosialdemokratiet på en tydelig måte, sier Kolberg til Dagbladet.

Det er et Ap i svak motvind som har startet partiets 66. landsmøte på Folkets Hus på Youngstorget i Oslo. Partiet har slitt på meningsmålingene de siste månedene, mens Sp har slått rekord etter rekord.

Jonas Gahr Støre mener likevel utgangspunktet for valget er godt.

- Jeg vet at dere er klare, og jeg kan love dere: Jeg har aldri vært klarere, aldri kjent på en slik drivkraft, startet han sin landsmøtetale med å si.

Han beskriver høstens valg som både et veivalg, og et verdivalg for Norge, og peker på situasjonen andre steder i verden, hvor ytre høyre er i ferd med å få fotfeste mens etablerte partier har forvitret, og hvor folket åpnet øynene «først når det var for seint.»

- Ser faretegn

Han mener utviklingen har gått i gal retning også i Norge de siste årene, og trekker fram økt arbeidsledighet, en økning i andelen unge uføre, og en økning i konfliktene mellom by og land.

- Vi ser faretegnene i Norge der andre land lukket øynene. Sik må det ikke få fortsette i fire år til!, utbasunerte han, til applaus fra landsmøtet.

Støre, som har blitt kritisert for å være utydelig, kom med følgende konkrete løfte hvis Ap får regjeringsmakt til høsten:

- Vi skal følge Barack Obamas velformulerte råd, bygget på århundrer med politisk tenking: "Don't do stupid shit", sa Støre, og høstet latter fra salen.

Videre lovet han et oppgjør med «dyre privatiseringsreformer som bare gir økt byråkrati», og «urettferdige skattekutt som ikke gir vekst og jobber».

Han lovte også slutt på «å late som segway og vannskutere og lakrispiper er viktigere enn å fullføre pensjonsreformen».

- Vil selge Willoch?

Før han gikk over til å advare mot Frp og Høyres salg av Norge, blant annet gjennom delprivatisering av Statkraft.

- Høyre er så ivrige på selge unna verdier at det er dager jeg er redd for at de vil selge Kåre Willoch, sa Støre humoristisk, før han fulgte opp med:

- Og da tror jeg vi må legge inn bud.

Han sier Ap vil satse på utviklingen av havnæringene, som SINTEF-forskere har antydet at kan bli den nye oljen fra 2050.

Og lover at Ap også vil satse på utvikling av nye arbeidsplasser innen e-helse.

Talen kan leses i sin helhet her.

Arbeid til alle

I løpet av helga skal partiet vedta partiprogrammet for de neste fire årene.

Der er arbeid til alle og utjevning av forskjeller en rød tråd i programkomiteens forslag, noe som også er et sentralt tema når partileder Jonas Gahr Støre (Ap) taler til landsmøtet i dag.

Gahr Støre, som har blitt beskyldt for å være utydelig på hva partiet mener i forskjellige saker, har lovet en tydeligere linje etter landsmøtet, og beskriver årene fra 2013 og fram til i dag som en helt nødvendig politisk utviklingsfase.

- Det at vi har vært i politikkutviklingsfase, har vært nødvendig. Jeg tror også velgerne har forstått det. Men etter landsmøtet vil velgerne få klare posisjoner og tydelige svar, sa Støre til Dagbladet tidligere denne uka.