Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Valget 2017

Jonas kan få valget: Flertall med både SV og KrF

Oktobermålingen viser at Ap kan velge mellom SV og KrF for å ta regjeringsmakta.


TO ALTERNATIVER: En fersk måling viser at Jonas Gahr Støre kunne fått nøklene til Statsministerens kontor, dersom det var valg i dag. Enten med støtte fra SV-leder Audun Lysbakken eller fra KrF-Knut Arild Hareide, dersom Hareide får mandat fra landsmøtet neste vår om å åpne favnen for Ap. 
<div>Foto: NINA HANSEN / DAGBLADET</div>
TO ALTERNATIVER: En fersk måling viser at Jonas Gahr Støre kunne fått nøklene til Statsministerens kontor, dersom det var valg i dag. Enten med støtte fra SV-leder Audun Lysbakken eller fra KrF-Knut Arild Hareide, dersom Hareide får mandat fra landsmøtet neste vår om å åpne favnen for Ap. 
Foto: NINA HANSEN / DAGBLADET
Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Arbeiderpartiet fortsetter sin framgang på Dagbladets oktobermåling. Partileder Jonas Gahr Støre kan glede seg over en økt velgeroppslutningen på 1,9 prosentpoeng siden forrige måned.

Med 36,3 prosent noterer Ap seg for sitt beste resultat på Ipsos-målingene siden januar.

- Vi har ligget på et jevnt høyt nivå en stund. Jeg tror det skyldes misnøye med den høye arbeidsledigheten og fordelingspolitikken med skattekutt for dem på toppen og velferdskutt for vanlige folk. Særlig vil folk ha en helt annen innsats for nye arbeidsplasser og et trygt arbeidsliv. Det merker vi særlig langs kysten, sier Ap-nestleder Trond Giske til Dagbladet.

Rødgrønt flertall

Senterpartiet (6,4 prosent) og SV (4,3 prosent) går samlet tilbake 2,6 prosentpoeng, men ville likevel oppnådd flertall i Stortinget sammen med Arbeiderpartiet, hvis oktobermålingen tilsvarte valgresultatet.

Det betyr at Jonas Gahr Støre kan bli statsminister med støtte fra enten SV – eller KrF – hvis Knut Arild Hareide får mandat fra landsmøtet neste vår om å åpne favnen for Ap.

Et snaut år før stortingsvalget ligger den rødgrønne konstellasjonen an til 85 mandater, fordelt på Ap 67 (pluss 12), Sp 11 (pluss 1) og SV sju (som nå).

KrF ville fått åtte mandater, som innebærer at et samarbeid med Sp og Ap hadde gitt et parlamentarisk grunnlag på 86 mandater i Stortinget.

Valgets kval

Det gjør at spørsmålet om hvem Støre og Ap kommer til å samarbeide med, igjen blusser opp.

I en rekke viktige veivalg det siste året har de historiske samarbeidspartiene Ap, Sp og SV nemlig tatt ulike posisjoner, og SV har varslet at de ikke lenger står garantist som for en rødgrønn regjering.

Flere sentrale Ap-topper har samtidig sagt til Dagbladet at de tror på et regjeringsalternativ med Sp og KrF i 2017, med MDG og SV som mulige støttespillere.

En rundspørring Dagbladet gjennomførte i august viser også at KrF-tillitsvalgte ønsker et samarbeid med Ap, men KrF-leder Knut Arild Hareide har foreløpig sagt at det blir opp til landsmøtet våren 2017 å bestemme hvilken retning partiet skal ta.

Håp om 40 prosent

Trond Giske understreker at Ap fortsatt er åpen for flere alternativer, og spiller ballen tilbake til KrF.

- Vi ønsker samarbeid med alle som vil ha en ny kurs for landet. SV og Sp vil være de nærmeste, men også KrF, Venstre og Miljøpartiet De Grønne er velkomne. Men de må jo avgjøre om de vil fortsette som støttepartier for Høyre og Frp eller ønsker en ny kurs, sier KrF må jo avgjøre, sier Giske.

- Du har tidligere spådd at Ap kan passere den magiske 36, 9-prosentgrensa og ende nærmere 40 prosent. Står du fortsatt fast på det?

- Absolutt. I deler av landet ligger vi nå godt over 40 prosent, så det er mulig å nå et resultat på dette nivået, men vi vil nok få jevne målinger framover, sier Giske.

- Flere muligheter

Professor og valgforsker ved Universitetet i Oslo, Bernt Aardal, påpeker at alle endringene i oktobermålingen ligger innenfor feilmarginen, men at de er i tråd med øvrige målinger den siste tiden.

- Det er interessant at tallene bekrefter trenden til Ap, Frp og Høyre den siste tiden, og at meningsmålingene er relativt samstemte. Ap har løftet seg den siste tiden, mens Frp har hatt en nedadgående kurve, sier Aardal.

Han påpeker at denne målingen ville gitt Støre to muligheter til å gjennomføre et regjeringsskifte i 2017.

- Med både SV og KrF over sperregrensa ville det gitt Støre flere muligheter, og med KrF ville han fått et ekstra mandat å gå på. Dette illustrerer også at det vil gi store utslag dersom SV, KrF og Venstre ikke kommer over sperregrensa, og det er der spenningsmomentet ligger framover, sier Aardal.

Høyre øker

Høyre er den andre store vinneren i oktober med en framgang på 1,6 prosentpoeng.

Frp går tilsvarende tilbake. Høyre og Frp havner henholdsvis på 25,3 prosent og 12,8 prosent. Det ville gitt 66 mandater, 11 færre enn i dag.

STATSMINISTEREN: Erna Solberg (H) kaller årets statsbudsjett som det grønneste statsbudsjettet noensinne. Video: Dagbladet Vis mer

- Dette er en god måling for Høyre. Samtidig viser målingen at det blir et svært jevnt valg. Vi har levert kortere ventetid for helsehjelp, mer bygging av vei og bane og en historisk satsing på kunnskap, samtidig som vi har håndtert oljeprissjokket og en stadig mer urolig verden. Det er jevnt mellom blokkene, så dette er et godt utgangspunkt for valgkampen. Frem mot valget vil vi også presentere bedre løsninger også for de neste åra som skal trygge velferden, sier Erna Solberg til Dagbladet.

KrF og Venstre nærmer seg valgresultatet fra 2013. Da fikk KrF 5,6 og Venstre 5,2 prosent. Nå er KrF på 4,7 og Venstre på 4,5 prosent.

Ved forrige stortingsvalg oppnådde Høyre/Frp og samarbeidspartiene Venstre og KrF til sammen 96 mandater, nå sitter de fire igjen med 82 mandater.

Ipsos-målingen er gjennomført i dagene 17.–19. oktober. Den viser at flere av småpartiene har et stort uforløst velgerpotensial. Venstre har mest å gå på med et estimert potensial på 10 prosent foran SV med åtte prosent og KrF med sju prosent.

Rødt og MDG er inne med ett mandat hver på Ipsos-målingen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!