Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Jonas Gahr Støre: - Norsk økonomi er i krise

Ap-lederen hevder norsk økonomi er i krise, og ber Siv og Erna få opp øynene og innse virkeligheten.

SER KRISE: Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre er ikke fornøyd med måten regjeringen styrer norsk økonomi på. 
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
SER KRISE: Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre er ikke fornøyd med måten regjeringen styrer norsk økonomi på. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OSLO (Dagbladet): Mens Erna Solberg og Sylvi Listhaug la fram regjeringens forslag til landets nye asylpolitikk, åpnet Ap-leder Jonas Gahr Støre partiets landsstyremøte i Oslo.

- Norge trenger en regjering som setter arbeid til alle som sin viktigste sak. Det er det vi skal arbeide for hver dag og hver time frem til september 2017, forteller Støre fra talerstolen.

Det var arbeid, ledighet og norsk økonomi som skulle gis Støres hovedoppmerksomhet - i tillegg til de omtalte asylendringene.

- Alle i arbeid Støre varsler nå starten på jobben partiet skal gjøre fram mot valget i 2017. Et valg Ap-sjefen kunngjorde skulle preges av optimisme og en tydeliggjøring av et sosialdemokratisk alternativ til den sittende regjeringa, konsekvent omtalt som «en regjering til høyre for Høyre» av Støre.

- Arbeid til alle er jobb nummer én, ikke nummer fire, fem eller seks - men nummer én, gjentok Støre.

I mars 2016 var arbeidsledigheten i Norge 4,1 prosent ifølge SSB. I januar var ledigheten nærmere 5 prosent.

- Selv om regjeringen bruker historisk mye penger, så bruker de dem feil og de bruker for lite på det som skaper arbeidsplasser, hevdet Støre.

- Norge er i krise Han avviste også Siv Jensen og Erna Solbergs påstander om at norsk økonomi ikke er i krise.

For ifølge Ap-lederen er norsk økonomi i krise nå, og det er på tide at Erna Solberg også innser det.

- Er det så en krise vi står i nå? Jeg mener svaret er ja. Jeg vil bo i et land hvor de som styrer skal se det som en krise når vi nærmer oss det høyeste antallet ledige som noensinne er målt, slo han fast.

Siden mai for to år siden har antallet arbeidsledige økt med 47.000 i Norge. Arbeids- og velferdsetaten Nav har sine egne ledighetstall. De viser samme tendens som SSB-tallene. Ledigheten i Norge er nå mer på linje med andre land. 4,3 prosent står uten jobb i Tyskland, 4,9 prosent i USA, 7,0 prosent i Sverige og 8,9 prosent i EU.

- Neil til asylpakken Få timer tidligere presenterte regjeringen sitt endelige forslag til innstramminger i asylloven. Forslagene har allerede fått hard medfart fra støttepartiene Venstre og Kristelig Folkeparti, og heller ikke fra Støre var det noen håndsrekning til Erna Solberg.

Støre avviste nemlig forslagene kontant:

- Om spørsmålet er ja eller nei til denne pakken, så er vårt svar nei, slo Støre fast.

- Regjeringen måtte i dag gjenta flere ganger at det var et mål at det de foreslo fører til Europas strengeste politikk. Det er å gå seg vill, en slik Europa-liga finnes ikke. Og om det fantes så burde ikke Norge delta, fortsatte Støre.