Jonas mister vennene sine

NITTEDAL: Skal ikke Jonas (9) få leke med jevnaldrende barn etter skoletid mer? Gutten kan få dype sår av kommunepolitikernes sparekniv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jonas Falck (9) har Downs syndrom. Han er en sosial og blid gutt i en vanlig 3. klasse på Rotnes skole i Nittedal. Før og etter skolen trives han på skolefritidsordningen (SFO).

Men nå skal politikerne i Nittedal spare. Å kutte ut den kommunale SFO-støtten på 2,5 millioner kroner er av tiltakene rådmannen foreslår.

Møter jevnaldrende

I dag gjør pengene blant annet at barn med funksjonshemninger som trenger ekstra støtte, kan gå på SFO. Jonas er en av dem. Sparekniven kan bety adgangsnekt etter jul.

- Forslaget er grovt. Det signaliserer en forakt for den som er annerledes, mener Jonas' far, Helge Lien.

- SFO er Jonas' eneste mulighet til lek med jevnaldrende. Han blir ikke akkurat nedrent av venner hjemme, han er mentalt mye yngre, sier faren.

Spranget øker

Jonas smiler og prater i vei. Fysisk er han sterk, nå begynner språket å feste seg. Besøk er gøy, og spesielt interessant er fotograf Thomassens fotoapparat. Jonas poserer, og får også ta bilder selv.

I klasserommet blir Jonas ofte blir trukket ut av den vanlige undervisningen, spranget mellom ham og medelevene øker.

Men på SFO er han integrert med de andre.

- Det betyr enormt. Både for Jonas' fritid og for hans sosiale utvikling. Her hjemme i gata er en fireåring hans beste venn, sier faren.

- For familien vår vil en SFO-utestengning få store økonomiske konsekvenser. Kona mi må slutte å jobbe. Jonas kan ikke være aleine hjemme på mange år ennå, sier faren, og fortsetter:

- Det vil også bety en viss grad av isolering og stigmatisering. Jonas kan komme til å bli det eneste barnet i gata her som ikke får gå på SFO.

Rådmann Kjell Pettersen i Nittedal kommune forklarer kuttforslaget med at SFO skal gjøres selvfinansierende.

- Økonomien er så anstrengt at vi er nødt til å se på alle forslag som kan få den i balanse. Jeg beklager konsekvensene dette kan få for enkelte. Intensjonen er at de som har behov for økonomisk hjelp, skal kunne få det over andre poster, sier han.

- Kan du med det love at kommunen på en annen måte kan gi støtte slik at barn som Jonas likevel får et SFO-tilbud hvis sparetiltaket blir vedtatt?

- Jeg kan love at alle søknader skal få skikkelig behandling, sier rådmann Pettersen.

<B>RAMMES AV SPAREKNIVEN?</B> En våt novemberdag synes Joans Falck (9) det er godt å kose seg med pappa Helge Lien og familiens hund Mio. Men han trives på skolefritidsordningen, og foreldrene frykter at kommunens sparekniv skal hindre sønnen adgang etter jul.