LO-leder Peggy Hessen Følsvik

- Jonas må tåle LO-refs

Kommunikasjonen mellom LO og den rødgrønne regjeringen har ikke vært god nok. For det må Jonas Gahr Støre tåle refs, mener LO-leder Peggy Hessen Følsvik.

MÅ BLI BEDRE: Kommunikasjonen mellom regjeringen og LO har vært god i mange saker, men ifølge LO-leder Peggy Hessen Følsvik er det forbedringspotensial. Hun og Jonas Gahr Støre har diskutert hvordan de kan sikre bedre kommunikasjonslinjer. Foto: Kristin Svorte/Dagbladet
MÅ BLI BEDRE: Kommunikasjonen mellom regjeringen og LO har vært god i mange saker, men ifølge LO-leder Peggy Hessen Følsvik er det forbedringspotensial. Hun og Jonas Gahr Støre har diskutert hvordan de kan sikre bedre kommunikasjonslinjer. Foto: Kristin Svorte/Dagbladet Vis mer
Publisert

Flere ganger har LO og enkeltforbund gått ut i media med åpen kritikk av den Ap-ledede regjeringen.

- Vi hadde gjerne sett at vi hadde sluppet å bruke så høy stemme for å bli hørt. Når det gjelder kommunikasjonen mellom regjeringen og LO, har vi et forbedringspotensial, sier LO-leder Peggy Hessen Følsvik til Dagbladet.

VENTER: Statsminister Jonas Gahr Støre om Ocean Spacecenter-kritikken. Video: Lars Eivind Bones. Vis mer

Ifølge LO-lederen har hun og Ap-leder Jonas Gahr Støre diskutert hvordan de kan sikre bedre dialog framover. LO-lederen understreker at LO også må ta selvkritikk.

- På en rekke saker har kommunikasjonen vært god. Regjeringen har levert og overlevert på mange av de sakene som er viktige for vanlige arbeidsfolk. At vi er uenige i enkelte saker, lever vi godt med. Forholdet mellom partiet og LO er så sterkt at det tåler vi.

Men så har vi opplevd noen saker der kommunikasjonen mellom oss og regjeringen ikke har vært god nok. Det tar jeg og vi i LO selvkritikk på. Men også regjeringen kan alltid bli flinkere til å involvere oss, sier Hessen Følsvik.

Mandag starter den 35. ordinære LO-kongressen. Ifølge LO-leder Peggy Hessen Følsvik er det Norges viktigste politiske verksted. Vedtakene med krav til arbeidsliv og til politiske myndigheter som fattes her, kan bli nasjonal politikk, særlig hvis Ap sitter i regjering.

RØDGRØNN MAKT: LO-leder Peggy Hessen Følsvik er fornøyd med en rekke tiltak fra regjeringen for et bedre arbeidsliv. På LO-kongressen onsdag innleder hun og Ap-leder Jonas Gahr Støre til debatt om det fagligpolitiske samarbeidet. Foto: Kristin Svorte/Dagbladet
RØDGRØNN MAKT: LO-leder Peggy Hessen Følsvik er fornøyd med en rekke tiltak fra regjeringen for et bedre arbeidsliv. På LO-kongressen onsdag innleder hun og Ap-leder Jonas Gahr Støre til debatt om det fagligpolitiske samarbeidet. Foto: Kristin Svorte/Dagbladet Vis mer

Roser regjeringen

I åtte år jobbet LO for en ny rødgrønn regjering. Ap mislyktes i å gripe makten i 2017. Ap og LO ble enige om å styrke det fagligpolitiske samarbeidet for å vinne tilbake gamle Ap-velgere og styrke Ap-andelen i LO. Partiprogrammet ble dreid til venstre, og valgløftet «Nå er det vanlige folks tur» utformet daværende LO-leder Hans-Christian Gabrielsen og Ap-leder Jonas Gahr Støre sammen.

De rødgrønne vant valget, og Ap og Sp dannet som kjent regjering på Hurdalsplattformen. Onsdag er viet til debatt om det fagligpolitiske samarbeidet. Jonas Gahr Støre kommer til å få både ris og ros av delegatene. LO-lederen er fornøyd med mange leveranser, særlig innenfor arbeidslivet:

*Pensjon fra første krone, en sak LO og forbundene har jobbet for i mange år.

*Begrensing av innleie av arbeidskraft og forbud av innleie på byggeplasser i Oslo-området.

*Norges-modellen for et seriøst og anstendig arbeidsliv er på vei.

*Det jobbes med bedre rettigheter for sjøfolk, blant annet lov om norsk lønn i norske farvann.

- Så har regjeringen levert en storsatsing på havvind, som er det største industriløftet vi har sett på mange år, og som skal ta oss videre inn i det grønne skiftet og skape arbeidsplasser. Vi har en kjempeambisiøs næringsminister som har lagt et løp for å øke fastlandseksporten med 50 prosent innen 2030 og tatt spennende initiativ for fornybare næringer. Så det er mye bra politikk som er levert. Utfordringen er å få ut budskapet. En del krisesaker har overskygget det meste, konstaterer Hessen Følsvik.

Støy og sinne

Tross store gjennomslag har det også vært overraskende mye støy mellom fagbevegelsen og Ap i regjering.

*I sitt tillegg til Solberg-regjeringens statsbudsjett i fjor høst unnlot Ap/Sp-regjeringen å innfri løftet om feriepenger til corona-permitterte. Det skapte sjokk og raseri i fagbevegelsen.

*LO måtte mase – i full offentlighet – for å få en lønnsstøtteordning på plass.

*LO-lederen og forbundslederne i Fagforbundet og Fellesforbundet fant det nødvendig å gå ut og kreve opprydning og oppklaring i pendlerleilighetssakene til daværende statsråd og nestleder Hadia Tajik.

*I revidert nasjonalbudsjett varslet regjeringen utsatt bygging av Ocean Space Center i Trondheim, som skapte rabalder i LO, NHO og i Ap's rekker, særlig i Trøndelag. LO fikk først beskjed etter at kuttet var behandlet i regjeringen.

Ikke god nok

Nå bekrefter LO-leder Peggy Hessen Følsvik at kommunikasjonen med den Ap-ledede regjeringen ikke har vært god nok så langt.

- Feriepengesaken var en økonomisk prioritering. Vi syntes det var feil prioritering. Nå kom jo den på plass til slutt, gjennom stortingsbehandlingen. Så er det en del ting vi gjerne hadde sett av vi hadde sluppet å bruke så høy stemme på for å få til.

Strømpakken støtteordningen er ett eksempel. Der var vi i LO ute, ikke bare en gang, men flere ganger, for å få økt nivået på den. Men til slutt fikk vi på plass en god strømpakke, som treffer bredt og som kan justeres om nødvendig, sier LO-lederen.

- Hvorfor valgte du sammen med Jørn Eggum og Mette Nord og gå åpent ut i VG og be om åpenhet og opprydning i pendlerleilighetssakene til Hadia Tajik?

- Det var vår måte å si fra om sakens alvor på. Saken kunne vært håndtert på andre måter. Men det var en spesiell sak. Jeg håper vi ikke får flere slike.

Forventer OSC-løsning

- Hva med utsettelsen av havforskningssenteret OSC i Trondheim?

- Det var en enkeltsak som kom veldig overraskende på oss. Vi hadde ikke vært med på noen diskusjoner rundt den. Jeg har jo jobbet med denne saken lenge, og den stått på vår arbeidsliste gjennom mange budsjettrunder. Vi har oppfattet at det har vært stor enighet om den. I det grønne skiftet skal vi jo bygge ny teknologi og nye arbeidsplasser. Da er OSC et viktig verktøy. Det overrasket oss veldig at de valgte å kutte i det. Jeg kunne i alle fall tenkt meg å få beskjed, så kunne vi fått sagt hva vi mente, sier LO-lederen.

Nyheten om utsettelsen av OSC skapte sterke reaksjoner. Fylkesordfører og sentralstyremedlem i Ap, Tore O. Sandvik, kalte beslutningen en arbeidsulykke.

- Jeg oppfatter at Jonas responderte ganske umiddelbart, og sa at de skal se på saken på nytt. Jeg forventer faktisk at de løser saken, og at byggingen av senteret kommer i gang i høst som planlagt.

- Hvorfor har kommunikasjonen ikke vært god nok?

- Det er kanskje fordi det er lenge siden Ap satt i regjering. Man er kanskje ikke like rutinert på hvordan denne dialogen bør være. Det er mange nye folk i regjeringsapparatet, det er mange som ikke har vært i regjering før, og mange hos oss har bare jobbet med Ap i opposisjon. Så vi er ikke like godt trent på å være i posisjon som i opposisjon, sier Hessen Følsvik.

- Du sier at regjeringen må tåle refs fra LO når kommunikasjonen ikke er god, og når de ikke innfrir det de har lovet?

- Ja, det tenker jeg, og vi må tåle å være uenige og ta debatten ut i offentligheten. Det er bare sunt. Jonas er opptatt av at vi må få kommunikasjonskanalene til å fungere godt, og vi har konstruktive samtaler om hvordan vi skal få det til. Jeg mener vi også kan bruke samarbeidskomiteen mellom LO og Ap bedre, særlig på en del store saker. Vi har gjort det i opposisjon, og har erfaringer vi kan ta med oss videre, sier LO-lederen.

Makt og ansvar

Hun har nå hatt jobben som leder for nærmere enn million medlemmer i LO i mer enn ett år. Hun overtok under dramatiske omstendigheter: 9. mars i fjor gikk Hans-Christian Gabrielsen brått bort. Fra LO-familien Hessen Følsvik høstet lovord for innsatsen, og til uka blir hun valgt for en ny periode som LOs toppsjef. Som LO-leder er hun en av landets mektigste personer.

- Det er lange dager, mye jobb og et stort ansvar, men det er et privilegium å ha dette vervet. Det er en unik mulighet til å påvirke samfunnet. neste uke blir hun valgt for en ny periode. Makt har jeg i kraft av at jeg representerer snart en million medlemmer. Det er organisasjonen og rollen som gir makt, og det skulle jo bare mangle, med så mange i ryggen, sier Hessen Følsvik.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer