TAR SELVKRITIKK: Ap-leder Jonas Gahr Støre kommenter kritikken av sitt engasjement i et byggeprosjekt som Dagbladet avslørte i mai. Senere i valgkampen skrev flere medier om Støres formuesforvaltning, noe som tok fokus vekk fra Aps valgkampsaker. Foto: Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
TAR SELVKRITIKK: Ap-leder Jonas Gahr Støre kommenter kritikken av sitt engasjement i et byggeprosjekt som Dagbladet avslørte i mai. Senere i valgkampen skrev flere medier om Støres formuesforvaltning, noe som tok fokus vekk fra Aps valgkampsaker. Foto: Foto: Frank Karlsen / DagbladetVis mer

Aps krisevalg

Jonas tar selvkritikk for håndtering av egen formue

- Burde vært ryddet av veien før valgkampen, sier Ap-lederen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ap-leder Jonas Gahr Støre tar selvkritikk for at spørsmål om hans formuesforvaltning og aksjefond fikk ta for stor plass i valgkampen.

Aps sentralstyre sitter nå samlet på partikontoret på Youngstorget for en gjennomgang av medlemmenes dom over Aps opposisjonsstrategi og valgkamp etter at Ap gikk på et solid valgtap.

Dårlig håndtert

Partisekretær Kjersti Stenseng sa til NRK i dag tidlig at det var saker som ble for dårlig håndtert, slik som Støres aksjefond.

- Saken i seg selv er ikke så kritikkverdig, men den burde vært ryddet vekk før valget og håndtert bedre, sier Stenseng til NRK om tilbakemeldingene fra medlemmene.

Dette er Ap-leder Jonas Gahr Støre nå enig i. På vei inn til sentralstyremøtet i ettermiddag sa Støre han gjerne skulle sett at sakene knyttet til hans økonomi var ryddet av veien før valgkampen.

- Jeg skulle gjerne sett at vi ikke kom i den situasjon at dette tok så mye plass, og hvis jeg hadde kunnet gjort grep som gjorde at det ikke ble en sak i valgkampen, skulle jeg gjerne ha gjort det. Så det tar jeg selvkritikk for, sa Støre.

Utydelig prosjekt

Etter det elendige valgresultatet som fører til at Ap må fortsette i opposisjon, sendte partikontoret ut en medlemsundersøkelse til 55 000 medlemmer. 9530 medlemmer og 70 lokallag har deltatt i evalueringen.

- Vi har fått et verdifullt og unikt materiale, sier Støre.

Tilbakemeldinger er sortert ned på åtte temaer. Nesten halvparten av medlemmene som svarte, rundt 4.000, mener at problemet med utydelig budskap peker seg ut.

Kjersti Stenseng oppsummerte i dag tidlig hovedkonklusjonen overfor NRK:

- Det er ulike varianter av dette. Politikken kom for sent, at man ikke kom gjennom med budskapet og hva som egentlig var Arbeiderpartiets prosjekt, sier Stenseng til NTB.

Hun sier at mangelen på et tydelig politisk prosjekt gjorde det vanskelig å holde dagsorden gjennom valgkampen, slik at meningsmålinger og Støres private spørsmål fikk dominere.

Sentralstyrt

Partisekretæren avviser at medlemmene mente at politikken partiet gikk til valg på var feil. Evalueringen viser også at valgkampen ble for sentralisert, slik at selv om AUF og lokallagene fungerte godt, så ble ikke de koblet nok inn i valgkampen.

– Det har vi ansvaret for, sentralstyret og partiledelsen og vi som har jobbet lenge med strategien, sier Stenseng.

At Aps distriktspolitikk kom dårlig fram i valgkampen er også en kritikk fra medlemmene. At partiet har inngått flere forlik med regjeringspartiene i løpet av stortingsperioden, som om forsvaret, har også vært påpekt som en av flere årsaker til at Ap tapte velgere, særlig i Nord-Norge.