Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Forsvaret

Jonas verner Heimevernet - og flyr lavt med Bell-helikoptre

Garanterer Heimevernet som egen våpengren, lover helikopterbase på Bardufoss.

FLYR LAVT: Ap-leder Jonas Gahr Støre på tur med et av Luftforsvarets Bell-helikoptre fra Bardufoss til Gryllefjord. Noen dager etter Ap-landsmøtet dro Støre til nord med løfter om satsing på Heimevernet og på fortsatt helikopterbase i Bardufoss. Foto: Arbeiderpartiet
FLYR LAVT: Ap-leder Jonas Gahr Støre på tur med et av Luftforsvarets Bell-helikoptre fra Bardufoss til Gryllefjord. Noen dager etter Ap-landsmøtet dro Støre til nord med løfter om satsing på Heimevernet og på fortsatt helikopterbase i Bardufoss. Foto: Arbeiderpartiet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Få dager etter Aps landsmøte og med nytt partiprogram i bagasjen dro Ap-leder Jonas Gahr Støre rett til Nord-Norge, til Bardufoss Hærhelikopter, for å markedsføre Ap's forsvarspolitikk. Deretter gikk turen med Bell-helikopter til Gryllefjord og linefiske.

Verner Heimevernet

Ap slår fast at Heimevernet skal sikres som egen forsvarsgren.

Støre lover også at Bardufoss skal bestå som helikopterbase, selv om helikopterbasen for spesialstyrkene skal flyttes til Rygge.

- Det pågår nå en egen utredning om Hæren og Heimevernets framtid, etter at Høyre og Frp valgte å ta dette ut av Langtidsplanen for Forsvaret, og dermed sette landmakten på vent.

Men Ap slår nå fast at Norge skal ha sterkt, folkelig forankret og moderne heimevern for framtida. Heimevernet skal bestå som egen forsvarsgren, sier Støre.

Tidsriktig heimevern

På spørsmål om satsingen på Heimevernet først og fremst er forsvarspolitikk eller også distriktspolitikk, sier Støre:

- Heimevernet er viktig for Forsvaret, mer enn det sikrer også et veldig viktig bånd mellom lokalt tilhøringhet, lokalkjennskap og påtrengende modernisering.

Det å binde Norge sammen, kan man ikke gjøre bare med utstyr, det må gjøres med folk. For et tidsriktig forsvar er det å ha et best mulig heimevern som egen grein, det er viktig for beredskapen og forsvarsevnen. Jeg tror mange i Norge føler seg trygge ved å vite at de har et lokalt heimevern.

Heimevernet er viktig for samfunnsberedskapen og militært/sivilt samarbeid rundt om i hele landet, og ikke minst spiller Heimevernet en sentral rolle for objektsikring. Det er nok å vise til Riksrevisjonens svært alvorlige avsløringer, sier Støre.

Bevarer helikoptermiljø

I strålende sol, under en skyfri himmel og over snødekte fjell, fikk Støre med følge transport fra Bardufoss til Gryllefjord med Forsvarets Bell-helikopter. Under helikopterturen la ikke pilotene skjul på at naturformasjonene i områdene har gitt ypperlig trening, for eksempel for operasjoner i Afghanistan.

- Det vet jeg. Jeg har selv flydd Bell-helikopter i Afghanistan. Og det er lett å skjønne hvor de har trent, sier Støre begeistret.

Ap har likevel inngått forlik med regjeringspartiene om at helikopterbasen for spesialstyrkene skal flyttes til Rygge. Men understreker Støre, Bardufoss-basen skal bestå.

Ny struktur

- Mit budskap er klart: Bardufoss vil være det sentrale helikoptermiljøet i Norge for Hæren og Kystvakten. Det skal fortsatt ha ledelse, fagfolk, materiell og utstyr.

Noen partier skal bevare strukturen akkurat slik den nå er, alle steder. Det går ikke hvis vi skal utvikle Forsvaret for en ny tid.

Spesialstyrkenes helikoptre blir stasjonert på Rygge, men Bardufoss-miljøet skal være sikret. Det har Ap tatt inn i sitt program, og vil følge opp fra regjering, sier Støre.

Som i Høyre var det sterkt engasjement før og under landsmøtet i Ap for å skjerpe forsvarspolitikken, særlig fra delegater fra nord.

Landsmøtet tydeliggjorde at NATOs mål om å nå øke forsvarsbudsjettene til 2 prosent av BNP innen ti år, og understreket Heimevernets rolle i Forsvaret.

Må prioritere

- Landsmøtet tok noen modige valg. Som jeg sa i min tale, vil det bli tøft å nå alle målene. Det er enkelt den dagen man ønsker opptrapping av Forsvaret. Men det betyr at man ikke kan prioritere andre mål. Og den dagen kommer. Da venter jeg at landsmøtet står ved dette, sier Støre.

Ap vil ta tilbake 15 milliarder av regjeringens skattekutt. På spørsmål om det er Forsvaret som skal få pengene, svarer Støre:

- Det er ett uttrykk for at Ap har større ambisjoner for hva fellesskapet skal løse sammen. Forsvaret illustrerer sammenhengen i den økonomiske politikken. Det er ikke skattenivået alene som skal sikre det, det viktigste som sikrer inntekter, er at folk arbeider. Det urovekkende nå er at ledigheten øker, og at sysselsettingen går ned, sier Støre.

Vedtak fra landsmøtet:

* Arbeiderpartiet vil styrke og satse på forsvaret. De siste årene har trusselbildet og det sikkerhetspolitiske landskapet endret seg. Norge trenger et sterkt forsvar tilpasset den nye situasjonen, moderne utrustet og med høykompetent personell.

* Styrke forsvarsevnen i tråd med den vedtatte langtidsplanen og slutte opp om målsetningene fra NATO-toppmøtet i 2014 om at medlemslandene gradvis øker sine forsvarsbudsjetter opp mot 2 prosent av BNP innen et tiår, og at nye investeringer i Forsvaret utgjør minst 20 prosent av de årlige forsvarsbudsjettene

* Vie særlig oppmerksomhet til utviklingen av en moderne, slagkraftig og mobil landmakt - inkludert helikopterstøtte for Hæren basert på Bardufoss - med evne til egenbeskyttelse og kapasitet til å håndtere både tradisjonelle og nye trusler.

* Heimevernet har i denne sammenhengen en viktig rolle, og må tilføres mer ressurser.