HOLDT MØTER: Norge har i det stille samlet India, Iran, Pakistan, USA og flere andre land til samtaler om Afghanistan. Foto: Linus Sundahl-Djerf/Dagbladet
HOLDT MØTER: Norge har i det stille samlet India, Iran, Pakistan, USA og flere andre land til samtaler om Afghanistan. Foto: Linus Sundahl-Djerf/DagbladetVis mer

Jonas arrangerte hemmelige Afghanistan-samtaler

Norge har i det stille samlet India, Iran, Pakistan, USA og flere andre land til samtaler om Afghanistan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Toppdiplomater fra et tjuetall land skal fredag morgen klokka 9 møtes på et hotell i Oslo, skriver Bergens Tidende. Alle Afghanistans naboland er invitert, inkludert Pakistan, India og Iran. Det samme er de faste medlemmene i FNs sikkerhetsråd: Frankrike, Kina, Russland, Storbritannia og USA.

Møtet er ifølge Bergens Tidende resultat av en langvarig og intens norsk diplomatisk innsats. I to år har norsk UD i det stille arbeidet med å få Afghanistans naboland til å snakke bedre sammen, og det har vært en rekke møter mellom partene.

- Norge kjenner den politiske situasjonen i Kabul godt. Samtidig har vi selv ikke regionale interesser. Det gjør oss godt egnet til å ta på oss denne rollen, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap).

Målet er å arbeide fram en felles plattform for et regionalt samarbeid mellom Afghanistan og nabolandene.

- Jeg har ingen illusjoner om at nabolandene skal slutte å bruke Afghanistan til å fremme egne interesser. Men håpet er at vi med dette kan skape en time til styrket samarbeid i regionen, sier Støre til Bergens Tidende.

UD har sørget for at samtalene hittil ikke har vært offentlig kjent. De har funnet sted i Oslo, Dubai og Istanbul.

(NTB)