Ap og Sp slåss om velgerne

Jonas: -Sp-stemme kan gi Frp-politikk

Jonas Gahr Støre mener velgerne bør få vite om Sp velger rødgrønt eller blått etter valget. Dersom Sp går til høyresiden for å sikre seg makt, vil innbyggerne få privatisering og sentralisering, advarer Støre.

<strong>BØR AVKLARE:</strong> Ap-leder Jonas Gahr Støre mener Senterpartiet bør avklare overfor velgerne om de har tenkt å styre med Høyre og Frp etter kommunevalget. Da vil innbyggerne risikere å få mer sentralisering og privatisering, sier Støre. I distriktene ser Sp til å bli den store valgvinneren ved dette valget. Målingene viser at Sp nå er størst i Nord-Norge. Men Støre satser på at Ap blir størst også i år. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet
BØR AVKLARE: Ap-leder Jonas Gahr Støre mener Senterpartiet bør avklare overfor velgerne om de har tenkt å styre med Høyre og Frp etter kommunevalget. Da vil innbyggerne risikere å få mer sentralisering og privatisering, sier Støre. I distriktene ser Sp til å bli den store valgvinneren ved dette valget. Målingene viser at Sp nå er størst i Nord-Norge. Men Støre satser på at Ap blir størst også i år. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Hvis man velger høyresiden, får man en politikk for privatisering, anbud og oppstykking av offentlige tilbud. Det er en ærlig konfliktlinje mot høyresiden, og jeg opplever jo at Sp er knalltydelig i nasjonal politikk mot dette. Derfor undrer det meg jo at Sp i kommuner og fylker ikke kan klargjøre hvem de vil samarbeide med, sier Støre til Dagbladet.

Han sier samtidig at det vil være ulike konstellasjoner ved lokalvalg.

- Jeg har full respekt for at Sp gjør det alle partier gjør, å søke mest mulig gjennomslag for sin politikk. Sp har hatt framgang, og vil ha igjen for det. Men det vi sier til våre ordførerkandidater, er at førstevalget er rødgrønt. Det er på den siden vi hører hjemme, sier Ap-lederen.

- Sp bør gi velgerne svar

Tidligere i sommer gikk fylkesordfører i Trøndelag og sentralstyremedlem Tore O. Sandvik ut mot Sp.

- Med flertallsregjering på høyresiden er det er viktigere enn noensinne å ha et rødgrønt Trøndelag som står imot de verste utslagene av høyrepolitikken, ikke minst i skole- og arbeidsgiverpolitikken og i kampen mot økte forskjeller.

Sp vil ikke svare om de fortsatt vil sikre Trøndelag et massivt rødgrønt flertall, eller om de vil skifte side og velge å bli mindretallspartner i en koalisjon med Høyre, Frp og Venstre for å lage budsjett og prioriteringer de neste fire årene i Trøndelag. Vi synes de som vurderer å stemme Senterpartiet, fortjener et svar på hvilken retning de vil ta etter valget, sa Sandvik til Dagbladet.

Flere topper i Fagforbundet har også advart mot å stemme på Sp, dersom partiet ikke avklarer hvor de vil gå etter valget.

- Det var helt riktig av Tore O. Sandvik å gjøre oppmerksom på at får du et høyreflertall i Trøndelag, så får du trolig trykk for flere privatskoler, og det kan bety nedlegging av våre felles videregående skoler. Noe av det viktigste for å unngå sentralisering og fraflytting i Trøndelag, er å opprettholde de videregående skolene. En av fem videregående skoler i Norge i dag er private. Hvis fylkespolitikere må kutte, kan de ikke kutte i de private, de må kutte i de offentlige. Så noe står på spill. Sp må svare på om de åpner for samarbeid med Høyre og Frp, for da får man nemlig trykk i den retningen.

- Så hvis man stemmer Sp, kan man mange steder våkne opp med Høyre og Frp?

- Ja, mange steder kan man det. Nå vil også Ap ende opp i noen atypiske konstellasjoner, for slik er kommune-Norge. Men det er ikke noen tvil om hvor vi vil søke først, hva som er vår preferanse. Det er på rødgrønn side.

- Burde Sp avklare at rødgrønn side er deres førstevalg?

- Det ville være opplysende for velgerne. Sp får ta ansvar for sin valgkamp. Når jeg står med Trygve (Slagsvold Vedum) og Marit (Arnstad) i nasjonale debatter, opplever jeg at de er blant de aller tydeligste på disse verdispørsmålene. Det gjelder vel også når vi skal styre i fylker og kommuner? Jeg mener velgerne fortjener å få tydelige svar på dette.

Notat lekket ut

- Dagens Næringsliv skrev tidligere i sommer om et internt Ap-notat, der Sp vurderes som Aps hovedmotstander i valgkampen i distriktene. Stemmer det?

- Senterpartiet er en konkurrent om stemmene i distriktene, men de er ingen motstander. Sp er normalt på vår side, og vil det samme i mange spørsmål, både når det gjelder politikk for å skape gode lokalsamfunn og arbeidsplasser i hele landet, og når det gjelder regjeringens privatiserings- og sentraliseringspolitikk. Det er Høyre og Frp som er våre hovedmotstandere, det bør ingen være i tvil om, sier Støre.

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum er forundret over Støres utfall mot Sp, og sier det ikke er aktuelt å detaljstyre Sps lokalpolitikere.

- Ap vet jo godt at de selv samarbeider med Høyre og Frp dobbelt så mange steder som vi. Tallene taler for seg. Her i Oppdal, hvor jeg befinner meg nå, styrer Ap sammen med Høyre, mot Sp.

<strong>LOKALE VALG:</strong> Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum vil la det være opp til lokalpolitikerne å avgjøre hvem de vil samarbeide med etter valget. Foto: Nina Hansen/Dagbladet
LOKALE VALG: Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum vil la det være opp til lokalpolitikerne å avgjøre hvem de vil samarbeide med etter valget. Foto: Nina Hansen/Dagbladet Vis mer

I Sandnes i Rogland har Ap ordfører, mens Frp har varaordfører. I Gudbrandsdalen er Ap og Sp de store partiene, da er de naturlig at vi konkurrerer. I Åmot ville Ap legge ned sykehjemmet, det ville ikke Sp, SV og Frp. Derfor mistet Ap ordføreren. Sånn er lokaldemokratiet. Det er er det politiske innholdet som avgjør. Jonas må ikke rote seg bort i spill-notater de har laget, sier Vedum til Dagblader det.

I morgen starter Støre en valgkampturné i Nord-Norge, fra Helgeland i sør til Tromsø i nord. I denne landsdelen har Sp på flere målinger i sommer overtatt som største parti, mens Ap har halvert oppslutning i forhold til lokalvalget i 2015.

- Kan Ap bli største parti?

- Ja, det er mulig når vi treffer velgerne og får snakket om verdigrunnlaget, betydning av en distriktspolitikk som gjør byer og distriktskommuner gode sammen, om hele, faste stillinger og fellesskapets ansvar for oppvekst og omsorg både i små og store kommuner. Vi er et klart alternativ til regjeringens politikk. De har overkjørt norske distrikter gjennom flere år, og brukt tvang for å ri ideologiske kjepphester, sier Støre.

Forlik som koster

Støre har tidligere sagt at dersom kommuner og fylkeskommuner i Troms og Finnmark ønsker å reversere sammenslåingen, vil Ap på Stortinget gå for det. Nylig sa Støre at Ap ikke lenger kan stå bak politireformen.

- Vi står ved det vi vedtok i 2015, som var en utvikling av norsk politi til å møte et mer sammensatt kriminalitetsbilde samtidig som det skulle komme et etterforskningsløft og en styrking av de gjenværende stasjonene og forebygging.

Vi har tatt ansvar for å redusere antall politidistrikter. Men det mangler viktig innhold i gjennomføringen av reformen. Det er regjeringen som har forlatt forliket, sier Støre.

- Hva med forsvarsforliket, stiller Ap seg fortsatt bak det?

- Vi mener det har vært dårlig oppfølging, blant annet når det gjelder helikopterberedskap og Hæren. Men nå forberedes en ny langtidsplan for forsvaret. Så vi må både holde dem ansvarlig for den langtidsplanen vi har vedtatt, og forberede vårt svar til den planen de nå kommer med.

- Ja, det være at disse to forlikene har kostet dere mye oppslutning i nord?

- Ja, det må vi være åpne for. Vi fikk gjennom forsvarsforliket til en styrket satsing i nord, totalt sett, for Hæren og beredskapen. Så er det ikke rart at velgerne sier fra om en så vanskelig sak som Andøya flystasjon, men Ap tar ansvar også for vanskelige beslutninger, og i denne saken presser vi på for at Andøya skal få nødvendige midler til omstilling.

<strong>GJENEROBRE:</strong> Her er Jonas Gahr Støre sammen med sine egne i Finnmark. Nå skal på valgkampturné til Helgeland i Sør og Tromsø i nord i jakt på velgerne som i stor grad har gått til Senterpartiet. Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet
GJENEROBRE: Her er Jonas Gahr Støre sammen med sine egne i Finnmark. Nå skal på valgkampturné til Helgeland i Sør og Tromsø i nord i jakt på velgerne som i stor grad har gått til Senterpartiet. Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet Vis mer

En politikk som sier nei på autopilot til alle saker fra regjeringen, den kan andre partier velge, men for Ap handler det på noen områder om å gå inn, påvirke og ta ansvar. Men det gir jo ikke en fribillett til regjeringen om å forvalte forliket på uansvarlig måte, sier Støre.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer