Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Jonas blåser opp arbeidsledigheten

- Velger tall som ingen fagmyndigheter bruker, sier statsminister Erna Solberg (H).

LEDIGHETSKRANGEL:Ap bruker et tall på ledige som ingen fagmyndigheter bruker for å få det til å passe til sin retorikk, sier statsminister Erna Solberg. - Dette er en ren avsporing. Jeg snakker ikke om prosenter, men om 135 000 mennesker som ifølge SSB er antatt ledige, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
LEDIGHETSKRANGEL:Ap bruker et tall på ledige som ingen fagmyndigheter bruker for å få det til å passe til sin retorikk, sier statsminister Erna Solberg. - Dette er en ren avsporing. Jeg snakker ikke om prosenter, men om 135 000 mennesker som ifølge SSB er antatt ledige, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet:) Ap blåser opp arbeidsledigheten for å få den til å passe til sin politiske retorikk, hevder statsminister Erna Solberg.

I Stortingets spørretime onsdag anklaget Ap-leder Jonas Gahr Støre regjeringen nok en gang for å gjøre for lite, for sent mot arbeidsledigheten.

Han viste til tall fra arbeidsmarkedsundersøkelsen fra Statistisk Sentralbyrå som viser at 135 000 personer, eller 4,9 prosent av arbeidsstyrken, er ledige.

Samme ledighet som i november

- Ap har høy retorikk. Det er ganske påtakelig at de velger å bruke tall som ingen faginstanser bruker. Sesongjustert AKU-ledighet er på 130 000 ledige, dvs. 4, 6 prosent. Det er samme ledighet som i november i fjor.

Tallet 135 000 ledige finnes i råmaterialet, men er ikke sesongjustert. Så Ap velger å gjøre tallet større for at det skal passe til retorikken om at ledigheten øker. Den registrerte ledigheten er på 3, 1 prosent. Avstanden mellom AKU-ledighet og registrert ledighet er mye større enn den har vært hele det siste året. Det kan tyde på mye jobbskifte for øyeblikket, sier Solberg til Dagbladet.

- Store ord - Er det ikke noen annen forskjell mellom Ap og regjeringen i ledighetspolitikken enn retorikk?

- Jo, det er forskjeller. Ap skjønner ikke at vi må ha investorer til å investere i bedrifter. De har ikke i hele den lange perioden de satt i regjering, satset så mye på investeringer i forskning og utvikling som vi gjør. De går ut med store ord om Sør-Vestlandet, men de har ingen andre øremerkede tiltak mot denne regionen enn vi har, bortsett fra 10 millioner til Sørlandslabben.

De har flere ting på de generelle virkemidlene som de sier ikke kan regnes med i krisepakken, sier Solberg. Ap-leder Jonas Gahr Støre avviser at han forstørrer ledighetstallene.

- Tikkende problem - Dette er en ren avsporing. Jeg har ikke brukt noe prosenttall. Ifølge SSB er tallet antatt ledige nå 135 000 personer. Det er det høyeste tallet de har notert noen gang. Så kan vi godt gå inn i en diskusjon om desimaler, men spørsmålet mitt i spørretimen handlet ikke om det, men om de unge.

- 72 000 under 30 år er verken i jobb eller utdanning, og statsministeren svarte ikke på det spørsmålet. I skyggen av den oljerelaterte ledigheten ser vi økende ungdomsledighet, unge som ikke har gjennomført videregående opplæring. Blant de unge under 24 år med bare grunnskole er det nå 17 prosent ledige. Dette er et tikkende sosialt problem. Jeg var ute etter å høre om statsministeren erkjenner dette som en utfordring, sier Støre.

Økt bruk av lønnstilskudd Han mener regjeringen gjør altfor lite for de unge som verken er i skole eller arbeid.

- Her er det mye nøling fra regjeringens side. De kommer med for lite, for sent, sier Støre. Erna Solberg minner om at frafall fra videregående skole var et stort problem også da Ap satt i regjering.

- Vi har lagt inn mer penger til lønnstilskudd i statsbudsjettet, og hvis Ap vil bruke mer penger til det, blir vi sikkert enige. Men jeg forventer at Ap gjør mer enn å kritisere, sier Solberg.

- Jeg venter at regjeringen kommer med flere tiltak i revidert nasjonalbudsjett, og kan love at Ap vil komme med kraftfull satsing, sier Støre.

Hele Norges coronakart