Ny regjering

Jonas fikk ja

Jonas Gahr Støre har begynt å kontakte statsråder. Foreløpig har det bare vært ja å få, forsikrer han.

SLALÅM: Jonas Gahr Støre blir spurt om det blir slalåmkjøring i saker med høyresiden. Video: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Landets neste statsminster, Jonas Gahr Støre, har begynt å ringe politikere som torsdag skal komme ut på Slottsbakken som statsråder.

Det bekrefter Støre selv overfor Dagbladet. Ap-lederen har kommet godt i gang med kabalen.

- Det gjenstår en del. Men jeg har begynt å ringe, og de jeg har ringt, har sagt ja, sier Støre.

Han vil ikke ut med om det er Ap-politikere eller fra både Ap og Sp han har ringt eller snakket med. Han vil heller ikke avsløre antall statsrådsposter for hvert parti.

Strid om finans?

Flere medier har meldt at finanspolitisk talsperson Sigbjørn Gjelsvik blir finansminister.

Ifølge VG ønsker Støre at Sp stiller med en fra partiledelsen i dette departementet.

- Jeg kommenterer ikke detaljer på det, og vil ikke si noe annet enn at det blir en veldig god finansminister, sier Støre til Dagbladet.

Stortingets nye president Eva Kristin Hansen (Ap) viste i sin tale til at kvinnerepresentasjonen på Stortinget er den høyeste noen gang.

I spekulasjonene i mediene om aktuelle statsrådsnavn har det vært mange Ap-kvinner. Dagbladet er kjent med at Ap-statsrådene skal være omtrent like mange menn som kvinner.

REGJERINGSKLAR: En bunadskledd Trygve Slagsvold Vedum på plass under den høytidelige åpningen av Stortinget i dag. Han er i ferd med å "lande" sine statsråder, men vil ikke si noe mer. Foto: Torstein Bøe / NTB
REGJERINGSKLAR: En bunadskledd Trygve Slagsvold Vedum på plass under den høytidelige åpningen av Stortinget i dag. Han er i ferd med å "lande" sine statsråder, men vil ikke si noe mer. Foto: Torstein Bøe / NTB Vis mer

- Kan det bli kvinneflertall i regjeringen denne gangen?

- Vi skal ha en god representasjon når det gjelder bakgrunn, kjønn, geografi og ikke minst egnethet til å ha en så viktig jobb, svarer Støre.

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum holder kortene tett til brystet. Han sier arbeidet med kabalen går som det skal gå.

- Driver og lander

- Er du ferdig med dine?

- Nå driver man og lander selvfølgelig. Ting er ryddige og ordenlige, og så skal vi sørge for at alt er på plass torsdag.

- Stemmer det at Støre ønsker en fra Sps partiledelse som finansminister?

- Nå er det så mange spekulasjoner i alle medier. Det er ikke mulig å kommentere ulike spekulasjoner. Det som er greit, er at på torsdag kommer alt fram. Da blir det en bra løsning.

- Blir det like mange kvinner som menn fra Senterpartiet?

- Regjeringen som helhet må ha en god kjønnsbalanse, svarer Vedum.

Kabal

Blant de «sikre» postene de fleste medier er sikre på er at Anniken Huitfeldt (Ap) blir utenriksminister og at Ingvild Kjerkol (Ap) blir ny helse- og omsorgsminister.

Samtidig er Ola Borten Moe (Sp) storfavoritt til å bli ny forsvarsminister, mens Trygve Slagsvold Vedum (Sp) virker til å blinket seg ut jobben som kommunalminister.

Ap-nestlederne Bjørnar Skjæran og Hadia Tajik skal inn i regjering, og Skjæran kan bli ny fiskeriminister. Tajik antas å få rollen som arbeids- og sosialminister.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer