Jonas til Siv: - Du siterer meg feil, og du vet det

Kveldens partilederdebatt nådde kokepunktet da skatt ble tema.

HETT OM SKATT: Kveldens partilederdebatt nådde kokepunktet da temaet ble skatt. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
HETT OM SKATT: Kveldens partilederdebatt nådde kokepunktet da temaet ble skatt. Foto: Christian Roth Christensen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ARENDAL (Dagbladet): I Arbeiderpartiet har de byttet ut Jens med Jonas, og dermed møtte statsminister og Høyre-leder Erna Solberg en ny duellant innledningsvis under kveldens partilederdebatt.

Tross en lang karriere i politikken, var det klart for en debut i partilederdebattsammenheng for nyvalgt Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Hvem synes du vant debatten? Gi din stemme i målingen til høyre.

Etter debatten var statsministeren fornøyd med sin nye hovedmotstander i politiske debatter, men hun sier han ennå mangler noe på å meisle ut egen politikk.

- Jeg synes det var interessant. Vi har en debattstil som passer til hverandre. Det blir spennende å se ettrhvert når Arbeiderpartiet har mer politikk på hva de selv vil. Nå ble det mye debatt om regjeringens spørsmål. Det blir interessant å se når Jonas begynner å formulere det som hans arbeiderparti skal stå for, sier statsminister Erna Solberg til Dagbladet.

- Synes du det mangler?

- På enkeltsaker er det mye som foreløpig ikke er fast fisk, sier hun.

Støre selv var fornøyd etter at tv-kameraene var skrudd av.

- Jeg liker denne typen debatter, men jeg fikk ingen avklaring på oljepengebruken der enkelte i Stortinget vil bruke 60 milliarder kroner mer, sier Jonas Gahr Støre.

Han viste til Dagbladets sak i dag der Frp-politikere på Stortinget tar til orde for å stange i fireprosentgrensen når det gjelder oljepengebruk.

Skatt
Debatantene rasket over en rekke teamer, men det var først da skatt kom opp, at det ble temperatur.

- Du siterer meg feil, og du vet det, smalt Støre til Frp-leder Siv Jensen, etter at finansministeren sa at Støre og Ap setter tusenvis av arbeidsplasser i fare når Ap nylig har tatt til orde for at mer olje bør bli liggende.

Støre hadde i forveien harselert med sakene regjeringen la fram i vår, som segway og lavere avgifter på båtmotorer. Da han ble utfordret på Aps skattepolitikk, sa han at det ikke er noen automatikk i at Ap setter opp disse avgiftene dersom de får makt.

Jensen brukte Ap's egen retorikk, skattelette mot velferd, mot Støre, og hevdet at regjeringen har skapt mer velferd.

Skolekrangel med streikebakteppe Partilederdebatten er høydepunktet også under årets Arendalsuka, som er inne i sitt tredje år. Det var nok likevel litt lavere skuldre hos partilederne i år, kontra fjoråret debatt under Arendalsuka som var startskuddet for valgkampinnspurten før stortingsvalget.

Første del av duellen mellom statsminister Erna Solberg (H) og utfordreren Ap-leder Jonas Gahr Støre dreiede seg om skolen og den aktuelle lærerstreiken.

I kveld ble det klart at KS og Utdanningsforbundet har forlatt forhandligsbordet uten å bli enige. Støre oppfordret Solberg til å bli enige om et skoleforlik.

- I Finland hører vi at det er samlet politisk støtte til lærerne. Vi er enige om mye, nå bør vi samle oss om et kvalitetsforlik. Da må dere legge privatiseringen bort. Det vil skape strid og polarisering, sa Støre.

- Jeg er ikke forbauset over at du snakker om at Ap snakker om deres politikk, men dere gjennomfører ikke skolepolitikk når dere har makt. Vi har en ambisjon om at i 2030 skal læreryrket være det mest attraktive, sa Solberg.

Begge var enige om at streik er et legitimt kampmiddel, og at politikerne skal være forsiktige med å blande seg inn.

- Det er leit at så mange barn og foreldre skal remmes som tredjepart. Men hvis vi bryter inn i lønnsoppgjøret, får vi kjeft av partene. Men det er vanskelig for oss over lang tid med en streik, men det er partenes ansvar, sa statsministeren.

Gaza-konflikten Frp-leder Siv Jensen ble utfordret på at flere sentrale Frp'ere har kritisert utenriksminister Børge Brende (H) for å være for kritisk mot Israel. Jensen avviste at det er uenighet i Frp.

- Jeg er glad for at denne regjeringen har kuttet båndene til Hamas. Det er greit at våre politikere deltar i debatt. Så er det en oppkonstruert debatt. Frp's stortingsgruppe står bak regjeringens politikk. Vi bør rette oppmerksomheten på ekstremistene som slakter kvinner og barn, og diskutere hva vi kan gjøre, svarte Jensen.

- Det er forferdelig det vi har sett fra Gaza. Barn og sivile har lidd en totalt unødvendig lidelse. Derfor har vi kritisert både Hamas, også veldig klar og tydelig på at Israels bombing har vært uproporsjonal, sa Solberg.

- Jeg har en appell til Erna Solberg og Siv Jensen: Mener de alvor, kan de si ja til opposisjonens forslag til å ta imot flere syriske flyktninger, og til å øke det humanitære bidraget til Gaza, sa SV-leder Audun Lysbakken.

Han trakk også fram Tromsø-legen Mads Gilbert, som i sommer igjen har jobbet på Shifa-sykehuset, som har bedt om at Norge henter skadde syriske barn som trenger behandling til Norge.

Det sa Trine Skei Grande seg enig i:

- Dette er en dugnad vi må være med på, og på norsk er dugnad et fint ord.Det må følges opp med handling, argumenterer Grande.

Spilte OL-kortet Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum sa at den blåblå regjeringen har gjort det vanskeligere å bo og skape i distriktene. Jensen kontret med å vise til at regjeringen har bygd og bygger veier i hele landet.

Hun viste også til at Frp på landsmøtet har sagt nei til OL, fordi de vil bruke pengene annerledes.

Dermed ville NRKs programledere vite, er OL-saken avgjort?

- Nei, regjeringen kommer til å fatte en beslutning i løpet av en eller to måneder, enten ja eller nei til statsgaranti, vil ikke forskuttere, sa Solberg.

Siv Jensen sa klart fra om at Frp er mot OL i Oslo. Støre mener det er eksepsjonelt at ett av regjeringspartiene går ut med et standpunkt i en enkeltsak som regjeringen må ta stilling til.

- Det er eksepsjonelt at Siv Jensen flagger sitt standpunkt i denne saken. Det veldig spesielt at regjeringen ikke står samlet, sier Støre.

Han sier at Ap skal ta stilling på fritt grunnlag når saken kommer til Stortinget.

Siv Jensen fnyser av kritikken.

- At vårt landsmøte har tatt stilling mot OL er ikke noe eksepsjonelt. Vi har tatt et klart standpunkt mens andre partier ikke har gjort det. Dette var en partilederdebatt. Jeg var veldig tydelig på at dette var Frps standpunkt. Ingen kan være overrasket over at jeg som partileder fronter Frps politikk, sier hun.