Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Jonas om vinglestempelet: - Jeg vil ikke ta igjen

Mener han er utsatt for en bevisst strategi fra Høyre og Fremskrittspartiet.

 - MITT SVAR ER POLITIKK  Jonas Gahr Støre mener Høyre og Frp ønsker å putte ham i bås. Likevel sier han at han ikke ønsker å ta igjen. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
- MITT SVAR ER POLITIKK Jonas Gahr Støre mener Høyre og Frp ønsker å putte ham i bås. Likevel sier han at han ikke ønsker å ta igjen. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I forrige måned gratulerte Høyre-nestleder Jan Tore Sanner Aps Jonas Gahr Støre for ny vinglerekord.

- Torsdag morgen sier Støre til VG at han vil bruke mer penger. Torsdag kveld, etter sentralbanksjefens tale, sier han at regjeringen bruker for mye oljepenger. Dette er ny rekord i å skifte mening, selv for Støre, sa Høyre-nestlederen til NTB.

Kommunalministeren er bare en av flere profiler i regjeringspartiene Høyre og Frp som har gått ut mot Støre den siste tiden.

Navn som finansminister Siv Jensen (Frp), kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (Høyre) og Harald Tom Nesvik, parlamentarisk leder i Frp, har alle kalt enten Arbeiderpartiet eller Støre for vinglete.

- Gjennomtenkt strategi
Selv omtaler Gahr Støre de gjentagende anklagene om vingling som et svakhetstegn hos de to partiene. Politikeren hevder at han ikke blir påvirket av måten hans motstandere omtaler han og partiet han leder.

- Det er tydeligvis en gjennomtenkt strategi, noe partiene bruker tid på å avtale, og vi hører at det er innlært i eteren og i spaltene. I møtet med større utfordringer i samfunnet, så velger de å bruke tid på dette, sier Støre da Dagbladet møtte ham fredag under et bedriftsbesøk på Sunnmøre.

Støres uttalelse henger godt sammen med en kommentar skrevet den 22. februar av Dagsavisens Arne Strand. Han omtaler påstandene, om at verken Arbeiderpartiet eller dets leder følger stø kurs, som en svertekampanje.

- Høyre og Frp mener å ha funnet et svakt punkt hos Ap som de vil utnytte. Høyt opp i begge partier er man enige om at det er en suksessoppskrift å stemple Ap og Støre som vinglete, skriver kommentator Arne Strand om det han kaller en svertekampanje fra de to partiene.

Les også: Støre kåret til årets tåkeprater

Vil sikre regjeringsmakten Utspillet til Strand kommer kort tid etter at også Aftenposten omtalte regjeringspartienes angrep på Støre som en del av en bevisst strategi, og et resultat av at Frp og Høyre hadde oppdaget noe de oppfattet som et svakt punkt hos Arbeiderpartiet.

Dagbladet har også snakket med sentrale kilder i Høyre om strategien deres for å sikre framtidig regjeringsmakt.

Et av punktene er å sette statsminister Erna Solbergs styringsevne opp mot det de kaller Støres vingling.

- Mitt svar er politikk Støre mener regjeringspartienes politiske krigføring er feil prioritering av tid.

Han sier også at karakteristikken ikke passer på Arbeiderpartiet og legger vekt på at de er i en fase der de utformer sin egen politikk og lytter.

- Dette er ikke tiden for ferdigtygde løsninger på alle utfordringer. Så jeg står ved at dette er min arbeidsform. Jeg er mer og mer overbevist om at moderne politikk må hente løsninger fra folks erfaringer og kunnskaper. Nå har vi en regjering som tror de finner de svarene de trenger i sine egne møterom, og som bruker mer tid på å karakterisere motstanderne enn å lytte til velgerne, sier Støre om kritikken.

- Du er ikke fristet til å ta igjen?

- Svaret er nei! Vi skal vinne valget på optimisme og framtidstro. Jeg tror på en optimistisk kampanje, og har ikke tenkt å bruke kallenavn mot politiske motstandere. Mitt svar er politikk.