Jonas på hjemmebane

Etter en famlende start på valgkampen, kom den tidligere helseministeren på offensiven i dagens debatt.

HELSEDUELL:
 Statsminister Erna Solberg og Jonas Gahr Støre i duell om helsepolitikk.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Foto: Øistein N. Monsen
HELSEDUELL: Statsminister Erna Solberg og Jonas Gahr Støre i duell om helsepolitikk. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: Øistein N. MonsenVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag inviterte Sykepleierforbundet til valgkampens tredje duell mellom statsminister Erna Solberg og Ap-leder Jonas Gahr Støre. Debatten ble ledet av Aslak Bonde og hadde tema «Hvordan sikre nok og riktig kompetanse i helsesektoren nå og i tida framover». De to fikk først tre minutter hver til å snakke om dagens tema, deretter møttes de to til duell og så åpnet Bonde for spørsmål fra salen.

Begge brukte innledningen godt. Solberg begynte sin til å hedre sykepleierstudentene i salen for å ha valgt selve Framtidsyrket. Statsministeren holdt en sterk og klar innledning, der hun la størst vekt på Høyres kjepphest: Kompetanseheving. Støre sa seg enig i alt Solberg sa, men klarte i sin innledning også tydelig å synliggjøre de politiske forskjellene mellom Høyre og Arbeiderpartiet og peke framover mot valget.

Den tidligere helseministeren var klart mer offensiv fra første stund enn han har vært i de to foregående duellene. Istedenfor å argumentere mot Solbergs tiltak, maktet han å synliggjøre hva som startet under de rødgrønne og hva som gjenstår. Dette er et politisk område han virkelig kan.

Statsministerens valgløfte om 15 000 nye plasser i etter- og videreutdanning og vurdering av nye kompetansekrav ved inntak til sykepleierstudiet er konkrete, men hun ble tydelig irritert da hun ble utfordret på finansiering av kompetansehevingen og trengte flere forsøk før hun lovet en egen pott man kan søke penger fra.

Støre snakket varmt om de ideelle organisasjonene, om sikre arbeidsvilkår, høyere lønninger og om risikoen ved å konkurranseutsette fritt. Særlig fikk han applaus blant publikum da han kritiserte regjeringen for ikke å lytte til de ansatte i forbindelse med innføringen av ny arbeidsmiljølov. Ap-lederen lovte øremerkede midler til skolehelsetjenesten i en overgangsperiode og inviterte oppsiktsvekkende nok også Riksrevisjonen inn for å ettergå kommunenes pengebruk. Solberg ønsker ikke mer byråkrati, men håper kommunene vil følge politiske signaler og prioritere skolehelsetjenesten selv.

Solbergs løsning på rekrutteringsproblemet er å overføre flere oppgaver til sykepleierne, og mener yrket slik vil få høyere status. Hun ble utfordret på at regjeringen lovte å ta tak i deltidsproblematikken, men snakker nå uforpliktende om behovet for å skape en heltidskultur.

I motsetning særlig til valgkampens første duell mellom de to, hadde Støre stålkontroll på detaljene. I denne debatten ble Solberg den som snakket mest generelt, dog ispedd ett klart valgløfte.

Solberg var på på offensiven da hun snakket om de rødgrønne, men her var Støre hele tida parat til å svare og arrestere henne på detaljer. Begge debattantene kan feltet svært godt, dette ble derfor en god og informativ debatt.

Terningkast:

Erna Solberg: 

Jonas Gahr Støre: