DUELL: Statsminister Erna Solberg (H) møtte Ap-leder Jonas Gahr Støre (Ap) til duell i Dagbladets valgbod i går. Støre anklaget Solberg for å bruke opp handlingsrommet i norsk økonomi slik at etterfølgeren må rydde opp og kutte. Solberg svarte at Støre gjør det lett for seg ved å hente penger fra folks lommebøker istedenfor å prioritere og reformere offentlig sektor. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
DUELL: Statsminister Erna Solberg (H) møtte Ap-leder Jonas Gahr Støre (Ap) til duell i Dagbladets valgbod i går. Støre anklaget Solberg for å bruke opp handlingsrommet i norsk økonomi slik at etterfølgeren må rydde opp og kutte. Solberg svarte at Støre gjør det lett for seg ved å hente penger fra folks lommebøker istedenfor å prioritere og reformere offentlig sektor. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

Skattekrangelen

- Jonas henter penger fra folks lommebok

Erna Solberg sier Jonas Gahr Støre henter penger fra folks lommebok istedenfor å prioritere. Hun mener Støres «skattepakke» avslører at Ap ikke vil bruke mer penger på politi og forsvar.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Lista over saker Ap skal bruke 15 milliarder i skatteøkning på, viser at Ap ikke vil prioritere politi, forsvar og samferdsel, saker hans folk rundt i landet lover at partiet skal bruke mer penger på. Det er avslørende, sier statsminister Erna Solberg til Dagbladet.

I Dagbladet i går viste Støre hvordan Ap i regjering vil bruke de 15 milliardene de tar inn i økte skatter: 4 milliarder til barnehage og skole, 7 milliarder på sykehus og eldreomsorg og 4 milliarder på kompetansebygging og ulike tiltak for å skape nye jobber.

DUELL: Se hele statsministerduell mellom Erna Solberg (H) og Jonas Gahr Støre (Ap), fra Dagbladets valgbod foran Stortinget. Video: Dagbladet / Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

Heftig skattekrangel

I Dagbladets valgbod i går formiddag barket statsministerkandidatene sammen i en heftig skattekrangel.

- Noe av det farligste vi gjør nå, når veksten er på vei opp, er å øke skattene igjen, sa Solberg. Hun avviste at skattekuttene bare har gått til de rikeste, og sa at Høyre fortsatt vil bruke skattelettelser for å stimulere til mer vekst.

Støre sa at regjeringens skattekutt ikke har skapt jobber, men bidratt til økte forskjeller. Han sa at Ap øker skattene fordi det er rettferdig og nødvendig. Han mener regjeringen har brukt opp handlingsrommet i norsk økonomi, og ikke kan bruke mer oljepenger for å innfri løfter.

- Regnskapet går ikke opp, sa Støre, som etterlyser Solbergs kuttliste.

Solberg avviser kritikken kategorisk.

- Utsiktene for norsk økonomi fram mot 2060 er det samme handlingsrommet som var da Jens Stoltenberg i 2013 estimerte det. Det er Jonas Gahr Støre som har endret Aps politikk, sier Solberg.

- Hvor mye oljepenger man skal bruke, er et spørsmål om hvordan det går i økonomien. Når det går bedre i økonomien, er det naturlig å bruke mindre penger i offentlig sektor. Veksten gir inntekter, derfor er det rom for økninger, så mitt regnskap går opp. Vi har redusert skattene, men på grunn av veksten har skatteinngangen økt, sier Solberg.

Må effektivisere

Hun har ingen kuttliste å legge fram.

- Det er ikke snakk om kutt. Vi snakker om å bruke mer på noe og mindre på noe annet. I offentlig sektor må vi hele tiden forbedre måten vi gjør ting på. Noen ting kan vi slutte å gjøre, blant annet på grunn av ny teknologi. Ap mener at å bruke mer penger er svaret på alt, sier Solberg.

Støre slår fast at bedriftsskatten går ned med Aps opplegg, og skal videre ned. Solberg rister på hodet.

- Støre mener at formuesskatten ikke betales av bedriftene. Men alle vet jo at pengene må hentes ut av bedriften, enten den går med overskudd eller med dunderskudd. Også Ap-politiker Lisbeth Berg-Hansen har sagt at politikere ikke tar inn over seg at formuesskatten er en bedriftsskatt, sier Solberg.

Hun sier skattedebatten viser klare skillelinjer:

- Ap vil løse nye oppgaver ved å ta mer fra folks lommebok. Jonas har forlatt tradisjonen fra Jens Stoltenberg, og gjør det enkelt for seg ved bare å hente inn penger fra folk istedenfor å omstille og slutte å reformere, sier Solberg.

Samtidig som statsministerkandidatene Solberg og Støre krangler om skatt, er det også skattestrid mellom regjeringspartiene.

Frp: - Mer skattelette til folk flest

Hans Andreas Limi, finanspolitisk talsperson i Frp, krever en ny linje i skattepolitikken etter valget, dersom de borgerlige går av med seieren.

- Mindre skattelette til rikingene, mer skattelette til folk flest, oppsummerer Limi overfor Dagbladet.

Siden Erna Solberg vant valget i 2013 har hun skjenket de mest formuende i Norge 5,3 milliarder kroner i form av kutt i formuesskatten, ifølge NRK. Limi mener det er på tide å snu på flisa.

- Det er viktig for Frp at regjeringen i større grad gir skatteletter til de med middels og lave inntekter. Derfor ønsker vi å øke bunnfradraget på inntektsskatt. Det vil slå positivt ut og være et incentiv for å få folk bort fra offentlige ytelser og ut i jobb, sier Limi.

- Er Frp misfornøyd med skattekursen denne regjeringen har staket ut de siste fire årene?

- Vi ønsker å rette oppmerksomheten mer mot vanlige folks skatt, og derfor er økning av bunnfradraget det viktigste for oss nå. I løpet av de neste fire årene kommer vi til å kreve gjennomslag på dette området.