KRANGEL OM STYRING: Ap-leder Jonas Gahr Støre anklager finansminister SIv Jensen (Frp) for å mangle kontroll med norsk økonomi, bruke for mye oljepenger og bruke pengene feil. Siv Jensen svaret at Støre ikke har løsninger, bare gammel retorikk. Foto:  Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
KRANGEL OM STYRING: Ap-leder Jonas Gahr Støre anklager finansminister SIv Jensen (Frp) for å mangle kontroll med norsk økonomi, bruke for mye oljepenger og bruke pengene feil. Siv Jensen svaret at Støre ikke har løsninger, bare gammel retorikk. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpixVis mer

- Jonas går i sin egen felle

Siv Jensen mener Jonas Gahr Støre går i sin egen felle med sin kritikk av regjeringens økonomiske politikk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ap-leder Jonas Gahr Støre mener finansminister Siv Jensen (Frp) har dårlig kontroll med landets økonomi, og at hun bruker for mye penger på feil formål.

- Alle som har sett «Luksusfellen» forstår at det er mulig å bruke for mye penger samtidig som du bruker pengene feil, sa Støre til Dagbladet i går.

- Treffer ikke Finansministeren sier hun har problemer med å ta kritikken alvorlig.
- Det Støre egentlig kritiserer, er den etablerte mekanismen med å revidere et budsjett. I alle år har revidert nasjonalbudsjett vært en rundingsbøye der man skal oppdatere anslag og prognoser, sier Jensen, og utfordrer Støre:

- Hva er feil pengebruk: At man må dekke inn redusert skatteinngang som følge av lavere vekst? At man bruker mer til flyktninger fordi bosettingen går raskere enn anslått? At tilskuddet til statens pensjonsfond øker?  Støre må ikke prøve seg på å snakke om skattekutt! De er saldert for lenge siden. Han snakker mot bedre vitende. Kritikken treffer langt utenfor blink. Det er nesten morsomt, men situasjonen er for alvorlig til å le av, sier Jensen.

- Gammel kriseretorikk Finansministeren mener Støre har lite innhold å fare med. Hun mener Støre ikke svarer på hvordan Ap skal dekke sviktende inntekter og økte kostnader.

- De fleste mener revidert budsjett er godt tilpasset situasjonen i norsk økonomi. Støre kunne også godt sagt at dette er greit, men i stedet kommer han med gammel kriseretorikk. Han er fanget av egen retorikk og har ingen alterantive løsninger. Hans retorikk skaper ikke en eneste ny arbeidsplass. Det gjør regjeringens politikk, slår Jensen fast.

Jensen mener Støre ikke forstår handlingsregelen for oljepengebruk.
- En av hensiktene med handlingsregelen, som ble innført av Aps forrige leder Jens Stoltenberg, var å fase inn oljepenger i budsjettet hvert år, sier Jensen.

- Hul retorikk Frp-representant i finanskomiten, Roy Steffensen, påpeker at Ap ikke kutter i oljepengebruken i sitt alternative budsjett for 2016.

- Der foreslo de å bruke bare 4 milliarder mindre i oljepenger, så det blir en fryktelig hul retorikk fra Ap.
Deres løsning er altså fortsatt å øke skattene med over 10,5 milliarder kroner slik de foreslo før jul, samt å spare mer oljepenger i utenlandske aksjer fremfor å stimulere til investeringer og aktivitet i Norge.

På Vestlandet spesielt opplever man økende arbeidsledighet som følge av oljeprisfall med påfølgende investeringssvikt i næringslivet. Oljeinvesteringene går ned med over 50 milliarder kroner det siste året, og i denne uken fikk vi informasjon om at kun 5 prosent av bedriftene på Vestlandet oppgir at de har gjennomført sine investeringer som planlagt det siste året. Dette overser Ap, og Støre og Marthinsen velger å bruke talepunktene sine fra i fjor, sier Steffensen.