Jonas (16) funnet død i skogen

HEMSEDAL: Da veilyset tok slutt, valgte Jonas Fredbo (16) feil vei - og gikk seg inn i tett, mørk skog. Ei scooterløype og en skogsvei kan ha ført Jonas til skogs, sier naboen Leif Erik Haug (29). Familien til Jonas regner med at gutten deres er funnet, og tror ikke det har skjedd noe kriminelt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Onsdag klokka 17.35 fant politiet det som etter all sannsynlighet er den savnede Jonas Fredbo i det tette skogsfeltet sør for Ulsåk i Hemsedal.

- Han har samme kroppsbygning som Fredbo, og klær vi har funnet på mannen, stemmer med det Jonas hadde på seg da han forsvant. Jonas er også den eneste savnede i området, sier lensmann Per Egil Garborg i Gol og Hemsedal.

Familien til Jonas var i går samlet hjemme i Sandefjord.

- Familien føler lettelse over å være ute av en fæl situasjon med ubesvarte spørsmål, men har også fått en kraftig sorgreaksjon, sier familiens talsmann, Øystein Bøe.

- Politiet får trekke konklusjonene, men familien tror nå det er sønnen som er funnet, og at funnet vil gi en naturlig forklaring.

Gikk feil vei

Jonas ble funnet drøyt halvannen kilometer fra Storehorn appartementshotell, rundt 300 meter fra stedet der de siste fotsporene hans trolig ble sett. Veien ble brøytet ved midnatt, og en kvinnelig bilist så spor etter en person i sporsnøen før klokka 03.30.

Funnstedet ligger i feil retning i forhold til hvor Jonas skulle, men gutten kan ha vært retningsvill: Han kom til Storehorn med taxi rundt klokka ett, i snøvær og i påvirket tilstand. Da han forlot stedet en drøy time seinere, hadde det sluttet å snø, men det blåste og føk ti minusgraders snøfokk i fjellbygda.

Like etter stedet der sporet forsvinner, slutter veibelysningen, samtidig som veien deler seg.

- Begge veiene var brøytet, sier Leif Erik Haug (29).

Forsvant på skoletur

Jonas Fredbo arrangerte skoletur til Hemsedal med vennene sine helga 30. november til 2. desember i fjor. Han bodde på Hemsedal vertshus i sentrum. Jonas og to venner ble bortvist fra Storehorn appartementshotell på Ulsåk natt til søndag. Jonas gikk ut døra et halvt minutt etter vennene. Siden har ingen med sikkerhet sett ham.

Han er født og oppvokst et par steinkast fra det siste sporstedet, og tror Jonas har tatt Hødnsvegen inn i mørket.

Letemannskaper gransket alle brøytekanter i området, uten å se spor etter Jonas. Men Jonas hadde to delvis oppkjørte veier inn i området: Den gamle kongeveien fra Vestlandet tar av fra Hødnsvegen rundt 100 meter etter krysset.

- Denne veien var hardkjørt av snøscooter, så det var mulig å gå inn her til fots, sier Haug. Lenger ned mot elva går en skogsvei inn i funnområdet. Også denne var i bruk da Jonas forsvant.

Åpne for alt

Funnområdet er ikke gjennomsøkt før denne uka: Da letingen startet i fjor, pekte alle spor etter Jonas nordover langs hovedveien. Da det kom tips om at Jonas kunne ha gått sørover, hadde det kommet mye snø.

Kriminalteknikere fra Kripos vil, etter det Dagbladet forstår, bruke et par dager til i Hemsedal. Politiet vil ikke utelukke noen muligheter for hva som har skjedd. Men mye tyder på at det ikke har hendt Jonas noe kriminelt:

  • Etterforskningen har ikke avdekket noe motiv eller fiender av Jonas.
  • Det er ikke funnet noe våpen, heller ikke i nærheten av den omkomne.
  • Det fantes bare ett fotspor i snøen langs Torsetvegen.
  • Det skal ikke være synlige skader som tyder på vold.

    Liket undersøkes i dag ved Rettsmedisinsk institutt.