Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Jonas med spark til regjeringen: - Jeg vil være konstruktiv, men det har ikke vært tonen til Siv og Erna

Lover å komme med sine innspill etter reformen er lagt fram.

KRITISK:  Samtidig som statsbudsjettet legges fram på onsdag, vil også regjeringens forslag til skattereform presenteres. Der har det til tider vært steile fronter mellom regjeringen og opposisjonen, og da spesielt Arbeiderpartiet. Her er statsminister Erna Solberg og Ap-leder Jonas Gahr Støre i debatt i Dagbladets valgstudio. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
KRITISK: Samtidig som statsbudsjettet legges fram på onsdag, vil også regjeringens forslag til skattereform presenteres. Der har det til tider vært steile fronter mellom regjeringen og opposisjonen, og da spesielt Arbeiderpartiet. Her er statsminister Erna Solberg og Ap-leder Jonas Gahr Støre i debatt i Dagbladets valgstudio. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Samtidig som statsbudsjettet legges fram på onsdag, vil også regjeringens forslag til skattereform presenteres. Der har det til tider vært steile fronter mellom regjeringen og opposisjonen, og da spesielt Arbeiderpartiet.

- Vi vil bidra konstruktivt for et bredt forlik, slik det er tradisjon for. Men jeg registrerer at det ikke har vært tonen til Siv og Erna så langt, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre til Dagbladet.

- Hvordan har den tonen vært?  

- De har stort sett kommet med påstander og utspill i mediene. De har ikke drevet sonderinger hos opposisjonen på forhånd eller drevet arbeid i finanskomiteen. Det er i deres fulle rett, men når reformforslaget kommer på bordet til finanskomiteen, så vil den bli gjenstand for diskusjon.

Støre har merket seg at finanskomiteens leder Hans Olav Syversen (KrF) har et uttalt mål om et bredt forlik i skattereformen, noe Støre stiller seg bak.

- Når regjeringen har lagt fram sitt forslag, så vil vi studere dette og så komme med vårt innspill. Det vil være et konstruktivt innspill for å sikre et mer effektivt skattesystem, og sikre inntekter for staten i det som kommer til å bli noen krevende år.  

Ett av spørsmålene Siv Jensen har bedt Støre svare på over lengre tid, er hvordan han vil forholde seg til et redusert skattenivå.

- Kommer Ap til å støtte lettelser i det samlede skattenivået?

- Vi møter store oppgaver i årene som kommer som vil kreve solide bidrag fra felleskapet. Dette krever at vi opprettholder statens inntekter, men det betyr ikke nødvendigvis krone for krone. Det viktigste med en ny skattereform er å bidra til et mer effektivt, rettferdig og bærekraftig skattesystem.

Uenig med Støre Statsminister Erna Solberg kjenner seg ikke igjen i Støres beskrivelse av regjeringens metode, og mener det ikke er tradisjon for å gjøre sonderinger i forkant av skattereformer.

- Vi gjør det samme som Arbeiderpartiet og Bondevik 2-regjeringen gjorde da de skulle legge fram sine skattereformer. Da la de forslaget på bordet i form av en stortingsmelding, til behandling i finanskomiteen. Jeg registrerer at Ap velger å kritisere prosessen i stedet for å si hva de selv ønsker å gjøre.

- Er dere avhengige av å få med Ap, eller vil dere vurdere å gjennomføre reformen uten deres støtte?

- Vi ønsker å ha med Ap på de største strukturelle trekkene. Vi har stort sett vært enige om skattesystemet, men vært noe uenige om  om skattenivået. Men hoveddelen hadde det vært en styrke å være enige om, svarer Solberg.

Statsministeren påpeker at Ap tidligere har signalisert at de ønsker en senking av selskapsskatten.

- Det som har vært uklart er om de mener at andre skal betale mer skatt. Men det får de svare på når stortingsmeldingen skal behandles.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!