TALE: Jonas Gahr Støre holder tale på landsstyremøte. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
TALE: Jonas Gahr Støre holder tale på landsstyremøte. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

Valg 2017

Jonas Gahr Støre: - Valgresultatet ble en stor skuffelse

Støre innrømmer at han har kjent på skuffelsen etter valgnederlaget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FOLKETS HUS/OSLO: (Dagbladet): Valgresultatet ble et stort nederlag for Arbeiderpartiet. Etter en valgkamp med svært dårlige meningsmålinger endte partiet på 27,4 prosent og tapte seks stortingsrepresentanter. Dette er det svakeste valget partiet har gjort i opposisjon siden krigen

I dag åpner Aps landsstyremøte hvor valgnederlaget er noe av det som skal diskuteres. Partileder Jonas Gahr Støre holder åpningstale til landsstyret nå klokka 13.30.

- En stor skuffelse

- Valgresultatet ble en stor skuffelse . Vi greide ikke å oppnå et godt resultat. Det er tungt, vi har kjent på det, og jeg kan love dere at jeg har kjent på de , sier Støre til landsmøte.

SKUFFET: Jonas Gahr Støre sier på Arbeiderpartiets landsstyremøte at han kjente på skuffelse etter årets valgresultat. Video: NTB Scanpix. Vis mer

Han understreker at det er nå arbeidet med å komme tilbake starter.

- Våre velgere er skuffet, men de venter ikke og de fortjener ikke at vi bøyer nakken. Nå skal vi gjøre forandringer, sier Støre.

Ap-lederen lister i sin tale opp noen av spørsmålene partiet skal finne svar på:

- Håndterte vi rollen som kritikere av regjeringens økonomiske politikk riktig da pilene begynte å peke i riktig retning? Fikk vi godt nok fram hvorfor det er nødvendig å øke fellesskapets inntekter?

I tillegg lurer Støre på om partiet klarte kommunisere politikken godt nok i valgkampen.

- Klarte vi å kommunisere vårt skatteløfte godt nok? Var vi godt nok rustet til å stå opp da de dårlige målingene kom, spør han.

Vil fremme forslag om pappaperm

PÅ LANDSSTYREMØTE: Jonas Gahr Støre. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
PÅ LANDSSTYREMØTE: Jonas Gahr Støre. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Før valget hadde Arbeiderpartiet laget en plan for de 100 første dagene etter valget. Denne planen vil Støre nå bruke som inspirasjon for arbeidet som skal gjøres på Stortinget.

- Vi vil raskt fremme forslaget om 14 uker pappaperm, fordi et mer likestilt samfunn er et mer rettferdig samfunn. Vi vil raskt fremme forslag om å sikre statstilskudd til rehabilitering og renovering av sykehjem og omsorgsboliger. Og ja, for å nevne et tredje eksempel: Vi vil raskt fremme forslag om å styrke og forsterke arbeidsmiljøloven.

- Vi er partiet for trygget i arbeid og trygghet for arbeid. Vi skal være i front på alle de temaene som gjelder arbeidslivet vårt, sier han.

Hva gikk galt?

På møte starter den interne prosessen der tillitsvalgte fra hele landet skal si sitt om alt fra sentrumsflørt til skatteøkninger.

I forkant har partiet sendt ut en spørreundersøkelse til 55 000 medlemmer, for å finne ut hva som gikk galt denne gangen.

I et intervju med NRK tirsdag morgen sa Støre at partiet skal lære om det som skjedde:

- I dag skal Arbeiderpartiet ha landsstyremøte med tillitsvalgte fra hele landet. Jeg venter en ærlig tilbakemelding. Det er ingen sorgprosess, vi skal lære av det som skjedde og så komme oss videre, sa Støre til NRK tirsdag morgen.