Jonas topper lista

Mest populære navnet sammen med Thea.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Fjorårets mest populære navn å gi barnet her i Norge var Thea og Jonas, viser Statistisk sentralbyrås tall. Begge er gamle navn som har fått sin renessanse de siste ti årene. Jonas har vært blant topp ti siden 1996, mens Thea har vært blant de mest brukte jentenavnene siden 1999.

Bibelske navn for gutta

I 2006 var det på guttesiden at de største endringene i navnebruk fant sted. Markus, som toppet listen i 2005, ramlet nedover listen, mens de bibelske navnene Elias og Lukas gikk derimot kraftig fram.

Det er ingen opplagt grunn til at Jonas topper nå, men 10,5 prosent av guttene har navn som slutter på -as. For 60 år siden var denne andelen under en halv prosent.

Statistisk sentralbyrå tror at Jens Bjørneboes «Jonas» bok fra 1955 kan være en viktig inspirasjonskilder for navnet, og man antar at en populær utenriksminister med dette fornavnet heller ikke er noen ulempe.

Jonas betyr due og er hebraisk, mens Thea er gresk og betyr gud og gave. Her kan du sjekke hva ditt navn betyr og hvor det har opprinnelsen sin.Kongelige jenter 
Mens navnepopulariteten har variert stort hos guttene, er rekkefølgen mer stødig hos jentene. Thea og Emma har byttet plass fra 2005 til 2006, og så følger Sara, Julie og Ida.

Navnet Leah har gjort et kjempebyks, fra 28. plass i 2005 til 14. plass i fjor. Angelica og Ingrid styrker seg også på jentesiden, men ikke så voldsomt som Leah.

Fortsatt er det navn som slutter på - a eller - ah som gjelder på jentesiden. 35,5 prosent av dagens jentenavn har en av disse endingene, mens det i 1950 gjaldt under 10 prosent.

Kjært barn...
Bare en femdel av guttene og en firedel av jentene får nå flere fornavn, men til gjengjeld er mellomnavn blitt svært vanlig. 47 prosent av alle barn fikk mellomnavn i 2006. Kjært barn får som kjent mange navn, men i realiteten skyldes de mange mellomnavnene som regel at både mor og far vil gi slektsnavnet sitt videre.

Det mest populære andrenavnet for gutter var i fjor Alexander/Aleksander, mens det for jentene som vanlig var Marie.

PÅ TOPP: Blant gutta var Jonas det mest populære navnet, hos jentene Thea, i 2006. Illustrasjonsfoto: AGNETE BRUN
PÅ TOPP: Blant gutta var Jonas det mest populære navnet, hos jentene Thea, i 2006. Illustrasjonsfoto: AGNETE BRUN Vis mer

Gid Olsen
Litt over en million nordmenn har navn som slutter på - sen, men andelen er synkende. Olsen er det vanligste navnet, mens Johansen har gått forbi Hansen og er nå på andreplass over mest vanlige.

Statistisk sentralbyrå tror nedgangen i liten grad skyldes navneendringer, men helst at disse etternavnene velges bort ved fødsel og giftermål. De mest brukte synker mest. Folk vil helst ha navn ikke alle andre har.