Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Jonas, våkn opp!

Hundrevis av mennesker gikk i fakkeltog til minne for Martine Vik Magnussen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): I kveld samlet flere hundre mennesker seg og gikk i fakkeltog fra Stortinget til Utenriksdepartementet til minne for Martine Vik Magnussen, som ble voldtatt og drept i London 14. mars i fjor.

De mener norske myndigheter burde utøve langt mer engasjement og handlingsvilje i kampen for å stille den mistenkte, Farouk Abdulhak, for retten. Abdulhak er i Jemen, og bor mest sannsynlig sammen med sin mektige far. Shaher Abdulhak er en av Jemens mektigste menn.

Demonstrantene begynte klokka 18 i kveld, og hadde mer enn 2 000 bekreftede gjester på Facebook, og mer enn 3 000 som har statusen «deltar kanskje».

«For å oppnå rettferdighet for Martine og fred til de etterlatte trenger vi din deltakelse. Hver eneste fakkel teller!» skriver arrangørene på det sosiale nettverket.

- Sterk opplevelse
- Dette blir en sterk opplevelse for meg og familien min, sier Martines far, Odd Petter Magnussen, til Dagbladet.

- Vi har hatt en forventning om at man skulle komme til en løsning i denne saken, men det virker som UD ikke gidder ta tak i den.

- Vi ønsker å kaste lys over UDs manglende agering i denne saken. Men det er paradoksalt at ungene må gå i tog for at UD skal få øynene opp.

Det er venninne Hedda Homme og Sophie Terkelsen som arrangerer fakkeltoget. Under arrangementet vil det bli holdt appeller, samt musikalsk innslag.

FAKKELTOG: Flere hundre mennesker gikk i fakkeltog for å få UD til å gjøre mer. 
Foto: Lise Åserud / SCANPIX
FAKKELTOG: Flere hundre mennesker gikk i fakkeltog for å få UD til å gjøre mer. Foto: Lise Åserud / SCANPIX Vis mer

- Det er sterkt å se at så mange engasjerer seg. Vi håper dette blir en vakker og verdig markering for Martine, sier venninnen Hedda Homme til Dagbladet.

Utenriksdepartementet opplyser overfor Dagbladet at politisk rådgiver Tarjei Skirbekk vil møte demonstrantene i utenriksministerens sted, på grunn av at han for tiden er på ministermøte i Geneve.

- Plikt å stille opp
TV-mann Hallvard Flatland stilte opp på markeringen, og har sterke meninger om saken.

- Det er en plikt å stille opp her, sier Flatland, som er fra samme sted som Vik Magnussen. Han forteller at døtrene hans var venninner av henne.

Han forteller at han tenker på Arnulf Øverlands dikt «Du må ikke sove» i sammenheng med markeringen: «Du må ikke tåle så inderlig vel, den urett som ikke rammer deg selv!»

- Det som er spesielt i denne saken er at den mistenkte går rundt fredløs. Om man ikke har utleveringsavtaler, er man nødt å ta i bruk andre virkemidler, mener Flatland.

DEMONSTRERTE FOR MARTINE: Fakkeltoget for Martine Vik Magnussen gikk fra Stortinget til UD i Oslo tirsdag kveld.
Foto: Lise Åserud / SCANPIX
DEMONSTRERTE FOR MARTINE: Fakkeltoget for Martine Vik Magnussen gikk fra Stortinget til UD i Oslo tirsdag kveld. Foto: Lise Åserud / SCANPIX Vis mer

Han og datteren Katarina Flatland er enige om at det er rart når det kommer så tett på. Vanligvis registrerer man bare nyhetshendelser, men lar det ikke gå inn på seg fordi man har det litt på avstand, mener Halvard Flatland.

- Fantastisk markering
- Jeg synes dette er et mirakuløst initiativ fra venninnene til Martine. Uten tvil en fantastisk markering fra venninner til sin avdøde venninne. Det er vakkert i seg selv, sier Martines far, Odd Petter Magnussen, til Dagbladet etter fakkeltogets slutt.

- Men det er også en veldig viktig markering. Saken står helt stille, mener Magnussen, som mener en slik markering er en visualisering av det voldsomme engasjementet på internett og sosiale medier.

- Store nummer på internett forplikter ikke, men når folk tar til gatene er det veldig sterkt, synes han.

Magnussen mener dette bør gi signaler til UD om at dette er en sak som beveger folk.

- Dette har med min og din trygghet og rettssikkerhet å gjøre. Det er bisarre problemstillinger, som innebærer at en kategori mennesker har straffeamnesti. Det er et prinsipp vi ikke har kunnet forholde oss til. I Norge er ingen hevet over loven, og at det ikke opptar norske myndigheter mer er rystende, mener den engasjerte faren.

- Våkn opp!
På plakater sto det blant annet «Våkn opp, Jonas». Magnussen mener de med det mener at Jonas Gahr Støre bør ta på seg noen nye briller og snu i tide.

- Det er jo ekstremt pinlig for han å holde på med den retoriske bortforklaringsstilen sin. Det er bare UD som ikke skjønner det, mener Magnussen.

Han trekker linjer mellom Martine-saken og Refsdal-saken, der UD påpekte at lokal kunnskap var avgjørende for å få den norske journalisten frigitt fra Taliban.

- Det er klart at forståelse for lokale og religiøse nettverk er avgjørende. UD har tidligere blitt kritisert for å ikke kontakte generalkonsulen. Det blir selvmotsigelser og dobbeltmoral fra Gahr Støres side, sier en svært frustrert Magnussen til Dagbladet.

DREPT: Martine Vik Magnussen ble funnet drept i London mars 2008. Foto: Privat/Scanpix
DREPT: Martine Vik Magnussen ble funnet drept i London mars 2008. Foto: Privat/Scanpix Vis mer

Magnussen tror UD og Jonas Gahr Støre har en holdning om at saken er grå og kjedelig, og lite spennende for hans politiske karriere.

Familien ble under kveldens fakkeltog representert av Martines far, Odd Petter Magnussen, moren Kristin Vik og sønnen Magnus Vik Magnussen. Odd Petter Magnussen forteller at markeringen ble for sterk for Martines søster, Mathilde Vik Magnussen.

ETTERLYST: Farouk Abdulhak er fortsatt etterlyst for drapet. Han befinner seg i Jemen. Foto: Metropolitan Police/Handout
ETTERLYST: Farouk Abdulhak er fortsatt etterlyst for drapet. Han befinner seg i Jemen. Foto: Metropolitan Police/Handout Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media