Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Jonas Gahr Støre inn i flått-krigen

- Lars Monsen er en talefør mann som illustrerer en person med åpenbare helseproblemer, sier Støre til Dagbladet.

 PROTEST:  Norske pasientforeninger, alternativmedisinere og villmarksmannen Lars Monsen har lenge stått på barrikadene for å få frem sine meninger om borreliabakterien og hvordan den bør behandles. Her demonstrerer Lars Monsen for flåttsaken 10. mai foran Stortinget. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet.
PROTEST: Norske pasientforeninger, alternativmedisinere og villmarksmannen Lars Monsen har lenge stått på barrikadene for å få frem sine meninger om borreliabakterien og hvordan den bør behandles. Her demonstrerer Lars Monsen for flåttsaken 10. mai foran Stortinget. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Norske pasientforeninger, alternativmedisinere og villmarksmannen Lars Monsen har lenge stått på barrikadene for å få frem sine meninger om borreliabakterien og hvordan den bør behandles.

På den andre siden av skyttergraven står det offentlige helsevesenet, med helse- og omsorgsminister Jonas Gahr Støre (Ap) i spissen.

I går innkalte han til et møte for å få satt en stopper på flåttfeiden. Tilstede var representanter fra tre pasientforening, flere fagforeninger, Helsedirektoratet, Helse Sør-Øst og Helse- og omsorgsdepartementet ved Støre i front.

- Det er en alvorlig situasjon for mange mennesker. Det er mange solide meninger i miljøet og det er min oppgave å bringe sterke meninger sammen. Meningen med dette møtet er å diskutere emnet, jeg blir nemlig ofte overrasket over hvor mange som ikke snakker sammen, sier Støre til Dagbladet.

Borreliose-spørsmålet Stridens kjerne går ut på at mange alternativmedisinere og pasientforeninger ønsker en holdningsendring til borreliosebehandling.

Et av de viktigste punktene er et ønske om at alle som er smittet av den farlige sykdommen skal få gå på antibiotika over lange perioder som en del av behandlingen mot den farlige bakterien.

«Det norske helsevesenet sier maks tre-fire uker med penicillin. Mer enn det så blir det farlig. Det er feil! Det redder liv med langvarig penicillinkur», sa Lars Monsen i en apell foran Stortinget 10. mai som Dagbladet var til stede på.

Helseministeren forteller at helse- og omsorgsdepartementet fortsatt er langt unna å tillate en langtidsbehandling på antibiotika og penicillin for personer som er smittet av borreliabakterien.

- Det kan ikke norske helsemyndigheter gjøre uten videre. Det har så store konsekvenser og er et så stort og omfattende tema at det blir umulig. Men på dette møtet kom det frem mange sterke historier og vi må bare fortsette å treffes, sier Støre til Dagbladet.
 
- Monsen er talefør I april i år skrev Lars Monsen på sin blogg at han fortsatt er syk, over ett år etter at han oppdaget sykdommen.

«Ni måneder på penicillin har forhindret at jeg er blitt sengeliggende pleiepasient, fullstendig i ørska pga smertestillende medisiner og feilbehandlinger, med et liv som i praksis ville vært over for min del. Det ville skjedd om jeg hadde stolt på det offentlige norske helsevesenet», skriver han på sin hjemmeside.

Støre kan forstå at villmarksmannen er frustrert.

- Lars Monsen er en talefør person som illustrerer en person med åpenbare helseproblemer, men jeg kan ikke gjøre meg til medisinsk sakkyndig i hans sak. Han ønsker lengre behandling på penicillin, jeg hører behandlere som sier det hjelper, jeg hører andre som sier at det ikke hjelper, og det må vi forske videre på, sier helse- og omsorgsministeren.

 LANGT UNNA: Helseministeren forteller at helse- og omsorgsdepartementet fortsatt er langt unna å tillate en langtidsbehandling på antibiotika og penicillin for personer som er smittet av borreliabakterien. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet.
LANGT UNNA: Helseministeren forteller at helse- og omsorgsdepartementet fortsatt er langt unna å tillate en langtidsbehandling på antibiotika og penicillin for personer som er smittet av borreliabakterien. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling