Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Jonas om Listhaugs terrorbilde: - Erna viser sin feighet

Ap-lederen orienterer om strategien som skal samle partiet fram mot valget i 2019.

TALTE TIL SINE EGNE: Jonas Gahr Støre orienterer om den politiske strategien som skal gjelde frem mot valget i 2019. Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Jonas Gahr Støre taler til et splittet parti når han i dag orienterer Ap-landsstyret om den politiske situasjonen i partiet.

Støre brukte talen på å lange ut mot Sylvi Listhaugs omstridte terrorbilde som anklager Arbeiderpartiet for å være mer opptatt av terroristers rettigheter enn nasjonal sikkerhet.

- Vi har en justisminister som bevisst, kalkulert, nører oppunder akkurat det hatet som tok mange liv 22. juli, sier Støre.

Han refser også Erna Solberg og kaller statsministeren feig.

- Vi har en statsminister som - igjen - med et skuldertrekk viser sin feighet og lar høyrepopulistene i egne rekker holde på.

Arbeiderpartiet gikk i fjor på sitt nest svakeste stortingsvalg etter krigen, og Støre presenterer i dag også strategien som skal løfte giganten opp fra asken og inn i regjeringskontorene i 2021.

- De som trenger at velferdsstaten stiller opp for dem, de skal vite at de har Arbeiderpartiet med seg, åpner Støre til applaus fra sine egne.

Kommune- og fylkestingsvalget i 2019 blir trolig en avgjørende etappe på den veien, spesielt for Støre personlig. Det er høyst usikkert om partilederen kan overleve et nytt skuffende valgresultat.

- Jeg skal bruke denne talen for å snakke om hva som kan bringe oss tilbake til vårt aller beste, legger Støre til.

Det er metoo-sakene, og spesielt behandlingen av varslene mot Trond Giske, som har splittet Arbeiderpartiet de siste månedene. Krefter i Trøndelag Ap ønsker å sikre Giske en framtid i toppen av partiet, selv om den avgåtte nestlederen er strippet for betydningsfulle verv i partiet.

Støre skisserer i dag tre hovedretninger som skal bringe partiet «tilbake til sitt aller beste»:

  • Partiet skal være stolte av sine verdier, lover Støre fra talerstolen.
  • - Vi skal også være nær våre velgere og våre medlemmer og utvikle politikk vanlige folk kan kjenne på.
  • - Og vi skal også være ambisiøse i vår politikk. For store oppgaver står uløste i Norge i dag. Mye må forandres, forbedres og fornyes, sier Støre fra talerstolen.

Også varslersaken i Oslo Ap, som Dagbladet avslørte i forrige uke, har skapt rifter i Ap og forsterket konflikten mellom Oslo Ap og enkelte andre fylkeslag og regionale fraksjoneringer.

Støres hovedoppgave fram mot valget i 2019 er å samle partiet rundt retningen som føres og sørge for at partiets ulike fylkeslag trekker i samme retning som partiledelsen i Oslo. Tidligere i år har dype uenigheter om innvandringspolitikk og distriktspolitikk boblet til overflaten i Norges største parti.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling