FAVORITT :  - Dere kan intervjue skiva med brunost, sa Jonas Gahr Støre til pressen rett før sentralstyremøtet i Arbeiderpartiet i ettermdag. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix.
FAVORITT : - Dere kan intervjue skiva med brunost, sa Jonas Gahr Støre til pressen rett før sentralstyremøtet i Arbeiderpartiet i ettermdag. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix.Vis mer

Jonas syns det er vemodig å miste Jens

Nato bekrefter at Jens Stolteberg blir ny generalsekretær.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Jonas Gahr Støre syns det er vemodig at Stoltenberg nå blir generalsekretær, og han kommer til å savne samarbeidet.

- Når han nå har fått dette store internasjonale oppdraget er dette er en dag preget av vemod. Vi er glad i Jens, og jeg kommer til å savne samarbeidet med han, men helt borte blir han ikke, sier Jonas Gahr Støre til pressen på Stortinget etter sentralstyremøtet i Arbeiderpartiet i ettermiddag.

Gahr Støre er sikker på at Stoltenberg er riktig mann for den krevende Nato-jobben.

- Nato trenger den beste, og det får de i Jens. Han har sterke egenskaper og utholdenhet over tid. Han har en befriende avstand til lettvintheter og han gjør ting grundig, sier han.

Støre sier at regjeringen har stått bak kandidaturet til Stoltenberg på en flott måte, og at Norge bør være stolt over han.

- I regjering førte førte han en god sikkerhetspolitikk, en moderne forsvarspolitikk og tok godt vare på Norge. Det har verden fått verden fått med seg, sier Gahr Støre.

Favoritt til å ta over etter Jens Når partilederen går av er Jonas Gahr Støre en soleklar favoritt til å ta over, og over helga blir det et nytt møte i sentralstyret om den nye lederkabalen i partiet. Han vil ikke si så mye om det nå.

- Partiet skal gjøre sin prosess. Jeg må ta den på alvor og forholde meg til det, sier Støre til Dagbladet.

Nato bekreftet at Stoltenberg blir ny generalsekretær i ettermiddag.

Stiller krav Samtidig som Stoltenberg blir bekreftet som ny generalsekretær fremmer SV krav. Audun Lysbakken har tre konkrete krav til NATOs nye generalsekretær.

 — NATO må ikke stille krav om opprustning i et Europa som heller trenger at de store pengene brukes på å bekjempe den sosiale krisen og klimaendringene. I tillegg må NATO gjøre seg uavhengig av atomvåpen og avslutte den mislykkede krigføringen i Afghanistan, sier Lysbakken.

SV-lederen understreker at han har et annet syn på NATO enn Stoltenberg, men gratulasjoner får han likevel.

— Jeg gratulerer Jens og gleder meg over at han har fått et oppdrag han ønsker å vie seg til. Det er en anerkjennelse av ham som statsmann og hans måte å lede Norge på, sier Lysbakken, ifølge NTB.

Statsministeren gratulerer Også Erna Solberg føyer seg inn i rekken av gratulanter.

- Jeg vil gratulere Jens Stoltenberg med utnevnelsen som ny generalsekretær i NATO. Med ham får NATO en sterk og samlende generalsekretær. Det er et stort og ansvarsfullt oppdrag Stoltenberg har fått i dag. Jeg er trygg på at han vil utføre denne oppgaven til beste for alle NATO-land. Regjeringen ser frem til å samarbeide tett med ham i den nye rollen, sier statsminister Erna Solberg.