Siv Jensen mener Jonas Gahr Støre bevisst unngår å snakke om de faktiske problemene. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
Siv Jensen mener Jonas Gahr Støre bevisst unngår å snakke om de faktiske problemene. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADETVis mer

- Jonas skjønnmaler Grønland

Siv Jensen mener Jonas Gahr Støre skjønnmaler integreringen i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Under en valgkampvandring på Grønland i Oslo onsdag sa Støre at han var imponert over stå på-holdningen til alle innvandrerene der som har lært seg norsk, studere og jobber.

Selvfølgeligheter - Støre unngår helt bevisst å snakke om de faktiske problemene. Det han skryter av, er selvfølgeligheter. Å lære seg norsk og jobbe er jo selve bærebjelken for integrering, det skulle jo bare mangle! Han fortier enhver form for innvandringspolitisk debatt, gjør det til en en orddebatt og stigmatiserer Frp. Da Støre ledet Aps integeringsutvalget, var han tidvis i stand til å drøfte utfordringene, men den evnen ser ut til å ha forsvunnet etter 22. juli, sier Jensen til Dagbladet.

Bare ord - Faktum er at de fleste overfallsvoldtekter begås av ikke-vestlige innvandrere. Det er et faktum at i Oslo er norskspråklige elever i mindretall. Dette er problematisk. Og man trenger ikke å bestå norskprøver for å bli norsk statsborger. Støre gjør innvandringsdebatten til et spørsmål om ord, sier Jensen.

Stolt av Frp's politikk
- Etter 22. juli ba statsminister Jens Stoltenberg alle tenke over hvilke ord de bruker. Har du gjort det?

- Ja, og jeg har ikke noe å skamme meg over. Jeg er stolt av Frps politikk. Det handler ikke om alle som fungerer godt i det norske samfunnet, men alle de uløste utfordringene. Dem må vi tørre å snakke om.

  «Snikislamisering» - Du mener fortsatt det pågår en «snikislamisering»?
- Jeg har brukt det ordet, Ap's Martin Kolberg brukte uttrykket «islamisering» uten at jeg har sett at Støre har kalt ham ytterliggående av den grunn. Noen prøver å importere en ukultur til Norge som vi ikke vil ha her. Vi må ikke late som noe annet. Vi må bekjempe islamismen, ikke islam. Det er disse miljøene som vil ha kjønnsdelt undervisning som ikke vil vil ha i Norge. Og det er fortsatt lov å bære hijab i domstolene.
Terror
- Og du holder fast på at de fleste terrorister er muslimer?
- Dette var noe jeg skrev i en kronikk og var basert på en av de fremste ekspertene på terrorisme. Og på verdensbasis er det riktig. Daglig, i alle fall ukentlig, begås terrorangrep av muslimer. Så har vi vært ofre for en like avskyelig og fryktelig terrorangrep her av en annen type person, men det handler om det samme: De som begår terror, liker ikke det organiserte demokratiet.

Ingen handling - Ifølge en Synnovate-måling er ikke Frp lenger det partiet som flest velgere mener er best på innvandringspolitikk. Hvorfor?
- Jeg er ikke så opptatt av enkeltmålinger. Men det er takket værte Frp at vi har fått fakta inn i debatten. En tid sto vi sørgelig alene, og vi ble kun møtt med hatefull retorikk. Nå har vi kommet noen skritt videre, flere partier har skaffet seg en politikk på området, det er bra. Ap har laget rapporter og bruker store ord, men handling gjenstår. Det er åpenbart viktigere for Ap å sitte i regjering med SV enn å handle i integeringspolitkken.

Eldreomsorg viktigst
- Men integrering har ikke blitt et stort tema i valgkampen, hvorfor ikke?

- Det kan være flere grunner til det, men prisverdig nok har eldreomsorg vært et hovedtema, og det er det viktiste. Rammene for integreringspolitikken er uansett definert nasjonalt, så dette blir viktigere foran stortingsvalget. Staten legger rammene for asylpolitikken, som får konsekvenser for kommunene. Staten bestemmer hvor asylmottak skal ligge. Kommunene kan ikke nekte, noe vi mener de bør få. Blir innvandringen til kommunene for stor, makter ikke kommunene å absorbere den. Regjeringen snakker om de illegale innvandrerne, men gjør ikke noe med dem. De blir arrestert, men slipper ut igjen og fortsetter med kriminalitet. Derfor er svaret lukkede asylmottak.

- Målingene tyder på at Frp vil gjøre et svakt valg. - Det snakker vi om på mandag. Vi gjør en kraftig opphenting nå. Jeg opplever stemningen blant folk og legger mer vekt på den enn tilfeldige utslag på målinger.