Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Jonas overbyr Erna med 1,3 milliarder

Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre er bekymret for at coronakrisen rammer omstillingen til et grønnere næringsliv.

BEKYMRET: Ap-leder Jonas Gahr Støre øker satsingen til grønn omstilling med 1,3 milliarder. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
BEKYMRET: Ap-leder Jonas Gahr Støre øker satsingen til grønn omstilling med 1,3 milliarder. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Vi har fremragende fagfolk i industrien. Vi har de teknologiske løsningen - og vi kan lykkes. Men da må staten stille mer håndfast opp, sier Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre.

Støre forteller at Arbeiderpartiet legger opp til å gå langt over Erna Solberg og regjeringens forslag til grønn satsing i krisepakke 3, som ligger til behandling i Stortinget.

I regjeringens opplegg er det satt av 3,6 milliarder friske kroner, men Arbeiderpartiet legger på 1,3 milliarder og foreslår en grønn pakke på 4,9 milliarder.

- Vi mener tiltakene for å få norsk økonomi i gang gjør det mulig å justere kursen. Vi kan både kutte utslipp og skape jobber. Vi bør ha som ambisjon fra statens side om å framskynde den grønne utviklingen, sier Støre.

Milliard til Enova

Arbeiderpartiet foreslår følgende påplussinger til det grønne skiftet:

  • 1000 millioner mer til Enova, som skal sikre satsing på hydrogen, karbonfangst og -lagring og energitiltak i husholdningene.
  • 50 millioner til Klimadepartementet for forskning på sirkulærøkonomi og lavutslippsløsninger.
  • 50 millioner til klimatiltak og klimatilpasning – dobler regjeringens bevilgning til Klimasats.
  • 100 millioner til NVE
  • 80 millioner til forskning og utvikling av CO2-håndtering.
  • 20 millioner til bioøkonomi-ordningen.

- Vi tar utgangspunkt i det som kommer fra regjeringen og legger på dette i tillegg. Dette er å satse og det er også pakker på andre områder som trekker i samme retning. Verftspakken for grønn skipsfart er et veldig viktig tiltak, det er de som skal bygge fartøyene som tar oss i riktig retning. Det vi gjør for å redde verftene våre som nå har oppdrag for olje- og gassbransjen gjør at vi tar vare på stammen av kompetanse som kan gå inn i havvind, hydrogen og grønne løsninger, sier Støre.

Oljeskatten

Støre har i helga pause fra forhandlingene med regjeringspartiene og Frp og Senterpartiet om midlertidige endringer i oljeskatteregimet.

Støre blir i forhandlingene presset fra to kanter av arbeiderbevegelsen.

Fra AUF kommer ropet om å ikke gi olje- og gassektoren skatteutsettelser, mens fagbevegelsen er blant arkitektene bak forslaget om å gi bransjen et pusterom.

- Vi jobber for å finne en løsning som hindrer masseoppsigelser og samtidig korter ned veien til det grønne skiftet. Så har jeg full respekt for at det er ulike syn på takten og omfanget i skiftet vekk fra olje- og gassektoren, men la oss ta med oss – og bli hjulpet av – den fantastiske teknologien på veien videre, sier Støre, som mener det er et poeng i seg selv at forliket på oljeskatt blir bredest mulig.

- Vi er opptatt av å finne en løsning som skal stå seg i åra framover, sier Støre.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!