Jonas fikk skryt av pappa

Ulf Jonas Støre (90) hørte sønnen i en gnistrende helseduell med Erna.

FAR OG SØNN Jonas Gahr Støres far Ulf Jonas Støre (90) var en av mer enn 500 tilhørere da Støre og Erna Solberg duellerte om helsepolitikk i formiddag. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
FAR OG SØNN Jonas Gahr Støres far Ulf Jonas Støre (90) var en av mer enn 500 tilhørere da Støre og Erna Solberg duellerte om helsepolitikk i formiddag. Foto: Øistein Norum Monsen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Jonas Gahr Støres 90 år gamle far, Ulf Jonas Støre, var til stede i auditoriet på Lovisenberg diakonale høgskole i formiddag sammen med over 500 tilhørere som fikk høre en gnistrende helsedebatt mellom Ap-lederen og statsminister og Høyre-leder Erna Solberg.
-
I storform Både den tidligere helseministeren Støre og statsministeren viste detaljkunnskap om feltet, og var i god debattform. Dagbladets kommentatorer Marie Simonsen og Martine Aurdal ga Støre terningskast 6 for innsatsen, Solberg fikk 5.

Støres far og mor Unni Gahr bor begge på Cathinka Gulberg-sentret Lovisenberg like ved høgskolen.

- Jeg besøker dem to-tre ganger i uka, og opplever at Lovisenberg-fellesskapet er et flott sted å være. Han har akkurat fylt 90 år, kan ikke bo hjemme lenger, og blir godt tatt vare på. Faren min er fullt og helt med. Han betyr mye for meg, og det var godt å ha han i salen, sier Jonas Gahr Støre til Dagbladet.

Rørt - Hva sa han til deg etter debatten?

- Han sa han syntes jeg hadde vært flink, og at det var spennende. Jeg sa at jeg var glad for at han hadde tatt turen over fra sykehjemmet for å høre på. Vi er nære, og jeg ble veldig rørt over at han satt der, sier Støre til Dagbladet

- Gir han deg innspill?

- Han er takknemlig, og synes han møter mye omsorg der han er. Jeg lærer mye, også av de ansatte som jeg også snakker mye med, sier Støre.

- Hvordan synes du duellen med Erna gikk?

- Det er vanskelig for meg å vurdere. Jeg fikk sagt det jeg hadde å si, men man sitter alltid med følelsen av at det var mye mer man skulle sagt, sier Støre.

Høyre-løfte om etterutdanning Den timelange debatten handlet som ble arrangert av Lovisenberg diakonale høgskole og Norsk Sykepleierforbund handlet i stor grad om hvordan politikerne skal skaffe nok kompetente helsearbeidere til sykehusene og kommunene framover.

Statsminister Erna Solberg kom med etløfte om grunn- og videreutdanning til 15 000 helsefagarbeidere og vidrereutdanning til 15 000 sykepleiere fram til 2020.

- Kompetanse er avgjørende for å sikre en god omsorg. I dag er det 34 000 ansatte i sektoren uten formell kompetanse. Vi trenger flere kopmpetente hender. Særlig i kommunehelsereformen blir utfordringene større, sa Solberg.

- Det dreier seg både kommuneøkonomi og kompetanse. Det viktige denne regjeringen har gjort, er å gjeninnføre kompetansekrav i kommunene. Vi har levert et godt kommuneopplegg. Kommunenes Sentralforbund selv sier det. Derfor er det flere som får et bedre tilbud, sa Solberg.

- Du kommer ikke unna at vi hadde hatt 3, 5 milliarder mer i kommunesektoren. Men dere bruker pengene til skattekutt med en  udokumentert effekt, sa Støre.

Sykepleiermangel Debatten var konsentrert om sykepleierne og hvordan man skal skaffe nok og faglærte helsearbeidere framover. Solberg mener likevel debatten fikk fram viktige skillelinjer mellom Høyre og Ap.

- Ap snakker mest om kommuneøkonomien, mens vi har fokus på innholdet og hvordan vi skal utvikle tjenestene.

- Kom det noe nytt fra Ap?

- Nei, ingenting, mens vi kom med et stort og omfattende løfte.

- Det har vært fokusert mye på duellen mellom deg og Jonas, hvordan synes du denne gikk?

- Jeg synes det er vanskelig å måle slike dueller. Jonas var kanskje litt mer på hjemmebane her i forhold til de sakene Ap er opptatt av. Men jeg mener vi fikk fram det viktigste fokuset vi har, og det dreier seg om kompetanse, kunnskap og sykepleierfaget, sier Solberg.

Ernas plan I dag er det 34 000 ansatte i pleie- og omsorgssektoren som ikke har formell kompetanse. Høyre vil sikre grunn- og videreutdanning til 15 000 helsefagsarbeidere og 15 000 sykepleiere fram til 2020.

De øvrige punktene i Høyres plan for en bedre omsorg er:

* Bygge ut kapasiteten i takt med behovene. Kommunene skal føre liste over de som venter på omsorgsplass
* Vil at vare på verdigheten gjennom størst mulig valgfrihet så lenge som mulig
* Vil at eldre skal få hjelp til å bo hjemme så lenge de kan ved blant annet å satse på hverdagsrehabilitering og omsorgsteknologi.
* Vil etablere en trygghetsstandard for god omsorg.

- Kommunene må få mer penger Om Solbergs løfte sier Støre:

- Det ser jeg som videreføring av kompetanseløftet vi kom med i vår tild. Da kalte vi det kompetanseløft 2015, nå kaller de det kompetanseløftet 2020. Men om ambisjonsnivået må være høyere, må vi studere nærmere.
Vi ser alle at flere spesialsykepleiene er helt nødvendige i helsevesenet vårt. Det skjer ganske mye bra i sykehussektoren, men det gjenstår mye i kommunesektoren. Der må det mer penger til, sier Støre.
Han viser til at Ap har lagt inn 3, 5 milliarder mer til kommunene i sitt alternative budsjett enn regjeringen.

Støre kritiserer regjeringen for å fjerne kravet til sykehusene om å tilrettelegge for hele stillinger og sette mål for det.

- Vi satte et mål for det, da har sykehusene noe å strekke seg etter. Når man fjerner det, er det et signal om at det målet ikke er så viktig, og at det kan bli prioritert ned.

Et arbeidsliv med mer deltid og svekket arbeidsmiljø, det er mindre tiltrekkende for unge når de skal velge yrke, sier Støre.

Skattekutt mot kommuneøkonomi - Fikk debatten fram skillelinjene mellom Ap og Høyre?

- Til en viss grad. Jeg opplever at det er bred enighet om satsing på kompetanse og videre- og etterutdanning. Men når det gjelder virkemidlene, er det jo forskjell.

Vi sier fortsatt at vi ikke vil bruke milliarder på skattekutt med veldig usosial profil når vi har store uløste oppgaver i kommunene og sykehusene. Nå sier Erna Solberg at det skal jobbe flere i sykehusene og i kommunene i 2020. Vel, det handler om organisering, ja, men også om økonomi.

- Feil vei å gå - Og så mener jeg at å sette 30 prosent av sykehjemsplassene til til store, kommersielle kjeder som her i Oslo, er feil veivalg. Det er et høyrevalg. Det betyr at det man kan tjene penger på, er lønn og pensjon. Det svekker vilkårene for de som jobber i sektoren, og det tror jeg ikke er veien til bedre omsorg,sier Støre.

GNISTRET:  Både statsminister Erna Solberg og Ap-leder Jonas Gahr Støre var i storform da de duellerte om helsepolitikk i formiddag. Dagbladet ga Ap-lederen 6 og statsministeren 5 på terningen.;Møteleder Aslak Bonde til høyre. Foto: Øistein N. Monsen
GNISTRET: Både statsminister Erna Solberg og Ap-leder Jonas Gahr Støre var i storform da de duellerte om helsepolitikk i formiddag. Dagbladet ga Ap-lederen 6 og statsministeren 5 på terningen.;Møteleder Aslak Bonde til høyre. Foto: Øistein N. Monsen Vis mer