Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Jonas mot Erna: - Ville ikke falt meg inn å bruke Syria-konferansen til partimarkering

Jonas Gahr Støre reagerer på at Erna Solberg setter blåfarge på den internasjonale giverlandskonferansen for Syria.

NORSK TRADISJON: Jonas Gahr Støre mener det eri god norsk tradisjon å være i front når det gjelder bistand og internasjonalt engasjement. Han reagerer på at Erna Solberg bruker Syria-konferansen til partimarkering. Solberg sa til Dagbladet i går at det var konservative regjeringer som hadde tatt initiativ til giverlandskonferansen, og at konferansen var et gjennomslag for politikken for å hjelpe flyktningene i nærområdene. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
NORSK TRADISJON: Jonas Gahr Støre mener det eri god norsk tradisjon å være i front når det gjelder bistand og internasjonalt engasjement. Han reagerer på at Erna Solberg bruker Syria-konferansen til partimarkering. Solberg sa til Dagbladet i går at det var konservative regjeringer som hadde tatt initiativ til giverlandskonferansen, og at konferansen var et gjennomslag for politikken for å hjelpe flyktningene i nærområdene. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Støre mener Solberg bør komme til Stortinget og redegjøre for regjeringens strategi for å møte migrasjonsutfordringene i 2016.

I Dagbladet i går oppsummerte statsminister Erna Solberg (H) at det var konservativt ledede land som gikk i spissen for Syria-konferansen i London. Solberg mener det ikke er tilfeldig, og sier konferansen var et gjennomslag for forståelsen av at flyktningene hjelpes best i nærområdene. Solberg sa hun ikke har sett mange initiativer fra sosialdemokrater i håndteringen av Syria-krisa.

- Norsk tradisjon - Jeg gir tommelen opp for giverlandskonferansen i London. Det var et riktig initiativ, i god norsk tradisjon.
Norge skal være rede til å støtte mennesker i nød. I vår regjeringstid ledet Norge flere giverlandskonferanser for å samle bistand til folk i nød, i Midtøsten og i Afrika.

Det falt meg aldri inn å gjøre engasjementet til en partimarkering. Det var viktigere å vise at dette var noe Norge sto bak.
Det får være opp til Erna Solberg og Carl I. Hagen å kalle dette gjennomslag for høyrepolitikk.

Jeg tror man skal være forsiktig med å forklare håndteringen av flyktningkrisa med partifarge. David Cameron i Storbritannia har nærmest stengt grensa, mens Angela Merkel har tatt imot en million flyktninger. Så det er vanskelig å se et konservativt partimønster i dette, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre til Dagbladet.

Dramatisk år Han sier tiden ikke er inne for å splitte land som skal og må ta et stort ansvar.
-Vi må alle mobilisere til innsats, ta ansvar og beskytte de som trenger det. Det er mange nok utfordringer, vi bør ikke lage partipolitiske markeringer etter en slik konferanse.

Nå må vi videre, alt tyder på at dette året blir dramatisk. Flere flyktninger strømmer til Europa og landene er dårlig stilt til å møte en ny tilstrømming.

- Vi ser kriminelle nettverk som går opp ruter i Europa, som ikke er tilgjengelige for de svakeste, men som krever betaling og utnytter mennesker. EU-kommisjonen anslår at opptil 60 prosent av de som kommer til Europa nå, ikke har krav på beskyttelse. Mens det kommer flere, skal stadig flere returneres.

Land som har mottatt mange, som Sverige og Tyskland, setter nå i gang omfattende returprogrammer. EU-ledere sier at de har få uker til å gjenopprette yttergrensene. I mellomtida handler landene hver for seg, ofte mot hverandre, sier Støre.

Krafttak Det er flere utfordringer etter London-konferansen, ifølge Støre.
- • For det første må vi sikre at pengene kommer inn og brukes riktig.
Deretter er det fire viktige oppgaver å ta fatt på:
• Vi må ta et krafttak i Norden, sikre passfriheten mellom landene og jobbe for en felles nordisk stemme i Europa.
• Med en styrket felles nordiske stemme må vi bidra i Det Europeiske arbeidet med å få til en avtale med Tyrkia og tiltak for å styrke håndteringen av yttergrensen, ikke minst i Hellas.
• Vi må styrke innsatsen mot kriminelle nettverk.
• Det trengs et sterkere internasjonalt oppsett for å håndtere situasjonen for flyktninger i Midøsten-regionen. Sett opp mot omfanget, den pågående krigen i Syria og de kriminelle nettverkenes rolle så ser vi at FN er for svakt satt opp, sier Støre.

Hva er Ernas strategi? Støre mener statsministeren bør komme til Stortinget og redegjøre for hvordan Norge vil bidra til at Europa skal håndtere en forventet tilstrømming, og hvordan Regjeringen forbereder mottaksapparatet i Norge.

- Hva er regjeringens strategi for det europeiske samarbeidet? Hvordan gjenopprette troverdige yttergrenser? Hvordan håndtere flyktningtilstrømmingen? Fortsetter Norge sitt engasjement i Middelhavet?

Utgangspunktet for forliket om asylpolitikk og integrering var Erna Solbergs redegjørelse for Stortinget 13. oktober. Det er viktig at regjeringen holder Stortinget informert og involvert.

- Best å stå sammen Selv om regjeringen har gjort lite for å holde på enigheten fra forlikene, mener Arbeiderpartiet fortsatt at vi møter denne sitasjonen best ved å stå sammen. Fordi det vi nå møter, setter oss på prøve. Men det krever noe av alle, sier Støre.

SV etterlyser budsjettsvar SV mener det er positivt at regjeringen nå forplikter seg til et større beløp enn tidligere, selv om de ikke når kravet om tre milliarder som ble stilt av de humanitære organisasjonene i høst.

SV forventer at dette ikke går ut over annen viktig bistand, og etterlyser en oversikt over hvor i budsjettet pengene er tatt fra.

AVTALE MED TYRIKA: - Med en styrket felles nordiske stemme må vi bidra i Det Europeiske arbeidet med å få til en avtale med Tyrkia og tiltak for å styrke håndteringen av yttergrensen, ikke minst i HellasLondon, sier Jonas Gahr Støre. Her møter statsminister Erna Solberg Tyrkias statsminister Ahmet Davutoglu i London. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
AVTALE MED TYRIKA: - Med en styrket felles nordiske stemme må vi bidra i Det Europeiske arbeidet med å få til en avtale med Tyrkia og tiltak for å styrke håndteringen av yttergrensen, ikke minst i HellasLondon, sier Jonas Gahr Støre. Her møter statsminister Erna Solberg Tyrkias statsminister Ahmet Davutoglu i London. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Når det nå er satt av mer penger til hjelp i nærområdene er det viktig diskutere innretningen.

Mer hjelp inn i Syria SV mener det er viktig å prioritere tre forhold:
 
- Norge må øke andelen av bistanden som krysser grensa og leveres inne i Syria av frivillige organisasjoner. Dette er risikabelt arbeid, men uhyre viktig for å nå de mest sårbare på flukt.

- Sårbare grupper må prioriteres. Barn og unge må sikres skolegang også når de er på flukt, for å hindre at vi mister en hel generasjon.

- Kvinner og likestilling må sikres. Kvinneorganisasjonene må inkluderes i arbeidet, og arbeidet mot kjønnsbasert vold må få høy prioritet. Vi vet at dette er en svært sårbar gruppe i en fluktsituasjon, sier Lysbakken.

PENGENE: SV-leder Audun Lysbakken venter at Syria-hjelpen ikke rammer annen bistand. Han vil vite hvor i budsjettet de 2, 4 milliardene er hentet fra. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
PENGENE: SV-leder Audun Lysbakken venter at Syria-hjelpen ikke rammer annen bistand. Han vil vite hvor i budsjettet de 2, 4 milliardene er hentet fra. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer