Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Annenhver Ap-velger gir Støre godt MeToo-skussmål

Jonas får mer MeToo-skryt enn Erna

Halvparten av Aps velgere mener Jonas Gahr Støre har håndtert saker om seksuell trakassering på en god måte. Bare hver tredje Høyre-velger sier det samme om Erna.

DELTE ERFARINGER: Partilederne Jonas Gahr Støre (Ap) og statsminister Erna Solberg (H) er blant dem som møttes til MeToo-toppmøte på Stortinget tirsdag, fordi partiene tror de kan lære av hverandre. Bildet er fra partilederdebatt i 2017-valgkampen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
DELTE ERFARINGER: Partilederne Jonas Gahr Støre (Ap) og statsminister Erna Solberg (H) er blant dem som møttes til MeToo-toppmøte på Stortinget tirsdag, fordi partiene tror de kan lære av hverandre. Bildet er fra partilederdebatt i 2017-valgkampen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mens statsminister Erna Solberg (H) har beklaget MeToo-svikt i eget parti, har Ap-leder Jonas Gahr Støre ment at Aps håndtering av sakene vil tåle ettertidens kritiske lys godt.

En fersk meningsmåling fra Ipsos viser også at partienes egne velgere er mer fornøyd med Støres håndtering av trakasseringssaker enn med statsministerens - selv om folk flest rangerer de to partiledernes håndtering ganske likt.

49 prosent av Ap-velgerne mener Støre har håndtert saker om seksuell trakassering på en god måte, mens 29 prosent av Høyre-velgerne vil si det samme om Solberg.

- Glad

For begge partilederne sier bare 10 prosent av egne velgere at saker om seksuell trakassering er håndtert dårlig.

Ap-leder Jonas Gahr Støre er glad for det han tolker som en god tilbakemelding i kjølvannet av MeToo-kampanjen og bråket rundt partinestleder Trond Giske.

- Mitt inntrykk er at Erna Solberg har tatt dette på stort alvor i sitt parti, og at jeg har tatt det på stort alvor i mitt parti, men at vi har gjort det på litt ulikt vis. Jeg opplever at saken hos oss har truffet veldig sentralt i organisasjonen, at den har berørt følsomme tema, og ikke minst, en veldig sentral tillitsvalgt. Det skaper engasjement og uro i vår organisasjon. Jeg er glad for at våre medlemmer og velgere da opplever at vi har gjort det skikkelig, sier Støre.

Han mener det er viktig å ha oppslutning og legitimitet rundt håndteringen av så vanskelige saker.

- At et enstemmig sentralstyre også har støttet meg tre ganger, og at et landsstyre gjorde det da vi satte punktum mandag, og er også godt å ha med videre, sier Støre, som tirsdag ikke ville svare på om Ap har håndtert Metoo-sakene på en bedre måte enn Høyre.

Vil ikke rangere

Statsminister Erna Solberg ville heller ikke rangere Aps håndtering sammenlignet med Høyre - men var tirsdag tydelig på at hennes parti antakelig kan lære noe av Ap.

- I Høyre har vi ikke satt sluttstrek for disse sakene ennå. Men jeg håper at alle ser at vi tar de nødvendige grepene for å håndtere disse sakene på en ryddig og ordentlig måte, sier Solberg i en kommentar til målingen.

Hun understreker at det viktigste for Høyre nå er å rydde opp i varslersakene, og gjennopprette tilliten til politikken.

Det er uklart hvorfor Støre får mer skryt fra egne velgere enn Solberg, men valgforsker Anders Todal Jenssen tror det kan skyldes at Støre har hatt en tydeligere rolle i håndteringen av sakene.

- Støre har vært mer direkte involvert enn Solberg. Det kan også tyde på betydelig motvilje mot Giske blant en del Ap-velgere, tror valgforskeren, som jobber ved NTNU.

Små forskjeller

Hvis man ser bort fra egne velgeres oppfatning, er det forholdsvis små forskjeller i hvordan respondentene i undersøkelsen vurderer Ap-lederens og statsministerens håndtering av saker om seksuell trakassering.

28 prosent av respondentene synes Støre har håndtert denne type saker på en god måte, mens 26 prosent synes han har håndtert dem dårlig.

39 prosent svarer middels.

For Erna Solbergs vedkommende er tallene nesten identiske.

26 prosent mener hun har håndtert dem på en god måte, mens 20 prosent synes håndteringen har vært dårlig, og 48 prosent svarer middels.

For begge de to partilederne svarer 7 prosent at de ikke vet hva de mener om håndteringen.

I en meningsmåling publisert mandag, ble det klart at Høyre holder stand som landets største parti, mens Ap fortsatt daler svakt.

Valgforsker Bernt Aardal advarte imidlertid da om at Metoo-effekten som har rammet Ap på meningsmålingene i januar, kanskje ikke har slått inn ordentlig for Høyre ennå.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!