- UAKSEPTABELT: Utenriksminister Jonas Gahr Støre reagerer på at Israel nekter SV-politikere innreise til Gaza. Foto: SCANPIX
- UAKSEPTABELT: Utenriksminister Jonas Gahr Støre reagerer på at Israel nekter SV-politikere innreise til Gaza. Foto: SCANPIX Vis mer

Jonas kalte inn den israelske ambassadøren på teppet

Topptung SV-delegasjon får ikke komme inn i Gaza.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

||| Søndag drar en SV-delegasjon til Israel og de palestinske områdene, for å oppdatere seg på situasjonen i området. I dag fikk de beskjeden om at de ikke får lov til å dra inn i Gaza.

- Jeg er opprørt og synes det er fryktelig trist. Det er veldig spesielt at en parlamentarisk delegasjon som skal besøke norske hjelpeprosjekter i Gaza ikke får muligheten til å slippe inn, sier SVs Øystein Djupedal, som er med i delegasjonen til Dagbladet.

Han fortsetter:

- Utenriksministeren har protestert og israelsk ambassadør har blitt kalt inn på teppet, men det er selvfølgelig et bevis på at Israel ikke ønsker oppmerksomhet mot de store ødeleggelsene som rammer uskyldige mennesker i Gaza.

- Uakseptabelt
Fagfolk ved det norske utenriksdepartementet var i dag i møte med den israelske ambassadøren.

- Vi har hatt kontakt med den israelske ambassadøren fordi det er uakseptabelt at SV-delegasjonen ikke får innreise til Gaza. Dette dreier seg om parlamentarikere som bevilger penger til gjenoppbyggingen av Gaza. Derfor har vi funnet det viktig å melde fra om dette, sier kommunikasjonssjef i UD, Bjørn S. Jahnsen, til Dagbladet.

I dag ble det også klart at Tromsø-ordfører Arild Hausberg og to andre representanter for den såkalte Tromsø-aksjonen ikke fikk komme inn i Gaza. Ble det også tatt opp i møtet med den israelske ambassadøren? Lurer Dagbladet.

- Bakgrunnen for innkallelsen, er det som har skjedd i dag, at SV ikke får dra inn i Gaza. Men dagens israelske avgjørelse føyer seg inn i bildet om at det er vanskelig å komme seg inn i Gaza. Derfor var det spesifikt SV-delegasjonen, men også et generelt bilde som ble tatt opp i dag, utdyper Jahnsen.

OPPRØRT: - Jeg er opprørt og synes det er fryktelig trist. Det er veldig spesielt at en parlamentarisk delegasjon som skal besøke norske hjelpeprosjekter i Gaza ikke får muligheten til å slippe inn, sier SVs Øystein Djupedal, som er med i delegasjonen. Foto: SCANPIX
OPPRØRT: - Jeg er opprørt og synes det er fryktelig trist. Det er veldig spesielt at en parlamentarisk delegasjon som skal besøke norske hjelpeprosjekter i Gaza ikke får muligheten til å slippe inn, sier SVs Øystein Djupedal, som er med i delegasjonen. Foto: SCANPIX Vis mer

Ønsker ikke oppmerksomhet
SV-delegasjon-turen varer i fem dager, og tirsdag var satt av til å besøke Shifa-sykehuset og andre humanitære prosjekt i Gaza.

- Det var ikke en tur primært til Gaza. Derfor er det spesielt meningsløst og fryktelig trist at ikke kommer inn. Dette er en posisjon som Israel ikke bør være tjent med å ha. Nå stopper de norske parlamentarikere i å se på hvordan prosjekter som det norske storting finaniserer. Det er trist, for vi har et spesielt ansvar for å se hvordan ting fungerer, sier Djupedal.

Søndag drar Ågot Valle, Akhtar Chaudry, Øystein Djupedal, nestleder i SV Audun Lysbakken og leder for SVs palestina-arbeid Gjermund Skaar til Israel og de okkuperte områdene. Delegasjonen kommer til å ha program i Israel og de palestinske områdene 11.-15. mai.

SLIPPER IKKE INN: Søndag drar Ågot Valle, Akhtar Chaudry (bilde), Øystein Djupedal, nestleder i SV Audun Lysbakken og leder for SVs palestina-arbeid Gjermund Skaar til Israel og de okkuperte områdene. Men ingen av dem slipper inn i Gaza. Foto: SCANPIX
SLIPPER IKKE INN: Søndag drar Ågot Valle, Akhtar Chaudry (bilde), Øystein Djupedal, nestleder i SV Audun Lysbakken og leder for SVs palestina-arbeid Gjermund Skaar til Israel og de okkuperte områdene. Men ingen av dem slipper inn i Gaza. Foto: SCANPIX Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer