Jonas i strupen på Erna: - Hvor har statsministeren vært?

Erna Solberg får hard kritikk i Stortinget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ap-leder Jonas Gahr Støre brukte den muntlige spørretimen i Stortinget onsdag til å gå rett i strupen på statsminister Erna Solberg.

- Brede forlik til det beste for landet er en viktig del av norsk politikk. Derfor gikk et bredt Storting sammen om et flyktningforlik. Siden forliket ble vedtatt, er det blitt knyttet stor tvil til håndteringen av forliket. Hvor har statsministeren vært de siste ukene? spurte Støre i Stortinget, og la til:

- Det er svakt lederskap i en krevende tid at statsministeren er fraværende.

Erna Solberg begynte sitt svar med å understreke at hun er glad for det brede forliket Stortinget har inngått.

- Jeg har ikke vært fraværende. På bakgrunn av forliket sendte vi ut et høringsnotat. Det kommer mange ulike innspill, og nå jobber regjeringen med å sortere de innspillene. Vi skal følge opp intensjonene med forliket, men vi må sortere ut i fra fakta og innspill fra høringsprosessen, svarte Solberg.

- Får som fortjent Støre viste til at Ap er blitt kritisert for å vingle etter at partiet ga beskjed om at det er noen av innstramningsforslagene som de ikke vil støtte.

- Det har vært ukentlige utspill mot oss for å vingle, for å true landets grenser og at vi er useriøse, fordi vi har stilt betimelige spørsmål til forslagene som er til høring. Statsministeren har latt Fremskrittspartiet ture på med anklager og utspill.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Solberg mente at Ap har fått som fortjent.

- Selv om vi har et bredt forlik, skal vi ikke la være å ta debatten. Jeg registrerer at Ap har tatt stilling til forslag før høringsfristen er ute. Da er det ikke så rart at man får spørsmål fra andre partier. Eller at angjeldende statsråd svarer på kritikk og angrep som kommer, sa Solberg.

- Ikke dårlig lederskap Også Trond Giske tok ordet i Stortinget:

- Ser statsministeren at det er et problem at finansministeren sa i en tale at kommunene ikke bør bosette flyktninger? spurte han.

- Vi har en levende debatt på dette spørsmålet, det innebærer ikke et dårlig lederskap, svarte Solberg.

Statsministeren ble også konfrontert av KrF-leder Knut Arild Hareide med at en rekke tunge faginstanser, inkludert flere underliggende etater, er svært kritiske til flere av regjeringens forslag til asylinnstramninger. Flere av forslagene kan bryte med Norges internasjonale forpliktelser, ifølge høringsinnspillene.

- Det arbeidet som har vært gjort på endringer, har vært gjort med rekordhurtig fart på et veldig stort og komplisert felt, så det kan være områder i høringsutkastet som bør vurderes på en annen måte etter de høringsinnspillene som har kommet. Det er ikke uvanlig at dette skjer i en høringsprosess, uttalte Solberg.

- «Hurtig fart» er et fint begrep for uansvarlig hastverksarbeid, fulgte SV-leder Audun Lysbakken opp med i sin replikk.

- Det vi nå ser i høringsrunden er knusende kritikk fra tunge faginstanser av regjeringens arbeid, uttalte Lysbakken

- Har sagt nei til Oslo Frp Sp´s Marit Arnstad etterlyste også klar ledelse, og spurte hvorfor statsministeren ikke tok mer tak.

- Det er viktig at vi har en åpen debatt. Det er bra vi har et forlik som gjør vi har et forlik som gjør at vi kan jobbe med innstrammingstiltak. Så er det noen utfordringer vi ikke kan legge under teppet, men vi har vært tydelige på at forslag fra Oslo Frp ikke er en del av avtalen, svarte Solberg.