Jonas Gahr Støre:
– Uansvarlig av Donald Trump

Reaksjonene strømmer inn etter president Donald Trumps nyeste påfunn.

KRITISK: Ap-leder Jonas Gahr Støre kritiserer Donald Trump. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
KRITISK: Ap-leder Jonas Gahr Støre kritiserer Donald Trump. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I en uttalelse sier Palestinas president Abbas at anerkjennelsen av Jerusalem som Israels hovedstad har ødelagt Trumps troverdighet som en fredsmelger for Midtøsten. Han fastslår at USA ikke lenger kan ha noen rolle som fredsmegler.

REAGERER: Den palestinske president Mahmoud Abbas reagerer kraftig på Donald Trumps beslutning. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
REAGERER: Den palestinske president Mahmoud Abbas reagerer kraftig på Donald Trumps beslutning. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix Vis mer

Ved å anerkjenne Israels krav til Jerusalem, tolker palestinerne dette som at Trump velger Israels side i konflikten, skriver nyhetsbyrået AP.

Ikke uventet roser Israels statsminister Benjamin Netanyahu beslutningen.

I en uttalelse oppfordrer Netanyahu «alle land som søker fred til å delta i USAs anerkjennelse av Jerusalem som Israels hovedstad og å flytte deres ambassader dit.»

- Presidentens beslutning er et viktig skritt mot fred, sier han ifølge CNN.

- Uansvarlig
Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre kaller USAs president Donald Trump uansvarlig når han anerkjenner Jerusalem som Israels hovedstad.

- Det er uansvarlig av Donald Trump som anerkjenner Jerusalem som Israels hovedstad. To folk har legitime krav, skriver Støre i en twittermelding.

Han peker på at forhandlinger må avgjøre, og han mener dette er tragisk for palestinerne. Støre skriver at dette heller ikke er bra for Israels sikkerhet, og at USA svekkes politisk av Trumps kunngjøring.

Ren provokasjon
SV-leder Audun Lysbakken kaller Trumps anerkjennelse av Jerusalem som Israels hovedstad for en ren provokasjon.

KRITISK: SV-leder Audun Lysbakken er kritisk til Trumps kunngjøring. Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix
KRITISK: SV-leder Audun Lysbakken er kritisk til Trumps kunngjøring. Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix Vis mer

- Avgjørelsen gjør fredsforhandlinger vanskeligere og bidrar til å øke mulighetene for voldelige opprør. Det er trist at USA velger å spille en så destruktiv heller enn konstruktiv rolle, sier Lysbakken ifølge NTB.

Han mener USA ikke bidrar til å trekke partene til forhandlingsbordet, men heller dytter dem fra hverandre.

«Åpner helvetes porter»
Donald Trumps anerkjennelse av Jerusalem som Israels hovedstad, «åpner helvetes porter», sier den palestinske islamistbevegelsen Hamas ifølge NTB.

- Trumps beslutning om å anerkjenne Jerusalem som okkupasjonens hovedstad, kommer ikke til å endre historiens og geografiens faktum, sier Hamas-leder Ismail Haniyeh.

- Det palestinske folket vet hvordan de skal reagere passende på fordervelsen av sine følelser og de hellige stedene, tilføyer han.

PRESSEKONFERANSE: Onsdag bekreftet president Donald Trump at USA anerkjenner Jerusalem som Israels hovedstad. Foto: AFP/ MANDEL NGAN
PRESSEKONFERANSE: Onsdag bekreftet president Donald Trump at USA anerkjenner Jerusalem som Israels hovedstad. Foto: AFP/ MANDEL NGAN Vis mer

I sin tale i Det hvite hus onsdag, kunngjorde presidenten også at USAs ambassade skal flyttes fra Tel Aviv, noe han lovet allerede i valgkampen.

Palestinerne krever Øst-Jerusalem, med de hellige stedene, som hovedstad for en framtidig palestinsk stat.

- Denne beslutningen kommer til å åpne helvetes porter når det gjelder USAs interesser i regionen, sier tjenestemannen Ismail Radwan i Hamas, som holder til på Gazastripen.

Tostatsløsningen
- Han har ødelagt tostatsløsningen, sier Saeb Erekat, som er mangeårig palestinsk sjefforhandler og tilhører Den palestinske frigjøringsorganisasjonen (PLO).

Trump har diskvalifisert USA fra å ha noen som helst rolle i fredsprosessen, konstaterer Erekat.

FN: Det finnes ingen plan B til tostatsløsningen, sa FNs generalsekretær António Guterres. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
FN: Det finnes ingen plan B til tostatsløsningen, sa FNs generalsekretær António Guterres. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Vis mer

FNs generalsekretær António Guterres fastslår at det finnes ingen plan B til tostatsløsningen.

- I dette angstens øyeblikk ønsker jeg å understreke; det finnes ingen alternativ til tostatsløsningen, sier han ifølge NTB. Utsagnet kommer som en reaksjon på Donald Trumps anerkjennelse av Jerusalem som Israels hovedstad.

Guterres sier han konsekvent har snakket ut mot alle ensidige tiltak som vil sette fredsutsiktene for israelere og palestinere på spill.

- Jerusalem er et endelig statusspørsmål som må løses gjennom direkte forhandlinger mellom begge partene, på grunnlag av FNs sikkerhetsråd og hovedforsamlingens løsninger, sier Guterres.

Han mener den eneste måten både Israel og Palestinas ønsker vil bli oppnådd på, er ved å realisere visjonen om to stater som lever side om side i fred, trygghet og gjensidig anerkjennelse – med Jerusalem som hovedstad i Israel og Palestina.

Macron og Merkel kritiserer
Den tyske statsminister Angela Merkel kritiserer Trumps avgjørelse om å anerkjenne Jerusalem som Israels hovedstad.

- Vi støtter ikke denne avgjørelsen fordi Jerusalems status må bli fremforhandlet gjennom en tostatsløsning, sier Merkel gjennom talspersonen hennes Steffen Seibert.

KRITISKE: Statsminister Angela Merkel og president Emmanuel Macron reagerer på Trumps avgjørelse. Her er statslederne avbildet under en pressekonferanse i sommer. Foto: AP photo
KRITISKE: Statsminister Angela Merkel og president Emmanuel Macron reagerer på Trumps avgjørelse. Her er statslederne avbildet under en pressekonferanse i sommer. Foto: AP photo Vis mer

Også den franske presidenten Emmanuel Macron er kritisk. Han kaller Trumps avgjørelse for beklagelig.

Macron poengterer også at Frankrike ikke stiller seg bak kunngjøringen. Den franske presidenten mener Jerusalems status må avgjøres av palestinere og israelere under oppsyn av FN.

Ber om hastemøte
Hele åtte land har bedt om et hastemøte i FNs sikkerhetsråd, etter Trumps anerkjennelse, skriver NTB.

Landene Bolivia, Egypt, Frankrike, Italia, Senegal, Sverige, Storbritannia og Uruguay ønsker et møte innen slutten av denne uken, ifølge Sveriges representant for FNs sikkerhetsråd.

Erkjennelse av virkeligheten
Under en pressekonferanse i Washington klokka 19 norsk tid bekreftet den amerikanske presidenten at han både anerkjenner Jerusalem som Israels hovedstad, og vil flytte ambassaden dit.

- I alle disse årene har presidenter som representerer USA nektet å offisielt anerkjenne Jerusalem som Israels hovedstad. Faktisk har vi nektet å anerkjenne en israelsk hovedstad i det hele tatt. Men i dag anerkjenner vi endelig det åpenbare. At Jerusalem er Israels hovedstad, sa president Donald Trump.

Trump kalte beslutningen «ikke noe mer eller mindre enn en erkjennelse av virkeligheten».

JERUSALEM: President Donald Trump viser fram den signerte proklamasjonen som bekrefter at USA anerkjenner Jerusalem som Israels hovedstad. Foto: REUTERS/Kevin Lamarque
JERUSALEM: President Donald Trump viser fram den signerte proklamasjonen som bekrefter at USA anerkjenner Jerusalem som Israels hovedstad. Foto: REUTERS/Kevin Lamarque Vis mer

Trosser advarslene
I forkant av avgjørelsen har verdenssamfunnet uttrykt stor bekymring, og flere har advart USA mot å anerkjenne Jerusalem som landets hovedstad.

Både EU, Storbritannia, Frankrike og Norge har understreket at Jerusalems status er noe Israel og Palestina må forhandle om.

Presidenten trosser også advarsler fra sitt eget utenriksdepartement.

- Det er en unison tilbakemelding fra det internasjonale samfunnet - også fra land i Midtøsten som har vært allierte med USA. Dette er ikke et bidrag til en fredsprosess, og det vil være et brudd med den internasjonale linjen som er blitt ført, sa utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) til NTB i forkant av Trumps pressekonferanse.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer