Jonas slo Erna - poengdeling mellom Jonas og Siv

Ap-leder Jonas fikk opp temperatur og sikret en knapp seier i partilederdebatten på NRK. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vurdert av Geir Ramnefjell, Marie Simonsen og Kirsten Karlsen

Det er konklusjonen til Dagbladets terningkastere.

Ap-leder Jonas Gahr Støre: Terningkast 5

AP-LEDER: Jonas Gahr Støre. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
AP-LEDER: Jonas Gahr Støre. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

Offensiv og på hugget mot statsministeren og finansministeren for politikk for økte forskjeller. Blir utfordret på uttalelser om uroen bak Brexit skyldes høyrepolitikk. Slår fast at slik uro kan smitte over til Norge dersom politikken trekkes i retning av ledighet og økte forskjeller. Viser til Sverige, der forskjellene har økt kraftig etter tiden med Moderaterna i regjering. Gjør opposisjonslederens jobb: Får fram skillelinjene mellom regjeringen og Ap. Får poeng for å bidra til temperatur og skillelinjer i debatten. Blir nok en gang utfordret på om Ap vil øke skattene i neste periode, men svarer ikke klart. Vil ikke gjeninnføre arveskatten, men vil åpner for å øke formuesskaten. Var det med 10 milliarder?

Statsminister og Høyre-leder Erna Solberg: Terningkast 4

STATSMINISTER OG HØYRE-LEDER Erna Solberg. Foto: Øistein Norum Monsen
STATSMINISTER OG HØYRE-LEDER Erna Solberg. Foto: Øistein Norum Monsen Vis mer

Snakker ryddig om regjeringes politikk for arbeid og omstilling, og forsvarer hårdnakket kuttene i formuesskatten. Solid av regjeringssjefen, men blir sammenlignet med regjeringspartner Siv Jensen litt for detaljert og springende noen ganger. Parerer angrepet fra Jonas Gahr Støre om at uroen og ulikhetene som forklarer Brexit og Donald Trumps framgang, kan smitte over til Norge, med følgende: «Jeg skjønner Jonas helst vil drive valgkamp med Trump og Thatcher. Det er ikke dem du vil møter, det er meg.»

Finansminister og Frp-leder Siv Jensen: Terningkast 5

FINANSMINISTER OG FRP-LEDER: Siv Jensen. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
FINANSMINISTER OG FRP-LEDER: Siv Jensen. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

Gjentar sitt Frp-budskap om lavere skatter, først og fremst for bedrifter og vanlige folk. Utfordrer Støre på Aps skattepolitikk. Gjør det soleklart at det er uaktuelt for Frp å innføre boligskatt. Som vanlig tydelig språk. Anklager Støre for å ville skjerpe skattene med 10 milliarder i neste periode. Konsentrerer seg om hovedsporene, forklarer regjeringens politikk både i økonomisk politikk og i asyl- og integreringspolitikken effektivt.

KrF-leder Knut Arild Hareide: Terningkast 3

KRF-LEDER: Knut-Arild Hareide. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
KRF-LEDER: Knut-Arild Hareide. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

Forsvarer universelle ordninger, som barnetrygden. Viser til viktige gjennomslag sammen med regjeringen, som for tiltak mot barnefattigdom, elever som sliter i skolen og rett til å velge personlig assistent. Er god på one-linere, og får inn noen treffere. Den eneste som vil øke tallet på kvoteflyktninger, og taler varmt for verdens fattige. Vrir seg unna samarbeidsspørsmålet, sier politikken er viktigst, og viser til hva KrF har fått gjennom med Høyre og KrF.

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum: Terningkast 3

SP-LEDER: Trygve Slagsvold Vedum. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
SP-LEDER: Trygve Slagsvold Vedum. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

Har tydelig profil og et klart Sp-budskap om at regjeringens politikk med skattekutt fører til større forskjeller, mellom rike og fattige og mellom sentrum og distrikter. Mener politireformen og kommuneformen er sentraliseringsreformer. Folkelig og lettfattelig språk. Treffer kjernevelgerne hjemme. Grei gjennomkjøring.

Venstre-leder Trine Skei Grande: Terningkast 3

VENSTRE-LEDER: Trine Skei Grande. Foto: Øistein Norum Monsen
VENSTRE-LEDER: Trine Skei Grande. Foto: Øistein Norum Monsen Vis mer

Sier at å bekjempe rikdom ikke nødvendigvis betyr å bekjempe fattigdom. Bruker konkrete eksempler og er pedagogisk om partiets skattesyn, at formuesskatten må ned for å sikre norsk eierskap, og at avgiftene må brukes for å sikre et grønt skifte. Får ikke mye tid og rom i debatten, blir ikke utfordret på samarbeidsspørsmålet.

SV-leder Audun Lysbakken: Terningkast 4

SV-LEDER: Audun Lysbakken. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
SV-LEDER: Audun Lysbakken. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

Tydelig på hvordan regjeringens politikk fører til økte forskjeller, og hva som må til får å minske dem: Et skattesystem som reduserer forskjellene, kontroll på bolig- og arbeidsmarkedet og sikre de fattige økte inntekter. Utfordrer tidligere regjeringspartner Ap og avkrever Støre klare svar. Har en tydelig opposisjonsrolle, frigjort fra regjeringsansvar og kompromisser, og spiller rollen godt. Retorisk sterk som vanlig.

Nasjonal talskvinne for Miljøpartiet De Grønne, Une Bastholm: Terningkast 3

MDG-TALSKVINNE: Une Aina Batholm. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
MDG-TALSKVINNE: Une Aina Batholm. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

Debutanten utfordrer finansministeren på boligpolitikken og skattepolitikken. Klar i formen. Snakker godt om det grønne skiftet. Blir utfordret på partiets standpunkt om lavere vekst og forbruk. Blir stående litt på siden av hovedaksene i debatten. Men godkjent debut.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.