Jonas med nytt angrep på Erna: - Tar ikke arbeidskrisa på alvor

Venter «tøff og personlig valgkamp».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Onsdag kveld holdt Ap-leder Jonas Gahr Støre tale på årsmøtet til Oslo Arbeidersamfunn, og startet med å snakke om den kommende valgkampen.

- Det kommer til å bli en tøff valgkamp, og den kommer til å bli personlig. Men vår valgkamp skal handle om hva Norge kan. Regjeringen snakker derimot om hva regjeringen .

Han benyttet anledningen til å gå til et nytt kraftig angrep på Erna Solberg og Siv Jensen, slik han også gjorde i Stortingets spørretime for en uke siden.

- Helt uenig med Erna Støre kritiserte blant annet Erna Solbergs analyse av arbeidsledigheten.

- Vi holder ikke regjeringen ansvarlig for fallende oljepris. Men vi mener den sitter med feil svar, og møter situasjonen på en passiv måte. Det kan kanskje forklares i at regjeringen egentlig ikke synes situasjonen er så alvorlig, sa Støre, og fortsatte:

- For et par uker siden sa Erna Solberg i Davos at «i prosent er ledigheten i Norge fortsatt lav». Jeg er helt uenig. Når Norge har 4,6 prosent ledighet, så er det veldig høyt for Norge. Og i antall har vi ikke hatt flere arbeidsløse siden 1993. Det er høyeste antall på 23 år, sa Støre fra talerstolen.

- Sakteflytende sirup Arbeidsledigheten preger norsk økonomi i stadig større grad. Tirsdag presenterte SSB ferske tall som viser at veksten i bruttonasjonalprodukt (BNP) for Fastlands-Norge var på 1 prosent i 2015, den laveste veksten siden finanskrisen i 2009.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Finanskrisa var en ekstraordinær situasjon, mens denne krisa er mer som sakteflytende sirup. Arbeidsledigheten stiger sakte, men sikkert. DnB Markets spår 5,5 - 6 prosent i 2017, som er det høyeste på over 20 år, sa sjeføkonom og partner i Ny analyse, Terje Strøm, til Dagbladet onsdag.

Og selv om Solberg har uttalt at arbeidsledigheten er lav i prosent, så er også hun bekymret for situasjonen. Utfordringene er nemlig så store at Solberg søndag slo fast at kampen mot den stigende ledigheten er regjeringens viktigste oppgave i åra som kommer.

Men Støre tok tak i noe annet hun sa i den samme talen:

- Søndag forsøkte hun å gi inntrykk av at regjeringen har en større tiltakspakke enn Arbeiderpartiet. Det er helt feil, og det er en bortforklaring av at regjeringens tiltakspakke forvitret gjennom høsten, i budsjettforhandlingene på Stortinget, sa Støre fra talerstolen.

- Dårlig svar Støre angrep også regjeringens tilnærming til «seriøst arbeidsliv», og siterte Erna Solberg på det hun har sagt om forskjellene mellom Høyre og Frp.

- Erna Solberg har sagt at: «Høyre og Fremskrittspartiet har helt ulike synspunkter på dette. Vi har alltid vært opptatt av et seriøst arbeidsliv. Vi har alltid vært opptatt av at vi skal samarbeide med partene». Vel, når statsministeren og finansministeren har helt ulike synspunkter på spørsmål om et seriøst arbeidsliv, betyr det at summen av de to partienes politikk er en versjon som svarer dårlig på utfordringene vi står overfor, sa Støre.

Dagbladet spurte onsdag samtlige partiledere om nettopp utfordringene arbeidstakere står overfor i et presset marked, noe som også synliggjorde noen holdningsforskjeller mellom regjeringen og opposisjonen.

Spørsmålet Dagbladet stilte var følgende:

- I et presset arbeidsmarked, er du bekymret for et råere arbeidsliv hvor arbeidstakernes rettigheter blir utfordret?

- Vi har et ryddig og velorganisert arbeidsliv i Norge, og det er jeg trygg på at vi skal klare å ivareta, svarte Solberg.

Støre er mer bekymret:

- Ja. Kombinasjonen av høyere arbeidsløshet, mer midlertidige ansettelser og mange nyankomne i arbeidsmarkedet krever politikere som ser utfordringene og tar dem på alvor.

- Forvalter dårlig Men det var ikke bare regjeringens svar på arbeidsledigheten Jonas Gahr Søtre angrep. Han gikk også løs på skattepolitikken til regjeringspartiene, som onsdag la fram en skisse til skattereform.

- Når det gjelder kutt i formuesskatten, kan vi være helt trygge på at det ikke er riktig svar på dagens utfordringer, sa Støre, før han gikk over til å snakke om flyktningsituasjonen:

- I høst fikk Norge den utfordringen om hvordan vi skulel håndtere flyktningstrømmen. Jeg sa til Erna at i må stille opp sammen. Både fordi menneskene som kommer, og for kommunene som skulle ta dem mot. Som resultat fikk vi to forlik, men jeg opplever at regjeringen har forvaltet forlikene dårlig.