- Jonas er en mann for framtida

Derfor innstilles Støre som Ap's nye partileder. Støre tok beslutningen på toppen av Hallingskarvet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Dette er et spesielt øyeblikk for meg, jeg er preget og fylt av det. Jeg har valgt Ap. Det som skjer nå, er at Ap velger meg.

Det sa Jonas Gahr Støre (53) da han ble presentert som valgkomiteens førstevalg som Arbeiderpartiets nye leder. Under dagens pressekonferanse røpet han også når han bestemte seg for å takke ja til å bli lederkandidat.

Det skjedde på toppen av Hallingskarvet, fredag i påske, med «utsikt over en femtedel av Norge».

- Da sa jeg: «Svaret er ja», og jeg var der alene, sa Støre.

- Jeg sa til valgkomiteen at jeg vil bruke alle krefter på denne jobben, men jeg har tenkt å fortsette som far, ektemann og familiemenneske. Jeg har eldre foreldre som trenger meg. Jeg blir ikke en god partileder hvis jeg gir opp den delen, fortsatte Støre.

- Ideen om å bruke det som særmerker Norge, bruke fellesskapene, det er det som inspirerer meg til å ville jobbe med politikk.

Klima viktigste sak På spørsmål om hva som blir Ap's hovedsaker framover, trakk han fram moderne helsepolitikk, kunnskap, og klima som særlig aktuelle saker - med klima øverst.

- Klima er den største saken, fordi den setter rammene for alt vi gjør, sa Støre.

Støre vil også styrke samarbeidet med fagbevegelsen.

- Jeg er ikke et alternativ til Jens Stoltenberg, jeg er meg selv, lød svaret da Støre ble spurt om hvordan han skiller seg fra forgjengeren
Støre framholdt at han har lært mye av dette samarbeidet med Stoltenberg.

- Han har en befriende distanse til lettvintheter og er frustrerende ryddig, sa Støre om den avtroppende partilederen.  

Støre roste også det rødgrønne samarbeidet, men framholdt at han vil ha en «en åpen holdning til alle partier».

- Vi har erfaring fra åtte års samarbeid med to av dem. Det har gjort Arbeiderpartiet bedre. Jeg skal ikke bruke en dag på å svekke det forholdet. Men det finnes også andre partier, KrF og Venstre, og Miljøpartiet De Grønne, som vi er enige med mye i, sa Støre.

- Vi skal også ha et ryddig forhold til regjeringspartiene, la han til.

Derfor vil Ap ha Støre Da Martin Kolberg, som har ledet valgkomiteen, presenterte valgkomiteens enstemmige innstillingen, ga han følgende begrunnelse for hvorfor valget Støre (53) som partiets nye leder. Han viste til at Støre har: 

Bred tillit i partiet og fagbevegelsen

- Jeg har vært med noen år, og jeg tillater meg å si at jeg ikke har opplevd en så genuin og bred tillit som den vi kan presentere for Jonas her i dag. Det er av stor betydning for partiet at vi så enstemmig kan støtte opp om Jonas, og at ingen kan stille spørsmål ved ham på noen måte.

Erfaring fra Storting og regjering

- Jonas har lenge vært en av våre fremste politikere, som har skjøttet alle sine verv på en utmerket måte.

Demokratisk legning

- Han har vist fram det jeg vil kalle god empati i sin omgang med våre medlemmer og tillitsvalgte. Det er viktig for det framtidige sosialdemokratiet at partiet blir styrt på en demokratisk måte, og Jonas' holdning til politikkutvikling er at han har respekt for alternative meninger.

• Gode personlige egenskaper

- Ikke minst har vi lagt vekt på alt hva Jonas  står for som person, og det han har gjort for partiet. Han duger på alle måter. Han representerer framtida for norsk sopsialdemokrati. Med hans politiske profil og demokratiske legning er Jonas mannen som kan bringe Ap inn i framtida, sa Kolberg.

Oppdrag: kapre regjeringsmakt Når Støre blir valgt på et ekstraordinært landsmøte 14. juni, får han omgående ansvar for å lede Ap's kamp for å erobre makta i Oslo og flere store byer ved kommunevalget i 2015.

Og ikke minst er oppdraget å vinne valget i 2017, sørge for at de blåblå mister flertallet og føre Ap tilbake til regjeringskontorene i en eller annen konstellasjon.

Støre har ingen tradisjonell Ap-historie, og har omtalt seg selv som en «innvandrer i sosialdemokratiet». Han meldte seg inn i partiet i voksen alder, i 1995, og kom inn i toppolitikken i 2000 da Jens Stoltenberg gjorde ham til stabssjef ved Statsministerens kontor.

- Det var Jens som inspirerte meg til å engasjere meg i politikk. Det er Jens som har funnet meg opp, har Støre sagt i et intervju med Dagbladet. Etter det har han gjort lynkarriere.

I 2005 ble han utenriksminister, og ble raskt landets mest populære politiker. I 2009 fikk han stortingsplass, i 2010 kom han inn i styret i Oslo Ap og i 2011 fikk han plass i sentralstyret. I 2012 ba Stoltenberg ham om å ta jobben som helseminister. Etter valget har han vært Ap's finanspolitiske talsmann på Stortinget. Nå blir han partiets leder og statsministerkandidat.

Bred støtte Det er en enstemmig valgkomité som i dag peker ut Støre som partiets nye leder. Det er også kjent fra før kjent at samtlige fylkeslag i Arbeiderpartiet har innstilt Støre til vervet som partileder. Det er også kjent fra før at Trond Giske har sagt at han ikke er kandidat til ledervervet. Nestleder Helga Pedersen har gjort det klart at heller ikke hun er aktuell som lederkandidat. 14. juni holder Ap ekstraordinært landsmøte der eneste punkt på programmet er valg av ny partileder og nye sentralstyremedlemmer.

Forberedelsene til Støres overtakelse av lederskapet startet i god tid før mars da det ble klart at Jens Stoltenberg blir ny generalsekretær i NATO.

PS! Kolberg offentliggjorde også at Jon-Ivar Nygård, som er ordfører i Fredrikstad, er innstilt som nytt medlem i Ap's sentralstyre. LOs 1. sekretær, Trine Lise Sundnes, har dessuten besluttet å tre ut av sentralstyret, for å gi plass til LO-leder Gerd Kristiansen. 

NY AP-LEDER: Aps valgkomite innstiller på at Jonas Gahr Støre blir ny Ap-leder etter Jens Stoltenberg. Han får nå ansvaret for å sikre makta i flere store kommuner neste år og ikke minst få Ap tilbake i regjeringsmakt i 2017. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
NY AP-LEDER: Aps valgkomite innstiller på at Jonas Gahr Støre blir ny Ap-leder etter Jens Stoltenberg. Han får nå ansvaret for å sikre makta i flere store kommuner neste år og ikke minst få Ap tilbake i regjeringsmakt i 2017. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer