Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Arbeiderpartiet og Giske-saken

Jonas Gahr Støre: - De som vil så splittelse, vil ikke lykkes

Ap-leder Jonas Gahr Støre ut mot lekkasjer om splid mellom partitopper.

TILLITSFULLT: Ap-leder Jonas Gahr Støre avviser i et Facebook-innlegg at det er strid mellom han og partisekretær Kjersti Stenseng (bildet) og leder av kvinnenettverket Anniken Huitfeldt. Foto: Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
TILLITSFULLT: Ap-leder Jonas Gahr Støre avviser i et Facebook-innlegg at det er strid mellom han og partisekretær Kjersti Stenseng (bildet) og leder av kvinnenettverket Anniken Huitfeldt. Foto: Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ap-leder Jonas Gahr Støre går i et oppsiktsvekkende innlegg på sin Facebook-side ut mot påstander mot partisekretær Kjersti Stenseng og leder av kvinnenettverket Anniken Huitfeldt. Samtidig har 15 av 18 fylkesledere gått sammen om et opprop til støtte for de to kvinnelige Ap-toppene.

Bråket i Ap fortsetter med tilsynelatende full styrke, til tross for at Trond Giske har trukket seg som nestleder.

I en sak i VG i dag heter det at partisekretær Kjersti Stenseng og leder av Aps kvinnenettverk Anniken Huitfeldt skal ha «skjelt ut Støre» på et sentralstyremøte 11.september.

- Tar fullstendig avstand

- Jeg tar fullstendig avstand fra den påstanden. Jeg referer ikke fra interne møter. Men i dette møtet hadde vi helt normale diskusjoner om politiske saker. Påstanden forsøker å skape et inntrykk av splittelse som det ikke finnes noe som helst grunnlag for, skriver Støre .

Han skriver at han har hatt og har et tett og tillitsfullt samarbeid med Kjersti Stenseng i behandlingen av varslersakene.

- Oppslaget forsøker også å skape inntrykk av splid mellom meg og leder av kvinnenettverket, Anniken Huitfeldt. De vil jeg også tilbakevise. Anniken har gitt meg god støtte i denne prosessen.

- De vil ikke lykkes

- De anonyme kildene har tydeligvis en agenda om å svekke mine nære tillitsvalgte og mitt forhold til dem. Det vil de ikke lykkes med. Jeg har tillit til dem og stor respekt for både Kjersti og Annikens innsats og engasjement, sier Støre, og avslutter:

- Til de som vil gjøre seg viktige gjennom å fremstå som anonyme kilder vil jeg si; stopp med det! Jeg blir minnet om et sitat fra TV serien West Wing: «Those who speak, don't know; and those who know, don't speak.»

15 av Arbeiderpartiets 18 fylkesledere anklager i et opprop anonyme kilder for å målrettet angripe Kjersti Stenseng og Anniken Huitfeldt med det formål å svekke tilliten til dem.

FÅR STØTTE: 15 av 18 fylkesledere har undertegnet et opprop til støtte for leder av Aps kvinnenettverk Anniken Huitfeldt. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
FÅR STØTTE: 15 av 18 fylkesledere har undertegnet et opprop til støtte for leder av Aps kvinnenettverk Anniken Huitfeldt. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

«Den siste tiden har vi sett målrettede angrep fra anonyme kilder, der formålet er å undergrave tilliten til partisekretær Kjersti Stenseng og kvinnepolitisk leder Anniken Huitfeldt,» heter det i oppropet referert i NRK.

«Vi vil med dette si at vi har full tillit til jobben Stenseng og Huitfeldt har gjort og gjør. Lekkasjene må stanse. Vi må ha ro i partiet vårt.»

Dette oppropet har til sammen 15 av Arbeiderpartiets totalt 18 fylkesledere skrevet under på.

– Nok er nok, nå må folk kutte ut

- Nå har vi hatt en situasjon med lekkasjer og anonyme kilder over lang tid. Det har mange i Ap reagert kraftig på. Det kommer lekkasjer fra de interne møtene, og ting som sies i interne møter, blir vridd på og tatt ut av sin kontekst, så folk ikke kjenner seg igjen, sier Cecilie Myrseth, Troms Aps fylkesleder, til NRK.

– Uttalelser er blitt vridd på en måte jeg overhodet ikke aksepterer. Nå tar vi som fylkesledere et ansvar og sier at nok er nok. De som driver med lekkasjer og anonyme kilder, må stoppe nå. Nå trenger partiet vårt ro til å gå videre og håndtere den alvorlige situasjonen som partiet vårt faktisk er i, sier Myrseth.

Disse fylkeslederne har skrevet under på oppropet:

 • Ingalill Olsen, Finnmark
 • Cecilie Myrseth, Troms
 • Bjørnar Skjæran, Nordland
 • Karianne Tung, Trøndelag
 • Per Widar Kjølmoen, Møre og Romsdal
 • Hilmar Høl, Sogn og Fjordane
 • Hans-Erik Ringkjøb, Hordaland
 • Stanley Wirak, Rogaland
 • Sverre Myrli, Akershus
 • Tore Hagebakken, Oppland
 • Terje Aasland, Telemark
 • Truls Vasvik, Vestfold
 • Stein Erik Lauvås, Østfold
 • Jon Rolf Næss, Aust-Agder
 • Bjørn Egeli, Vest-Agder

Fylkeslederne i Buskerud, Hedmark og Oslo har foreløpig ikke skrevet under på oppropet.

Hilmar Høl, Aps fylkesleder i Sogn og Fjordane, mener det tegner seg et tydelig bilde av en maktkamp i partiet.

– Jeg vil være helt konkret: Jeg synes det kan gis inntrykk av en maktkamp i partiet, og alle lekkasjene legger grunnlaget for det. Det er beklagelig, sier Høl til NRK.

- I og med at det til stadighet kommer plantede lekkasjer, har vi valgt å gå ut og gi støtte til både Stenseng og Huitfeldt. I tillegg støtter vi Jonas Gahr Støres håndtering av saken, sier han.

Dagens Næringsliv omtalte i begynnelsen av desember lekkasjer fra et møte i Aps stortingsgruppe. Ifølge avisen skal Huitfeldt på møtet ha advart partifeller mot å bruke rykter om seksuell trakassering som ledd i en maktkamp i partiet.

Rykter i maktkamp

Flere har oppfattet at Huitfeldt, som regnes som en av Trond Giskes allierte, var mer opptatt av å beskytte ham enn varslere.

Huitfeldt har selv avvist anklagene og benektet uttalelsen. I et innlegg på sin Facebook-side, skrev hun samme dag som DN publiserte sin sak:

«I spørsmål om seksuell trakassering sa jeg at den type saker også kunne komme opp i maktkamper i partiet. I slike tilfeller sa jeg at det er uakseptabelt å spre rykter om seksuell trakassering uten å ta dem opp formelt. Jeg fortyalte at jeg hadde håndtert en slik sak for noen år tilbake. Jeg understreker at det er et mye større problem at saker om seksuell trakassering dysses ned enn at de brukes i maktkamper.»

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!