Jonas om blåblått asylkaos: - Frp svekker Erna

Ap-leder Jonas Gahr Støre mener Frp går mot sin egen statsminister.

ØNSKER AVKLARING: Ap-leder Jonas Gahr Støre mener Stortinget har gått glipp en en mulighet etter at Frp sa nei til brede forhandlinger. Nå ønsker han en avklaring fra statsminister Erna Solberg om hva konsekvensene av Frps utspill egentlig er. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
ØNSKER AVKLARING: Ap-leder Jonas Gahr Støre mener Stortinget har gått glipp en en mulighet etter at Frp sa nei til brede forhandlinger. Nå ønsker han en avklaring fra statsminister Erna Solberg om hva konsekvensene av Frps utspill egentlig er. Foto: Hans Arne Vedlog / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Dette har vært en tapt uke og en tapt mulighet. Vi kunne ha startet mandagen med enighet på en lang rekke områder. Det hadde vært en oppfølging av invitasjonen statsminister Erna Solberg kom med på vegne av regjeringen i midten av oktober. Den invitasjonen takket alle partiene ja til, men nå har Frp avlyst det. Da mister vi verdifull tid, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre til Dagbladet.

På onsdagens gruppemøte tok Frp avstand fra at de har kalt inn stortingspartiene til flyktningforhandlinger, og gjorde det klart at en bred enighet er underordnet behovet for klare innstramminger.

- Det var ikke et forhandlingsmøte. Frp er ikke innstilt på noe generelt forlik. Vi vil fremme konkrete tiltak, så får de som vil slutte seg til det. (...) Vi sitter i en mindretallsregjering, og må til enhver tid vurdere hva vi får igjen for det, sa Frps paralamentariske leder Harald Tom Nesvik etter partiets gruppemøte onsdag kveld.

- Strever med regjeringsansvar Støre ønsker nå en avklaring fra statsminister Erna Solberg på hva konsekvensene av Frps utspill egentlig er.

- Betyr det at invitasjonen ikke gjelder, eller innebærer det at invitasjonen skal fungere som godkjentstempel på Frp's forslag? Det er jo en uvanlig situasjon når statsministeren inviterer til et bredt forlik, og så motsetter det ene regjeringspartiet seg den invitasjonen, sier han, og legger til:

- Dette er utløst av Frp og føyer seg inn i et mønster der partiet strever med ansvaret det er å sitte i regjering. Frp er mer opptatt av hvordan de framstår, enn hva de faktisk gjør. Dette svekker auroriteten til statsminister Erna Solberg og regjeringen i en tid hvor tydelighet og handlingskraft er viktig, sier Ap-lederen.

Det hersker nå tvil både blant samarbeidspartiene KrF og Venstre og opposisjonen, rundt hva slags innstrammingstiltak Frp egentlig ønsker, hvordan de skal løse det og hvem de skal søke flertall hos.

Men hvis ikke Frp får flertall for omfattende innstramming, mener flere at resultatet kan bli at Frp forlater regjeringen.

Vil fortsatt ha forlik Gahr Støre registrerer at regjeringen først fikk en måneds utsettelse for å lage en tilleggsproposisjon til statsbudsjettet som inkluderer forslag til hvordan asylkrisa kan løses, men at Frp nå også skal bruke én uke på å lage sine egne, nye forslag.

- Det reiser spørsmålet om Frp kan ta ansvaret det innebærer å sitte i regjering, og det må statministeren svare på. Skal vi forholde oss til Frps stortingsgruppe eller regjeringens forslag?

Han håper likevel det ikke er for seint, og holder døra åpen for et bredt forlik i framtiden.

- Den åpenheten regjeringen har møtt i Stortinget, blir nå behandlet av Frp på en måte som ikke styrker samarbeidsrelasjonene på Stortinget. Men vi mener fortsatt at et bredt forlik vil være bra, slik også Erna Solberg har understreket, og som vi opplever at KrF og Venstre også ønsker. 

Desperat Støre Frp's parlamentariske leder Harald Tom Nesvik har følgende svar til Støre:

- Støres utspill sier mer om hans desperasjon etter å prøve å ta regi. Det var nettopp den regien han tok i vår om flyktningeforliket, som gjorde at tallene på asylsøkere til Norge gikk opp. Så når man kritiserer andre for svekket autoritet, bør man kanskje gå i seg selv. Statsministeren framstår overhodet ikke med svekket autoritet, tvert imot som handlekraftig og med en plan for innstramming. Frp og Høyre jobber nå med konkrete forslag som vil søke flertall for, men vi er også åpne for forslag fra andre partier, sier Nesvik.

Heller ikke Høyres parlamentariske leder Trond Helleland lar seg ikke stresse av Støres analyse:

- Vi jobber med å få konkretisert innstramminger. Jeg er glad for at Gahr Støre holder døren åpen for å bli med på det. Han står selvsagt fritt til å forsøke å så splid og tvil, sier Helleland.