LUKSUSFELLA: Ap-leder Jonas Gahr Støre mener finansminister Siv Jensen (Frp) bruker for mye penger på feil tiltak, og derfor kan havne i "luksusfella". Siv Jensen mener Støre mangler svar på hvor Ap vil hente penger fra. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
LUKSUSFELLA: Ap-leder Jonas Gahr Støre mener finansminister Siv Jensen (Frp) bruker for mye penger på feil tiltak, og derfor kan havne i "luksusfella". Siv Jensen mener Støre mangler svar på hvor Ap vil hente penger fra. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpixVis mer

- Jonas forvirrer og tåkelegger

Aps kritikk av regjeringens økonomiske politikk er forvirrende, tåkeleggende og hul, mener Høyre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet):  Ap-leder Jonas Gahr Støre sa til Dagbladet fredag at regjeringen mangler kontroll over landets økonomi, at den bruker for mye penger på feil måte. Høyres parlamentariske leder Nikolai Astrup mener kritikken er uten substans.

- Tåkelegger - Jonas Gahr Støre svarer ikke på hvordan Ap vil dekke inn sviktende skatteinngang og økte kostnader. Vil Ap bruke mer oljepenger, eller vil de øke skattene? Eller vil de kutte kostnader i budsjettet? Disse spørsmålene fortjener velgerne svar på. Kritikken mot revidert nasjonalbudsjett er forvirrende, tåkeleggende og hul. Det er mye skrik, men lite ull fra Støre, sier Høyres parlamentariske nestleder Nikolai Astrup til Dagbladet.

Han mener Ap-lederen driver med mye retorisk støy, men uten å ha egne svar på utfordringene i norsk økonomi.

- Økt oljepengebruk skyldes lavere skatteinngang som følge av svakere vekst og lønnsøkning, høyere utgifter til flyktninger og mindre utbytte fra statsselskapene, samtidig som vi styrker innsatsen for arbeid og omstilling, sier Astrup.

- Oppsiktsvekkende - Ap-lederen mener endrede anslag skyldes mangel på kontroll. Men dette er faglige anslag fra finansdepartementet, faglige vurderinger Ap benyttet i sin tid i regjering. Hvis Ap nå ikke vil legge finansdepartementets vurderinger til grunn, er det oppsiktsvekkende, sier Astrup, og fortsetter:

- Den logiske konklusjonen av Støres kritikk er at Ap kan sette opp sitt budsjett uten økt oljepengebruk. Men de har ikke mer penger til rådighet enn oss andre.For pengene vi har brukt til skattelette, har de allerede brukt til ulike formål i sine alternative budsjetter. Pengene kan ikke brukes to ganger.

Hvem skal betale? Han utdyper:

- Arbeiderpartiet vil ikke øke oljepengebruken med 10,4 milliarder, men de vil samtidig øke innsatsen mot ledigheten. Vil de øke skattene samtidig som de setter inn nye tiltak mot ledigheten? Hvem skal betale, og hvor mye? De kan alternativt kutte kostnader tilsvarende 10, 4 milliarder. Hvor skal de pengene tas fra? Eldreomsorg, helse, sykelønn og skole?

- Dersom Arbeiderpartiet derimot mener at det finnes andre poster å kutte i for å finne inndekningen, så forventer vi at de viser hvilke. Vi må forvente at opposisjonens statsministerkandidat gir velgerne klare svar, sier Astrup.

- Ikke uforsvarlig Han opplyser at oljepengebruk var tema under høringen om revidert nasjonalbudsjett i finanskomiteen fredag.

- Det var stort sett ingen støtte å få for Ap fra noen høringsinstanser om at oljepengebruken i revidert nasjonalbudsjett er uforsvarlig, gitt situasjonen i norsk økonomi nå.

- Avslørende Stortingsrepresentant Truls Wickholm reagerer på Astrups uttalelser. 

- Det er avslørende når Høyre i stedet for å ta ansvar krever svar fra Ap på hvordan vi skal løse den situasjonen som Høyre og Frp har skapt gjennom to og et halvt år med hjemme alene-fest i den økonomiske politikken. Regjeringen har brukt for mye penger fra dag én, og de har brukt dem feil. I stedet for å prioritere målrette tiltak for å få bukt med den rekordhøye ledigheten, har de brukt flere titalls milliarder på skattekutt som ikke har gitt effekt. Det eneste som har økt med denne regjeringen er pengebruken, arbeidsledigheten og forskjellene mellom folk.

- Det Astrup gjør er et forsøk på ansvarsfraskrivelse. Han skyver byråkratiet foran seg og later som om Høyre og Frp er uten ansvar for at oljepengebruken er nær doblet siden de kom i regjering, samtidig som tiltakene mot arbeidsløshet har kommet for seint og vært for svake. Det er selvsagt regjeringens ansvar, ingen andre.

TÅKETE SVAR: Høyres parlamentariske nestleder Nikolai Astrup mener Ap-leder Jonas Gahr Støres kritikk av regjeringens økonomiske politikk generelt og revidert nasjonalbudsjett spesielt er tåkeleggende og hul. Han utfordrer Ap-lederen til å svare hvor Ap vil hente penger til økte kostnader og lavere inntekter. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
TÅKETE SVAR: Høyres parlamentariske nestleder Nikolai Astrup mener Ap-leder Jonas Gahr Støres kritikk av regjeringens økonomiske politikk generelt og revidert nasjonalbudsjett spesielt er tåkeleggende og hul. Han utfordrer Ap-lederen til å svare hvor Ap vil hente penger til økte kostnader og lavere inntekter. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer