I MEDVIND: De rødgrønne anført av Ap-leder Jonas Gahr Støre er i posisjon til å vinne tilbake regjeringsmakten. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
I MEDVIND: De rødgrønne anført av Ap-leder Jonas Gahr Støre er i posisjon til å vinne tilbake regjeringsmakten. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

Jonas større enn Erna og Siv til sammen

Jonas Gahr Støre har stø kurs mot statsministerstolen, viser Dagbladets ferske måling.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De rødgrønne oppnår 48,3 prosent på partibarometeret til Ipsos MMI for september. Den borgerlige blokken har en oppslutning på 45,1.
 
Enorm avstand Da Erna Solberg kunne danne regjering etter stortingsvalget for to år siden, hadde Høyre, Frp, KrF og Venstre tillit hos 54 prosent av velgerne, hele 13,5 prosentpoeng mer enn Ap, Sp og SV.

- Det viktigste uttrykket for meg er at det borgerlige flertallet fra stortingsvalget 2013 er borte. Partiene fra den sittende regjeringen og støttepartiene har flertall i Stortinget ut perioden, men kommunevalget er også en sterk meningsmåling hos folk. Den viser at flertallet er forsvunnet, sier Jonas Gahr Støre.

En godværsdag Ap-lederen mener det avtegner seg grunnlag for et nytt flertall.

- Vår oppgave er å samle oppslutning om dette flertallet og å formulere innholdet til en annen politisk retning. En Høyre/Frp-regjering har sitt tyngdepunkt langt til høyre i norsk politikk. Det passerer på en godværsdag, men når saker og verdier settes på spissen, så våkner både en motstand og et klart ønske om en annen politikk, sier Jonas Gahr Støre.

Usosiale kutt Partilederen legger til:

- Stikkord er store usosiale skattekutt, svekket ambisjon om fellesskapsløsninger, svekket arbeidsmiljølovgivning, for sent og for lite i kampen mot ledigheten, samt stort sprik internt i regjeringen om Norges ansvar for mennesker på flukt, sier Jonas Gahr Støre.

Større alene Ved 2013-valget stemte 43,2 prosent av velgerne på Erna Solberg og Siv Jensen, mens 30,9 prosent ga sin støtte til Ap.

I november oppnådde Arbeiderpartiet for første gang på 15 år en større oppslutning enn Høyre og Fremskrittspartiet til sammen med 41,4 prosent mot 36,0 prosent for Høyre/Frp. I følge tall fra Ipsos MMI hadde ikke Ap vært i en liknende posisjon siden mai måned i år 2000.

På meningsmålingen som ble utført uka etter kommunevalget, i dagene 21.-23-september, sier nå 34,5 prosent at de ville stemt Høyre og Frp mot 37,9 prosent for Arbeiderpartiet.

Sp går fram De rødgrønne ville fått 86 mandater hvis Ap, SV og Sp hadde fått tilsvarende resultat ved stortingsvalget. Arbeiderpartiet ville fått 17 flere representanter enn i dag, mens regjeringspartiene hadde mistet 16.

Høyre, Frp, KrF og Venstre ville sittet igjen med 80 mandater. MDG ligger an til to mandater og Rødt et mandat på partibarometeret.
Senterpartiet har økt oppslutningen den siste måneden fra 4,2 til 6,6. De øvrige partienes endringer er innenfor feilmarginen, men dersom tendensen holder seg, står både SV og MDG i fare for å havne under sperregrensen.

Lokalvalg-effekt Valgforsker Johannes Bergh ved Institutt for samfunnsforskning påpeker at endringen for Sp er utenfor feilmarginen og mener Senterpartiets overraskende sterke lokalvalg for to uker siden også ser ut til å ha gitt en effekt i målingen til Ipsos MMI for september.

- Senterpartiet står sterkt i små kommuner rundt om i landet, der det foregår debatter om kommunesammenslåing og lokalisering som ikke vanligvis slår ut på riksnivå. Men framgangen fra august er markant, sier Bergh.

Ikke på beina Frp økte oppslutningen fra kommunevalget, men ligger fortsatt tre prosentpoeng lavere enn i juni.

- Som regjeringsparti har ikke Frp like tydelig retorikk som de en gang har hatt. Syria-saken har slått uheldig ut og fører til at mange av Frp's potensielle velgere nå svarer vet ikke.

Grafikk: Kjell Erik Berg / Dagbladet
Grafikk: Kjell Erik Berg / Dagbladet Vis mer

Frp gjorde et dårlig lokalvalg og ser ikke ut til å ha kommet seg opp på beina, de sliter med oppslutningen og med å mobilisere egne velgere, sier valgforsker Johannes Bergh.