Arbeiderpartiets landsmøte

Jonas advarer mot å endre abortloven

- Jeg advarer mot å kaste inn en så alvorlig sak for norske kvinner - og menn i et hektisk landsmøte, sa Jonas Gahr Støre i oppsummering av debatten.

ADVARER: Ap-leder Jonas Gahr Støre advarer landsmøtet mot å endre abortloven. Han mener dagens love balanserer ulike hensyn, og viser til gjeldende partiprogram Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet.
ADVARER: Ap-leder Jonas Gahr Støre advarer landsmøtet mot å endre abortloven. Han mener dagens love balanserer ulike hensyn, og viser til gjeldende partiprogram Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Abortloven er i spill etter at regjeringen har besluttet å forby tvillingabort. Det er flere forslag til landsmøtet om å utvide grensa for selvbestemt abort til uke 18.

Aps helsepolitiske talsperson Ingvild Kjerkol er blant dem som støtter forslaget.

- Dagens lov fungerer

I en oppsummering av debatten i ettermiddag kom partileder Jonas Gahr Støre med en sterk oppfordring til landsmøtet om å ikke røre abortloven.

- Dagens abortlov fungerer. Aborttallene går ned. Inntil oktober 2018 var det et lavt konfliktnivå om abortloven, som Gro var med på å forhandle fram. Det viktigste vi kan gjøre, er ikke å tukle med abortloven, men å få aborttallene ned.

- Derfor advarer jeg mot at vi kaster inn en så viktig sak for norske kvinner, og jeg vil si norske menn, i løpet av et hektisk landsmøte, sa Støre.

- Erna opptrådte uansvarlig

- Vi var veldig tydelige på at Erna Solberg opptrådte uansvarlig da hun i en bisetning kastet ut at vi kan diskutere 2c, og endre loven. Jeg skal ikke trekke sammenlikningen inn til oss. Men det viser hvor viktig det er å ha stabilitet om abortloven.

- Så skjønner jeg at noen setter spørsmålstegn ved hvordan abortnemndene fungerer. Og at vi som alltid skal være kritisketil ordningene, skal vurdere erfaringene med nemndene, det er jeg for. Men Ap må stå ved loven. Det står også tydelig i partiprogrammet, sa Støre.

Ingvild Kjerkol vil ha bort nemndene.

- Enten har man tillit til at kvinner kan ta egne valg, eller så har man det ikke. Jeg er for selvbestemt abort fram til uke 18, sa hun til Adresseavisen.

Helomvending

Inntil for en måned siden forsvarte hun 12-ukersregelen. Overfor Dagsavisen begrunner hun helomvendingen slik:

- Nå er det et konkret forslag vi skal behandle. Hvis jeg skal si nei til å utvide grensen til 18 uker, må jeg nesten finne argumenter for å forsvare nemndsystemet, og det finner jeg ikke lenger, verken faglig, medisinsk eller etisk, sier Kjerkol.

Anette Trettebergstuen, som er innstilt som ny leder til Ap's kvinnepolitiske utvalg, støtter at debatten reises. Det er en naturlig følge av den siste innstrammingen, sier hun til NTB.

Stiller seg bak

- Det har provosert fram en debatt, som jeg ønsker velkommen og er stolt over. Innstrammingen har vist det skjøre kompromisset som abortloven har vært, sier hun og viser til at 95 prosent av alle aborter blir tatt før uke 12.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi vet også at nemndbehandling er veldig krevende for mange kvinner, sier Trettebergstuen, som understreker at hun selv ikke har konkludert i spørsmålet.

KrF vil ha totalforbud mot abort

- Jeg vil stille meg bak det landsmøtet kommer til å vedta i morgen, sier hun.

Støre sier at debatten om abort er satt i gang av Erna Solberg.

- Dette er satt i spill av Erna Solberg, som i fjor høst ønsket betydelige endringer i abortloven og nå sitter i regjering med partier som ønsker det. Da er det ikke unaturlig at kvinner i Arbeiderpartiet ser på om loven fungerer som den skal, sier han.

En eventuell endring av Ap's ståsted på abort vil imidlertid bli en del av partiets programprosess fram mot 2021, presiserer Støre.

Internasjonal oppsikt

Avtroppende leder for Ap's kvinneutvalg, Anniken Huitfeldt, understreket overfor landsmøtet fredag at abortinnstrammingen til den borgerlige regjeringen har vakt internasjonal oppsikt.

- Kvinners rett til abort blir brukt som en brikke i et spill om politisk makt, sa Huitfeldt som understreket at sitatet er hentet fra et internasjonalt helsenettsted i en artikkel om den norske abortdebatten.

- Det legges nemlig merke til internasjonalt at vår statsminister Erna Solberg sitter ved makten fordi hun ville stramme inn abortloven, sa Huitfeldt.

Også Helsetilsynet er imot regjeringens foreslåtte endring i abortloven om å forby selvbestemt tvillingabort. Kvinnens rett til å selv bestemme utfallet av et svangerskap før utgangen av uke 12 bør være uendret, skriver tilsynet på sine nettsider fredag.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer