Høyre angriper Ap

- Jonas i skvis i allianse mot verdiskaping

Et Ap som er presset av en radikal venstreside mangler en troverdig plan for hva Norge skal leve av i framtida, mener næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H).

KAPRE LILLAVELGERE: Velgere som befinner seg mellom Høyre og Ap er opptatt av næringspolitikk og arbeidsplasser. De vil Høyre kapre. Foto: Scanpix
KAPRE LILLAVELGERE: Velgere som befinner seg mellom Høyre og Ap er opptatt av næringspolitikk og arbeidsplasser. De vil Høyre kapre. Foto: ScanpixVis mer

Høyre-statsråden mener det langt inn i Ap er frustrasjon og usikkerhet om Ap's næringslivspolitikk, ikke minst etter landsmøtevedtaket om å si nei til konsekvensutredning av områdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja.

- Utvannet og uklart Ap

Røe Isaksen advarer mot det han kaller en «koalisjon mot verdiskaping.»

- Ap's næringspolitikk kan etter seks års opposisjon summeres slik: Saker regjeringen allerede har innført eller er i ferd med å innføre, kritikk av regjeringen og økt skatt. Tradisjonelt har Ap hatt en sterk profil på verdiskaping. Høyre er ikke alene om å mene at den er utvannet. Jeg vet at mange i Ap ikke kjenner seg igjen partiet står for nå, sier Røe Isaksen til Dagbladet.

Landsmøtevåren er over, og kampen om makta i Kommune-Norge er i gang. Tradisjonelt handler kommunevalg mest om skole, eldreomsorg og lokale saker. I år tyder alt på at bompenger, vindmøller og lokalsykehus vil dominere.

Men Røe Isaksen tror at næringsliv og verdiskaping også blir et sentralt tema. Det handler også om den lange valgkampen, fram mot 2021. Da han i et Facebook-innlegg listet opp det han kalte angrep på næring etter næring, og spurte

«Hva skal vi leve av?», fikk han tidenes respons.

Kapre de lilla

- Det traff en nerve. Mange vil ha den diskusjonen, og mener privat næringsliv blir snakket ned, sier Røe Isaksen.

I tillegg vet Høyre-politikeren at de såkalte lillavelgerne, som pendler mellom Høyre og Ap, er opptatt av næringsliv og arbeidsplasser. Skal Høyre vinne valget i 2021, må de hente velgere fra den andre siden av blokken.

Her er Røe Isaksens utfordringer til Ap og de rødgrønne:

-* Ap vil gjeninnføre maskinskatten.

- Det er en kraftig skatteskjerpelse som møter motstand i tradisjonelle industrikretser i Ap, sier Røe Isaksen.

* Uforutsigbare rammevilkår for olje- og gassnæringen. LoVeSe-vedtaket var et historisk linjeskifte i Ap.

- Men regjeringen har jo også sagt nei til konsekvensutredning her?

- Det er ikke flertall for det nå, og Høyre står på plattformen. Men det handler om hvordan man ser på produksjonsindustrien i Norge. Ap-uttalelsen om industribygging er for «lite, for seint», sier Røe Isaksen.

* Venstresida ødelegger for private tjenesteleverandører.

- Den radikale venstresida vil legge ned barnehager som tjener penger. Ap's vingling – og siden venstrevri – står i skarp kontrast til forsøkene på å framsnakke offentlig-private løsninger i andre sammenhenger, mener Røe Isaksen.

* Sjømat var ikke med på Støres liste over framtidsnæringer. Et stadig sterkere Senterparti virker uinteressert i sjømat og markedsadgang for sjømat ute i verden.

Ap i skvis

* Et svekket Ap vil i stadig større grad være avhengig av styrkede SV og Rødt, i noen tilfeller også MDG.

- Ap står i en skvis og sliter med appellen både i tradisjonell produksjonsindustri og i gründervirksomhet. Summen av dette er en sterk allianse mot verdiskaping. Det er dårlig nytt for små og mellomstore bedrifter, sier Røe Isaksen.

- Bare Høyre-prat

- Dette er bare Høyre-retorikk. Næringsministerens angrep viser bare at han mangler initiativ. Han har ikke levert noe av betydning for næringslivet til Stortinget, med unntak av det han har blitt pålagt. Han snakker mye men gjør lite, sier næringspolitisk talsmann Terje Aasland i Ap til Dagbladet.

Han sier Ap's landsmøtevedtak om industripolitikk blir godt mottatt i industrien og i fagbevegelsen.

-Når Ap har styrt, har det vært større industriell vekst enn når Høyre har styrt. Røe Isaksen bør heller være bekymret for dårlig vekstkraft under dagens regjering, sier Aasland.

- Legger ned næring

Til påstanden om at Ap vil havne i en allianse mot verdiskaping, sier han:

- Røe Isaksen burde se på sine egen koalisjon der det sitter et parti som vil bruke ukritisk av oljefondet. Han sitter også som næringsminister i den første regjeringen som legger ned en næring, nemlig pelsdyrnæringen, sier Aasland.

Han er enig med Røe Isaksen i én ting: At næringspolitikk bør bli et sentralt tema i valgkampen.

- Vi ønsker kommunepolitikere som sier ja til industri og næringsliv, og det gjør Ap med stor tyngde. Fram mot 2021, da de store linjene skal legges, blir næringspolitikk viktig. Vi trenger store investeringer for å få fast i fastlandsøkonomien, sier Aasland.