SIDE OM SIDE: KrF-leder Knut Arild Hareide, Ap-leder Jonas Gahr Støre og Troens bevis-leder Rune Edvardsen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
SIDE OM SIDE: KrF-leder Knut Arild Hareide, Ap-leder Jonas Gahr Støre og Troens bevis-leder Rune Edvardsen. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

Jonas Gahr Støre om Jesus: - Et ufattelig modig menneske

Deltar på sommerstevne i Sarons dal i kveld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SARONS DAL (Dagbladet): - Vi samles om navnet Jesus, Gud den allmektige er med oss i kveld. Amen! ropes det fra scenen.

Kveldsmøtet under sommerstevnet i Sarons dal i Kvinesdal, arrangert av misjonsstiftelsen Troens bevis, har startet.

Neste person ut på scenen er A1-Christian Ingebrigtsen.

- Holy spirit, you are welcome here, synger han, før den fullsatte salen reiser seg og synger med. Noen har øynene lukket. Flere har armene over hodet. Mange peker mot himmelen.

Stevnet skal ikke være politisk, ifølge arrangørene. Likevel har flere kjente politikere besøkt det kjente stevnet, som besøkes av et par tusen kristne og interesserte hvert år.

Det er kanskje derfor ikke overraskende at KrF-leder Knut Arild Hareide er en av hovedpersonene på scenen i kveld. Men at Arbeiderpartiet-leder Jonas Gahr Støre også har takket ja, ville kanskje ikke alle ventet.

- Glad for å kunne si ja Ifølge leder i Troens bevis, Rune Edvardsen, skal det ikke være politisk debatt under kveldsmøtet her i kveld, men de to partilederne skal ha en «samtale om hverdagsliv og tro».

På spørsmål om hvordan Støre ser på Jesus, svarte han:

- For meg så er han en mann for sin tid, og også en mann i vår tid. Jeg opplever han som et ufattelig modig menneske, som er bærer av verdier som er knyttet til forsoning og tilgivelse. Han er en som talte likt til de utstøtte som han talte til makten. Dette er verdier som jeg mener har vært utrolig bestandig, sa han fra scenen.

På spørsmål om hva tro er for han, svarte han:

- Jeg har ikke vokst opp i et kristent hjem. Jeg er en del av denne kristenhumanistiske arven som vi har. Men det er riktig for meg i dag å si at jeg har en tro. Tilgivelse, forsoning og dialog, det er viktig for at mitt liv går opp. Det er en ligning av mange ukjente, det går aldri helt opp, men det er en trygghet som er viktig for mitt liv. Om jeg har søkt det, eller fått det, det vet jeg ikke, svarte Støre, og la til:

- Det er nok til at jeg er i Sarons dal, det skulle si litt, til latter fra salen.

- Ikke prøv å dytt din ikke-tro på meg - Du har også fått merkelappen "Kristen-Jonas"?

- Her er det en honør-ord, svarte han, og fortsatte:

- For det første så er det helt til å leve med. Men jeg syns også at det er interessant, for hvis vi går til kristendommen, så vil jeg si at jeg er Jonas, jeg er meg, og jeg trenger egentlig ikke merkelapper. Jeg er politiker og leder for Arbeiderpartiet. Hensikten med den som sa det var å sette meg i bås, sa han.

Likevel understreker partilederen at han skiller mellom tro og politikk.

- Jeg har en fantastisk nestleder, som har muslimsk tro. Hadia har sagt noe viktig til meg, at når folk sier til henne "Ikke dytt din tro på meg", så svarer hun: "Prøv heller ikke å dytte din ikke-tro på meg". Det er godt sagt, sa han.

Rune Edvardsen har tidligere uttalt at han gjerne ser at KrF og Arbeiderpartiet finner sammen. I et sommerintervju med Dagbladet mandag sa Knut Arild Hareide at partiet skal ta stilling til regjeringsspørsmålet på sitt landsmøte i valgåret 2017.

Da de to partilederne skulle beskrive hverandre, sparte de ikke på hyggelige ord.

- Jeg finner flotte og hyggelige mennesker i alle de andre partiene, jeg er uenig med dem, men det skal vi være glad for i Norge. Men så er det en annen ting hvem du klikker med og ikke. Med meg og Knut Arild så er det en viktig ting: Vi har tillit. Da kan man stole på hverandre. Vi har tillit, vi har en god dialog og kontakt, og det gjør meg klokere, sa Støre, og la til:

- Hvis jeg lurer på hva Gud vil, så går jeg en etasje ned til Knut Arild.

- Jeg har gode samtaler med Jonas. Det er ikke alltid at vi er enige, men jeg kan alltid stole på ham. Jeg har også snakket med ham om det vi har snakket om her i kveld, nemlig om tro. Det har gjort at vi har kommet nærmere hverandre, sa Knut Arild Hareide.

- Har brukt mye tid på menighetsarbeid Statsminister Erna Solberg var også invitert til å komme, men takket nei. Fra scenen sendte likevel et videointervju som de på forhånd har gjort med henne.

På spørsmål om hva hennes forhold til kirken er, svarte hun:

- Jeg er gammel KFUK-speiderleder, så jeg har brukt mye tid på kirke og menighetsarbeid tidlig i mitt liv. Men jeg må innrømme at jeg har et litt til og fra-forhold til kirken. Jeg tror det er noe som er større enn oss, og jeg syns vi skal respektere andres religioner. Jeg vil ikke definere meg som en bokstavtro kristen, men jeg tror det er en del av vår kulturs måte å definere oss på. Og så er jeg innimellom enig med kirken, men jeg er også innimellom veldig uenig med kirken.